featured

İnsan Doğası Hakkında Bilmediğimiz İlginç Bilgiler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapılan araştırmalar neticesinde körlükte gen terapisi hakkında bilgiler, gözlerimizin neden ovuşturduğumuz, insan boyunun uzunluğunun neye bağlı olduğu ve organik elmaların normal elmalara göre ne kadar yararlı bakteri ürettikleri ortaya çıkmıştır. İşte tüm bu soruların cevapları!

Körlükte Gen Terapisi Hedefleniyor!

Gen terapisi olarak adlandırılan CRISPR, insan bedeninde ilk kez denenecek ve bu deneme ABD’de başlayacak. Yapılacak olan çalışmada CRISPR kullanılarak körlüğe sebep olan kalıtsal bir göz hastalığının tedavisi hedefleniyor.

Retinanın fonksiyonlarını etkileyen ve çocuklukta körlüğe neden olan bu hastalık, Leber konjenital amaurosis’in bir formu olarak biliniyor. Tedavide hedeflenen mutasyonun CRISPR ile geri çevrilmesi ve ayrıca bu teknoloji ile de DNA’nın belli bir noktasının da değiştirilebilmesi mümkün olabiliyor.

Araştırmacıların tedaviyi enjeksiyon yöntemiyle retinaya uygulayacakları söyleniyor. Üç yaşından büyük çocuklar ile bir kısmının da yetişkinlerden oluştuğu söylenen 18 hastanın tedavisi hedefleniyor. Gerçekleştirilecek olan bu çalışmada DNA değişiklikleri kalıtımsal olarak aktarılmayacak.

Organik Elmalarda Faydalı Bakteriler Bulunuyor!

Yapılan yeni bir araştırmadan elde edilen sonuçlara göre bir elmada 90 milyon civarında bakteri bulunmaktadır. Bağırsaklarınıza yararlı bakterilerin bulunmasını istiyorsanız bu durumda organik elmalardan yemeyi tercih etmeniz öneriliyor. Organik elmalarda bakterilerin çoğunun elmaların orta kısımlarında yaşadığı ifade ediliyor.

Bir elmanın çekirdeğinde 38 milyon, kaliks ucunda ise 22 milyon ve ayrıca sap ucunda da 10 milyon kadar bakteri bulunduğu açıklandı. Tüm bunların haricinde organik elmaların etli bölgesinde 20 milyon kadar ve kabuğunda da 1,6 milyon civarında bakteri yaşadığının tespit edildiği belirtiliyor.

Organik elmalarda bulunan bakteri çeşitliliğinin ticari elmalara göre daha fazla olması nedeniyle meyvelerin tadıda direk olarak etkileniyor olabilir.

Biyolog Gabriele Berg yaptığı bir açıklamasında

“çilek lezzeti veren bileşiklerin sentezini artıran bir bakteri olan Methylobacterium organik elmalarda daha fazla görüldü”

diye belirtmiştir. Elmalarda lezzet veren bileşiklerin kabuklu ve etli bölgelerde yer aldığı da ayrıca ifade edilmiştir.

İnsanların Neden Belli Bir Uzunluktan Daha Fazla Uzayamadığını Biliyor musunuz?

Milyonlarca yıllık bir evrimden sonra bu hale gelen insanların boylarının neden belli bir uzunluktan daha fazla uzayamadığını genetik bilimi açıklıyor.  Boyumuzun ne kadar uzun olacağını yüzde 60 ile 80 oranında genler belirliyor ve geriye kalan kısmının ise beslenme faktörlerine bağlı olduğu belirtiliyor.

Gözlerimizi Uykumuz Geldiğinde Neden Ovuştururuz?

Yorgun bir günün ardından gözlerimizde yorulur, kurur ve hemen acımaya başlar. Gözlerimizi ovuşturduğumuzda ise göz küresinin üzerinde yer alan lakrimal bezi uyarmaya başlarız. Lakrimal bez uyarıldıktan sonra gözyaşı salgılamaya başlar ve göz yeniden nemlenir. Fakat gözlerin ovuşturulmasının ardından yorgunluk hissetmeye de başlayabiliriz ve gözümüze uyguladığımız bu basınçla vagus siniri uyarılır.

Bu uyarılmadan sonra kalp ritmi düşer ve daha rahat bir uykuya hazır olmamız sağlanır. Yinede gözlerimizi çok sert bir şekilde ovuşturmamamız gereklidir, çünkü sert ovuşturma esnasında gözümüzün korneasını çizebiliriz. Uzun zaman boyunca bilgisayar başında oturarak bilgisayara bakmakta gözleri yorabilir ve göz sağlığı sorunları ortaya çıkabilir. Bu sebeple gözlerimize de gereken özeni göstermemiz gerekmektedir.

Çok Zeki Bir İnsanla Sıradan Bir İnsanın Beyin Hücrelerinin Sayıları Daha mı Farklıdır?

Bu ilginç sorunun cevabı geçtiğimiz aylarda bir şekilde gündeme geldi. Her insanın beyninde 86 milyon nöron yani beyin hücresi bulunmaktadır. Fakat her insanda kaç adet hücre olduğu tam olarak bilinmemektedir ve bu sebeple karşılaştırma tam olarak yapılamamaktadır.

Geçtiğimiz yıl içerisinde Free Amsterdam Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanları yüksek IQ sahibi insanların nöronlarının daha uzun ve karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve ayrıca daha fazla bilgiye sahip olduklarını ortaya çıkardılar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!