featured

İş Görüşmesinde Nasıl Giyinmeli? Mülakata Giderken Kombin Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş görüşmesinde nasıl giyinmeli ve görünmelisiniz? İşe kabul edilmenin en büyük etkenlerinden biri olan giyim tercihinizi nasıl yapmalısınız? Mülakat kombini oluştururken dikat edilmesi gereken noktalar neler? İşte, iş görüşmesinde nasıl giyinmeli ve neler yapmalı konusunda detaylar…

Mimiklerimizden, oturma şeklimize, konuşma adabımızdan, el sıkış hareketimize kadar her noktanın önem taşıdığı iş görüşmeleri genellikle heyecanın üst seviyelerde yaşandığı deneyimler oluyor. Her hareketiniz gözlemlenir, ağzınızdan çıkan her kelimeden yola çıkarak sizin hakkınızda çözümlemeler yapılır ve tüm bunlar işe alım noktasında karar verme sürecinde etkili olur.

Ancak tüm bunlara gelene kadar mülakat yapacak kişiyi etkileyecek olan fiziksel görünümüzdür. Bu nedenle iş görüşmelerinde kıyafetimizden, saçlarımıza ve hatta aksesuarlarınıza kadar birçok etken çok önemlidir.

İş Görüşnesine Nasıl Gidilir? İş Görüşmesinde Nasıl Giyinmeli?

Yeni bir iş ilanı gördünüz ve üstelik şartları tam da size göre. Fakat mülakata giderken ne giyeceğinizi bilemiyorsanız doğru yerdesiniz. İş görüşmesinde nasıl giyilmeli? sorusunun yanıtını birlikte inceleyelim…

1- İlk İş: Şirketi Araştırın

Öncelikle işe girmek istediğiniz şirketi önceden tanımıyorsanız mutlaka araştırmanızı öneririz. İnternet üzerinden araştırma yapabilir veya çalışanların Linkedln hesaplarını inceleyebilirsiniz. Böylelikle iş görüşmesinde nasıl giyinmeli sorusunun doğru cevabına ilk adamınızı atmış olursunuz.

Bu durum hem onları önemsediğinizi ve bu işi gerçekten istediğinizi gösterir, hem de araştırma yaparken karşılaştığınız fotoğraflarda şirkette genel itibariyle çalışanların nasıl giyindiğini öğrenebilirsiniz. Şirketin giyim konusundaki prensipleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

2- İş Görüşmesine Giderken Renklerin Diline Dikkat Edin

YouTube video

Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Karşımızdaki insan üzerinde oluşturmak istediğimiz izlenimi renkleri kullanarak sağlayabiliriz. Elbette bunun için kıyafetlerimizin renklerine önem göstermeliyiz. İş görüşmesinde nasıl giyinmeli bilmiyorsanız, mutlaka renklerin dili hakkında bilgi edinin.

A – Güvenin Rengi; Lacivert

Tercih edebileceğimiz ideal renklerden biri laciverttir. Güven veren lacivert, aynı zamanda göz yormaz.

B – Özgüvenin Rengi; Siyah ve Kırmızı

Bunun yanında kırmızı ve siyah gibi özgüveninizi yüksek gösterecek, şıklık katacak renkler de tercih edebilirsiniz. Bu renklerin dışında beyaz ve gri gibi huzur yayan renkleri de kıyafetlerinizde kullanabilirsiniz. Böylece iş görüşmesinde pozitif bir görüntü sergilemiş olursunuz.

C – İş Görüşmesi Kombininde Her Zaman Moda Renklere Ayak Uydurulmamalı

Ancak bazı moda trendlerini kullanmanız pek doğru olmayabilir. Kıyafetlerinizde neon renkler, donuk kahverengi tonlar ve baştan aşağı tek bir renk tercih etmekten kaçınmalısınız.

Renkli bluzlar giyerek şıklığınızı ve renkli kişiliğinizi yansıtabilirsiniz. Küçük detayları bulunan farklı renklerdeki bluzları yaz mevsimindeyseniz midi etekler ve babetlerle, kış mevsimindeyseniz kumaş pantolon ve topuklu botlarla kombinleyebilirsiniz.

