featured

İş Hayatında Hayır Diyebilmek Neden Önemli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş hayatında hayır diyebilmek, hem kariyerinizin yükselişi hem de iş stresini azaltmak açısından oldukça önemlidir. İnsanların büyük bir kısmı, iş hayatından memnun olmamakta ve tamamen ekonomik nedenlerden dolayı işine bağlı kalmaktadır.

Bu durumun en önemli sebepleri arasında çok çalışıldığı halde takdir görememek, tüm işlerin kişinin sırtına yüklenmesi ve her şeyin mükemmel olması için aşırı çalışmak gibi koşullar yer alıyor. Aslında tüm bu durumlardan sıyrılarak, iş hayatında daha başarılı ve stressiz olabilmek mümkün! Nasıl mı? İşte yanıtları…

İş Hayatında Hayır Diyebilmek, Özgüveninizi Arttırır!

Birçok insan iş hayatında yanlış anlaşılmamak, reddedilme, eleştirilme gibi nedenlerle karşı karşıya kalmamak için hayır demek istediği her duruma evet demektedir. Oysa ki iş hayatında hayır diyebilmek yerine evet demek kişinin özgüvenini azaltacaktır.

Çünkü bu durum bir sınır eksikliğine yol açarak, başkasının sorumluluklarını da üzerine almanıza neden olur. Başkasının sorumluluğunu üstünüze almanız, iş hayatında sizin kullanılmanıza neden olabilir. Ancak kararlı bir duruş sergileyerek, yapmak istemediğiniz her durumda iş hayatında hayır diyebilmek gerekecektir. Böylece kararlı duruşunuz, zaman içerisinde özgüveninizi arttıracak önemli bir unsur olacaktır.

Hayır Diyebilmek İş Hayatınızı Olumsuz Etkiler Mi?

Hayır diyebilmek, iş hayatınızı olumsuz etkilemeyecektir. İş hayatınızda hayır diyemedikçe başkalarının işlerini yapabilmeniz, onların eksiklerini tamamlamanız daima sizin kendi içinizde karışmanıza neden olacaktır. Ancak iş hayatında hayır diyebilmek, sizi kullanan insanlardan arınmanızı sağlayacaktır.

Böylece çalışma hayatınız daha düzenli ve verimli olabilecektir. İş hayatında sizden bir şey istendiğinde ilk olarak konu ile ilgili notlar alınmalıdır. Not almanız karşınızdaki kişiye de aynı zamanda saygı duyduğunuzu gösteren bir bulgu olacaktır.

Hayır Diyebilen İnsan Olmanın İş Hayatına Katkıları Neler?

Hayır diyebilen insan olmanın, iş hayatına katkılarına değinmeden önce kurallarından bahsedilmesi gereklidir. İş hayatında hayır diyebilmek önemli iken, yanında alternatiflerin sunulması da son derece önemlidir. Verdiğiniz hayır yanıtını haklı çıkarmanız, tepki almanızın önüne geçecektir. Hayır demeye gerekçe olarak, farklı işlerle meşgul olduğunuzu belirtmek doğru olabilir.

Bir kişi size iş konusunda yardım için yaklaşıyorsa onunla iş birliği yaparak minik yardımlarda bulunmak, yardım için başka birini bulmak veya belirli bir zaman sonrasında yardım edebileceğinizi söylemeniz doğru olabilir. Eğer sizden isteneni yapmak istemiyor ve iş hayatında hayır diyebilmek istiyorsanız, bu yöntem iş arkadaşlarınızla aranızdaki dengeyi korumanıza yardımcı olacaktır.

İş Hayatında Hayır Diyebilmek Ne Kazandırır?

Öncelikle iş hayatında hayır diyebilmek, size kime hayır demeniz gerektiğini öğretecektir. Hayır dediğinizde ilişkilerinizi daha düzene sokarak, size değer veren ve önemseyen iş arkadaşlarınız kimler bunu öğrenirsiniz. Böylece hayır diyememenin size hissettirdiği kullanılmışlık duygusundan da kurtulmuş olursunuz. İş hayatında hayır diyebilmek ile, iş hayatınıza daha az zaman ayırabilir ve böylece ailenizle daha fazla vakit geçirebilirsiniz.

Gereksiz işlerle vakit kaybetmeyeceğiniz için, zaman kaybetmeden kariyerinize devam edebilirsiniz. Zaman içerisinde hayır diyebilmenin size verdiği öz güven ile işlerinizi daha iyi yapmayı başarabilirsiniz. İş hayatınızda hayır diyebilmek sayesinde karşınızdaki kişiyi de sorumluluğa iterek, onunda sizin sayenizde sorumluluklarını yerine getirebilmesini destekleyebilirsiniz.

İş Hayatında Hayır Diyebilmek, Sizin Değerinizi Arttırır!

İş hayatında hayır diyebilmek, sizin değerinizi arttıracak en önemli kriterlerden biridir. İş hayatında başkalarının sorumluluklarını üstlenmeniz, hayır diyememeniz sebebiyle üzerinize yıkılan işler, karşı tarafın sizi değersiz görmesine neden olur. Çünkü karşı taraf sizin her işi kabul eden, varlığını kabul ettiremeyen ve özgüvensiz bir birey olduğunu düşünür.

Bu düşüncelerin odağı olmak, en çok sizi olumsuz hissettirecek, değersiz olduğunuzu düşünmek iş hayatınızda başarınızın düşmesine bile neden olabilecektir. Oysa iş hayatında hayır diyebilmek, sizin prensip sahibi bir insan olduğunuzu düşündürür. Böylece iş arkadaşlarınız reddedilme olasılığını da varsayarak size gereksiz iş yıkma konusunda daha çekimser davranacaktır

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!