invisaling-tedavisi

İnvisalign Tedavisi: Şeffaf Plak Tedavisi Nedir, Kimlere Uygulanır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Invisalign tedavisi günümüzün popüler ortodonti tedavileri arasında yer almaktadır. Sağlıksız diş yapısına sahip olanlara uygulanmaktadır. Uzman diş hekimi öncülüğünde gerçekleşen bu tedavi ile siz de estetik bir gülüşe sahip olabilirsiniz. Peki giderek bu denli yaygınlaşan Invisalign nedir, nasıl uygulanır? Kimler Invisalign tedavisi yaptırabilir? Alanın en iyi hekimlerinden biri olan Dr. Yasin Akgül invisalign tedavisi konusunda neler paylaşıyor?

invisalign-tedavisi

Invisalign Nedir? 2023 Invisalign Tedavisi Nedir, Ne Anlama Gelir?

Plaklarla uygulanan ortodonti tedavisi için belirtilen isimlendirmedir. Her ne kadar yaygın olarak Invisalign tedavisi dense de şeffaf plak adlandırması ile denk gelmeniz de mümkündür. Bu şekilde adlandırılmasının sebebi tedavi boyunca şeffaf plakların kullanılmasıdır.

invisaling-tedavisi

Günümüz şartlarında yamuk, çapraz ve yapışık diş görünümü ile denk gelme olasılığınız yüksektir. Eğer çarpık dişlere sahipseniz ve diş teli tedavisi olmak istemezseniz bu uygulama tam siz göre! Ağız ve diş yapınıza uygun plaklar üretilerek diş yapınız düzeltilmektedir. En temel haliyle bu uygulama diş telinin sağladığı faydaları hayata geçirmektedir.

1 – Invisalign First

Invisalign tedavisi kendi içerisinde farklı dallara ayrılmaktadır. Bunlardan ilki Invisalign First olarak bulunur. Tedavinin çocuklara uygulanan aşamasını ifade etmektedir. On sekiz yaşından küçük her bireye gönül rahatlığıyla uygulanmaktadır. Özellikle güvenli olması ve estetik kaygı yaratmaması sebebiyle tercih edilir.

2 – Invisalign Teen | Invisalign Tedavisi Çeşitleri

Gençler bulundukları dönem itibari ile dışardan gelecek olan dönüşlere dikkat etmektedir. Dalga geçilmemesi, kaygı yaşanmaması adına Invisalign tedavisi tam olarak göredir. Diş üzerinde bulunan şeffaf plaklar dışarıdan fark edilemez. Bu sayede herhangi bir görünüm kaygısı yaşamadan dişlerin tedavi edilmesi mümkün kılınır.

Invisalign Tedavi Kimlere Uygulanır?

En nihayetinde Invisalign uygulaması belirli başlı kişilere uygulanmaktadır. Bu kişilerin yaş olarak bir ayrımı çoğu zaman yapılmaz. Çünkü çok küçük yaşlardan itibaren dahi uygulamaya uygunluk verilebilmektedir. Diğer taraftan cinsiyete bağlı olarak da fark söz konusu değildir. Kadın ya da erkek fark etmeksizin uygulama yapılabilmektedir.

Başlıca şeffaf plak uygulaması yaptıranlar dişlerinden memnun olmayan kişilerdir. Özellikle çarpık ve yamuk diş görünümüne sahip bireylere uygulanır. Burada çarpıklığın boyutuna ve şekline göre hareket edildiği bilinmektedir. Diş teli ile düzeltilebilecek olan tüm yapılar bu şeffaf plak sayesinde de geçirilebilmektedir.

invisaling-tedavisi

Kısaca Invisalign tedavisi uygulanabilen hasta grupları şu şekildedir:

Dişleri çarpık olanlar

Yamuk diş görünümüne sahip olanlar

İleride dişlerinin düz olması hedeflenen çocuklar

Estetik görüntü isteyen bireyler

Toplum önünde hitap eden kişiler

Eğer hastanın herhangi bir ekstra diş sorunu yoksa uygulanmasına engel durum bulunmaz. Estetik diş görünümüne sahip olmak adına herkes tarafından yapılabilmektedir. Nadirde de olsa bazı kesimdeki hastalara Invisalign tedavisi önerilmemektedir. Bunun sebepleri de hastaya uzman tarafından verilecektir.

Kimler Şeffaf Plak Tedavisi Olamaz?

Hastanın ağız yapısı tedavi öncesi manuel ve özel görüntülemelerle birlikte incelenmektedir. Bu inceleme sonucunda tedaviye uygun olup olmadığı saptanacaktır. Eğer hastanın ağız yapısında özellikle sinirlerinde ve etlerinde ciddi bir problem yoksa uygulama yapılmaktadır. Aynı şekilde çene yapısı da tedavi için uygunsa tercih edilir

Yalnız hastada daha aciliyetli olan:

  • Diş eti,
  • Sinir hastalıkları,
  • Çene problemleri gözlemlendiyse uygulama yapılmaz.

Hastaların önce bu alanlarda tedavi edilmesi gerekir. Aks takdirde şeffaf plak tedavisi uygulanamaz, uygulansa da iyi sonuçlar elde edilemez.

Invisalign Yapan Hastaneler Hangileri?

