featured

İngiltere Yüz Tanıma Teknolojisi İle Duyguları Tespit Edecek Bir Sistem Geliştiriyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüz tanıma teknolojisi, İngiltere polisinin girişimi ile farklı bir boyut kazanıyor. Devletten alınan ödenekle çalışmalara başlayacak olan polis departmanı, duygu durumunu tespit edecek bir sistem geliştirecek.

Teknolojinin ilk adımları bilimkurgu filmlerinde ve teknoloji filmlerinde atıldı. Birçok icat öncelikle filmlerde bir uç nokta olarak gösterildi ve daha sonra o ürünün gerçeğe dönüştürülmesi için harekete geçildi. İşte bu teknolojilerden birisi de kullanıcının yüzünü tanıyarak bilgi veren sistemdir. Birçok alanda kullanılan bu teknoloji artık yaygın şekilde akıllı telefonlarda da vazgeçilmez bir özellik haline geldi.

Yapay zeka ile desteklenen yüz tanıma sistemleri güvenlik güçlerinin de en önemli yardımcısı durumda. Sokak ve caddelere yerleştirilen birçok kamera sistemi sayesinde insanlar takip edilebiliyor. Yüz analizleri yapay zeka teknolojisi sayesinde yapılabiliyor ve o kişinin aranan bir suçlu olup olmadığı tespit edilebiliyor. Lincolnshire polis departmanı bu teknolojiyi geliştirerek duygu durumlarını da saptamak istiyor ve bunun için gerekli adımları atmaya başlıyor.

İnsan Duygularını Saptayacak Kamera Sistemi Geliyor

Yeni yüz tanıma teknolojisi sistemi için İngiltere İçişleri Bakanlığına gerekli başvurular yapıldı. Yapılan başvurular olumlu sonuçlandı ve Lincolnshire polis departmanı bakanlıktan gerekli ödeneği almayı başardı. Alınan ödenek sayesinde insanların duygularını tespit edecek yeni sistemin geliştirilmesi için çalışmalar başlatılacak.

Geliştirilecek olan yeni sistem, insanların kameralara yansıyan yüzlerini yapay zeka teknolojisi sayesinde analiz edecek. Kameralardan kaçmaya çalışan, kendini gizleyen veya panik olan kişiler kolaylıkla saptanabilecek.

Geliştirilecek yeni teknoloji sayesinde güvenlik güçleri çok daha büyük bir yardımcıya kavuşmuş olacak. Kamera takiplerinden aksesuar takarak kaçmaya çalışan kişileri aksesuarları da kurtaramayacak. Yeni sistem aksesuarlı, gözlüklü, şapkalı kişileri de analiz edebilecek güçlü bir yapay zeka ile geliyor. Suçlu kişiler yüzlerini saklayamayacak ve kimlikleri anlık olarak tespit edilecek.

İnsan Hakları İhlali Söz Konusu mu?

Birçok Sivil Toplum Kuruluşu yeni yüz tanıma teknolojisi hakkında insan haklarını ihlal ettiği yorumunda bulundu. Big Brother Watch isimli bir STK, polislerin kullanmayı düşündüğü yeni sistemin insan haklarını ihlal ettiğini söyledi. Devletin, insanları sürekli olarak kontrol edeceğini ve bu mekanizmanın özgürlüğe engel olacağını savundu.

YouTube video

Polis teşkilatı ise aynı görüşte değil. Polis teşkilatı sözcüsü konuyla ilgili olarak açıklamaların yapılacağını söyledi. Tanıtım aşamasında bu sorunların hepsi çözüme kavuşacak ve hiçbir ihlale neden olmadığı anlaşılacak dedi. Şuan için net bir karar yok anlaşılan o ki yeni yüz tanıma teknolojisi kullanıma çıktığı zaman insan haklarına müdahale edip etmediği anlaşılacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!