featured

İkinci El Araç Fiyatları Ne Zaman Düşecek? Galericiler İkinci El Araç Alacaklara Tarih Verdi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkinci el araç fiyatları, pandemi sürecinden beri büyük bir yükseliş gösterdi. Araba alacak kişiler yüksek fiyatlardan şikayetçi. Fiyatların ne zaman düşeceği ise büyük merak konusu olmuş durumda. Konuyla ilgili uzmanlar yetki belgesi yasasının fiyatlarda düşüş yaşatacağını ön görüyor. Kocaeli Oto Ticaret Merkezi Başkanı Fahrettin Batı, yetki belgesi yasası sayesinde 3 ay içinde araç fiyatlarında düşüş beklediklerini söyledi.

Pandemi sürecinde birçok otomobil fabrikasında çalışmalar durduruldu. Bu nedenle de ikinci el piyasasına rağbet büyüdü. Bazı fırsatçılar yüzünden araç fiyatları bir anda yüzde 40 oranında fırladı. Bazı araç modellerinde ikinci el araçlar sıfır modellerini geçti. Bu duruma dur demek ve piyasayı düzeltmek için yetki belgesi yasası çıkartıldı. Yetki belgesi olmayan kişilere 12 ay içinde en fazla 3 otomobil satma sınırlandırılması getirildi.

İlginizi Çekebilir: Senetle Araba Alınır mı ? Güvenli midir ?

Son 1 aydır ikinci el piyasasında da satışlar büyük oranda azaldı. Kocaeli Oto Ticaret Merkezi Başkanı Fahrettin Batı durum değerlendirmesi yaptı ve 3 ay içinde fiyatların düşeceğini söyledi. Batı, 400 binden fazla kişinin yetkisi olmadan araç satışı yaptığını söyledi. Bu kişilerin araç alarak yüksek fiyattan satmaya çalışması piyasanın yükselmesine neden oldu.

Sıfır Araçların Gelmesi İkinci El Piyasasını Düzene Sokacak

Türkiye piyasasına girecek olan sıfır araçlar sayesinde ikinci el fiyatları biraz olsun rahatlayacağı benziyor. Birçok otomotiv sektörü sözcüsü fiyat düşüşünü öngörüyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Batı;

“ Araç üretiminin olmaması nedeni ile araç bulmakta güçlendi. Pandemi sürecinde de üretim yapılamaması ve yurt dışından sınırlı sayıda araç gelmesi ve olmayan şeyin bir de talebinin artması, ailelerin çocuklarına ve eşlerine araba almak istemeleri nedeniyle piyasada araç daralması oldu. Bizim sektörde şuan 45 bin kayıtlı galerici arkadaşımız var. Ama 400 binin üzerinde kayıt dışı bu işi yapan var. 1 Eylül itibari ile Ticaret Bakanlığının düzenlemesi ile yetki ve yeterlilik belgeleri olmadan satış yapamayacaklar.Son 1-2 aydır entegrasyon çalışmaları var. Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığının çalışmaları ile bu proje sistemine oturacak ve yetki belgeleri olmayanlar araç satamayacaklar. Kayıt dışı araç satanlar bir araç satıyor. Ertesi gün üzerine bin lira aktarıp bir araba daha alıyor. Bu şekilde piyasayı yükseltir hale getirdiler. Dolayısıyla araç fiyatları olağan üstü seviyelere geldi. Aralık-Ocak ayında Türkiye’ye yeteri kadar araç gelecek. O zaman fiyatlar durağan bir hale gelecek. O zaman gerçek fiyat düşüşleri görülecek” dedi.

Vatandaş İkinci El Araç Fiyatları Nedeniyle Araç Almaktan Vazgeçti

İkinci el araç fiyatları alıcıları piyasadan uzaklaştırmaya başladı. Parasını hazırlayan alıcılar almayı düşündükleri araçların fiyatlarındaki artışı gördüklerinde şok geçirdiler. Bu fiyat yüksekliğinde araba alınmaz diyerek tekrar evlerinin yolunu tuttular. Araç satıcıların kontrolsüz fiyat artırmalarına tepki gösterdiler.

15-20 bin TL bandındaki araçların bir anda 35 bin seviyelerine pazardaki vatandaşlar büyük tepki gösterdi. Kimsenin bu duruma bir şey dememesine de sitem ettiler. Bir aracın 15 gün içerisinde nasıl 10 bin TL arttığını kimsenin sorgulamaması vatandaşları çileden çıkarttı. Birçok kişi bu piyasada kim araba alıyorsa alsın ben almayacağım diyerek otomobil pazarından ayrıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!