Şeffaf plak uygulaması her diş hekimi tarafından yapılmaz. Ortodontistler dahi aldığı eğitimler dahilinde Invisalign kullanmayı tercih etmektedir. Hastalar tarafından Invisalign fiyat yükünden kurtulmak ve tasarruf elde etmek adına devlet hastaneleri araştırılır. Fakat günümüz şartlarında devlet hastanelerinde Invisalign tedavisi yapılmaz. Diş teli mi şeffaf plak mı araştırmasında devlet hastanesinde geleneksel diş teli uygulaması yaptırabilirsiniz.

invisaling-tedavisi

Invisalign uygulaması için özel diş klinikleri ile çalışmalısınız. Şehrinizde yer alan diş kliniklerini araştırarak tercihinizi yaparak tedavi görebilirsiniz. Böylece kısa sürede estetik diş görünümüne kavuşarak memnun olabilirsiniz.

Şeffaf Plak Tedavisi Aşamaları Neler?

Invisalign şeffaf plak uygulaması birden fazla aşamadan oluşmaktadır. Her bir aşama doktor kontrolünde değişiklik gösterebilmektedir. İlk seans yani ilk aşamada hastaların diş kontrolü sağlanır. Tedaviye uygun olup olmadığı konusunda bilgi edinilir.

Kabul edildiği takdirde daha sonra dişlerin ölçüsü alınmaktadır. Diş ölçüleri özel malzemeler kullanılarak yapılmaktadır. Dişlerin yapısı ortaya çıktıktan sonra şeffaf plaklar hazırlanır. Laboratuvarda hazırlanan plaklar sonra hastaya teslim edilerek tedaviye başlanmaktadır.

Ortalama olarak 2-3 seans içerisinde tedavi kesin olarak başlamış olur. Hastalar dişlerine plakları gönül rahatlığıyla takıp çıkarabilmektedir. Diğer taraftan belirli aralıklarda diş hekimi tarafından verilen randevulara gidilerek kontroller sağlanır. 

Aşamalar

Uygulamalar

1.Aşama: Kontrol ve Muayene

Hastanın ilk seansta ağız ve diş durumu incelenir. Kontroller neticesinde tedaviye uygun olup olmadığı hakkında bilgi verilir. Eğer öncelikli farklı işlemler varsa bunların tedavi edilmesi bilgisi iletilir.

2. Aşama: Dişlerin Temizlenmesi

Hasta eğer uygun bulunduysa dişlerinde temizleme yapılır. Böylece tedavi sırasında daha estetik bir ilerleme gözlemlenebilmektedir.

3. Aşama: Ölçülerin Alınması

Plakların dişlere tam oturabilmesi amacıyla ölçü alınır. Geleneksel yöntemler kadar dijital estetik alanında da ölçülendirme yapılabilir. Daha sonra ölçüler plakların yapılması adına laboratuvara gönderilir.

4. Aşama: Plakların Teslimi ve Bilgilendirme

Ortalama 1-2 haftalık bir plak hazırlama sürecinden sonra randevu verilir. Plaklar hastaya teslim edilirken kullanım noktalarında bilgilendirmeler de sağlanır.

5. Aşama: Genel Randevuların Takibi

Her ne kadar Invisalign tedavisi için hasta yapılacakları bilse de randevularla birlikte gelişim takibi diş hekimi tarafından yapılır.

Invisalign Kullananlar Çay İçebilir mi?

Invisalign tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlardan ilki de çay ve kahve tüketimidir. Eğer Invisalign tedavisi görüyorsanız ağzınızda plak varken içip tüketme yapmamalısınız. Yemek yemeniz plaklarınızın renk değişimine neden olmaktadır.

invisaling-tedavisi
Invisalign Tedavisi

Diğer taraftan çay tüketimi de önerilmemektedir. Çünkü Invisalign tedavisi esnasında çay hem renk hem de plak yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Mümkün mertebe ağzınızda plak varken su dışında bir şeyler tüketmemelisiniz.

Invisalign Öncesi ve Sonrası Süreç Ne Kadar Sürer?

Hastanın ağız ve diş durumuna göre ilerlenecek olan süreç değişiklik gösterir. Eğer ağız içindeki dişlerin çarpıklığı ciddi düzeyde ise tedavi süresi uzayacaktır. Plakların teslim edilmesine kadar 2-3 seans geçecektir. Bu da ortalama 15-20 güne tekabül eder. Diğer taraftan plaklar kullanılmaya başlandıktan itibaren ortalama 6-7 ay sürecektir.

Güncel Invisalign Kullanıcı Yorumları Nasıl?

Invisalign tedavisi yorumları konusunda hastalar olumlu yönde hareket etmektedir. Çünkü diş teli ile kıyaslandığında oldukça estetik bir yapıya sahiptir. Estetik olmasının ötesinde aynı zamanda oldukça etkili yöntemdir. Diş teli ile benzer sonuçları vermekle birlikte süre olarak daha kısa sürede sonuçların alınmasını sağlar.

invisaling-tedavisi

Erken yaşlardan itibaren kullanılabiliyor olması invisalign tedavisi hakkında yorumları olumlu etkilemektedir. Çocuklarda özellikle diş teli gibi yaralanma oluşturmaz. Yara oluşmayacağından ötürü güvenli kullanım sağlar. Ebeveynler tarafından bu noktada Invisalign tedavisi oldukça olumlu yorumlarla belirtilir.

İnvisalign Tedavisi Fiyat 2023 Bilgisi

Invisalign tedavisi fiyat bilgisi değişik klinikler bünyesinde değişim göstermektedir. Ortak bir fiyatlandırmadan bahsetmek oldukça zordur. Bu aşamada fiyat bilgisi almak için bizzat klinik ile görüşmek gerekir. Böylece kendinize özel olarak fiyat teklifi alarak tedavi hakkında karar verebilirsiniz.

YouTube video


0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!