3 – İş Görüşmesine Giderken Seçeceğiniz Gömleğe Dikat!

İş görüşmeleri denildiğinde genellikle akla ilk gelen parça gömleklerdir. Şık ve profesyonel bir hava veren gömlekler, hem erkek hem de kadınlar için başarılı bir tercih olacaktır. Ancak görüşmeye giderken giymeyi düşündüğünüz gömleğin sade olmasına önem vermelisiniz. Pul kaplamalar, yırtık detaylar ya da yazı baskıları modaya uygun olsa dahi yapacağınız iş görüşmesinde giymeniz için uygun değildir.

4 – Giysinizi Ceketle Kombinleyin

Kıyafetlerinizin klasik bir havaya bürünebilmesi için özellikle serin havalarda kullanacağınız ceketlerle zamansız şıklığı yakalayabilirsiniz. İş görüşmelerinin büyük kurtarıcılarından biri olan ceketleri, elbiseler ve gömleklerle kombinleyebilirsiniz. Bu sayede hem özenli bir görünüm sağlayabilir, hem de güvenilir ve ciddi bir imaj oluşturabilirsiniz.

5 – İş Görüşmesine Giderken Elbise Giyilir mi?

Kadınların en sevdiği parçalardan biri olan elbiseler, hemen her mevsim çok popüler. Peki, iş görüşmesinde nasıl giyinmeli, elbise giyilir mi? Tek parça olmasıyla da kolaylık sağlayan elbiseleri, iş görüşmenize giderken rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Elbette giymeyi düşündüğünüz elbisenin iş görüşmesi için uygun olduğundan emin olmalısınız. Rahatlık ve şıklığı birlikte sunan elbiseleri, ister topuklu ayakkabılarla istersen de bir loafer ayakkabıyla giyebilirsiniz.

Uyarı: İş Görüşmesinden Bir Gün Önce, İş Görüşmesi Kombininizi Hazırlayın

Mülakata gitmeden önceki gün ne giyeceğinize karar verin ve hazırlayın, hatta mümkünse üzerinizde deneyin. İş hayatında tecrübesi olan ve moda zevkine güvendiğiniz yakınlarınızdan fikir alabilirsiniz. Gözünüzden kaçırdığınız küçük detayları görmeniz hakkında size yardımcı olabilir. Çünkü küçük detaylar çoğu zaman genel görünümü fazlasıyla etkiler.

İş Görüşmesine Giderken Fiziksel Görüntümüzde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İş görüşmesinde nasıl giyilinmeli oldukça önemli ancak bununla birlikte kişisel bakım açısından da nasıl göründüğünüz onemarz ediyor. Eğer iş görüşmesinde nasıl giyinmeli konusunda bilgi sahibi olduysak şimdi sıra, nasıl görünmeli sorusunun cevabında: 

Öncelikle mülakat için seçtiğiniz kıyafetlerin temiz, kırışıksız ve lekesiz olmasına dikkat etmelisiniz.Ayakkabılarınızın kirli olmaması, çamur bulaşmamış olması da önemlidir.Dişlerinizin görüşmeye gitmeden önce güzelce fırçalayın ve yüzünüzün temiz olmasına (gözlerinde çapak olmamasına) dikkat edin.Kepeklenme problemi yaşıyorsanız omuzlarınızda kepek kalıntıları kalmamış olduğunu varsa iyice temizlemeyi unutmayın.Kadın iseniz yapacağınız makyajınızın abartıdan uzak olmasına ve tırnaklarınızın bakımlı görünmesine özen gösterin.İş görüşmesine gitmeden önce mutlaka duş alın, tıraş olun ve deodorant kullanın.Eğer parfüm kullanmak istiyorsanız hafif bir kokusu olması ve yoğun bir şekilde sıkılmaması doğru bir hareket olacaktır.

Dikkat: Sizi mülakata tabi tutacak kişinin veya kişilerin parfüme alerjisi olabilir, bunu önceden tahmin edemeyeceğiniz için dikkatli olunması gerekir. Ayrıca ağır parfümlerdeki bazı kokular yoğun olarak sıkılmışsa baş dönmesi, alerji ve mide bulantısı gibi problemlere neden olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!