Bilimkurgu Dalının Büyük Ustası Isaac Asimov ve Unutulmaz Eseri Foundation (Vakıf)

Bilimkurgu Dalının Büyük Ustası Isaac Asimov ve Unutulmaz Eseri Foundation (Vakıf)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilimkurgu alanının en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Isaac Asimov kimdir? Hangi eserleri ile tanınmıştır? İşte, merak edilen yönleri ile Isaac Asimov’un hayatı ve unutulmaz Foundation serisi…

Isaac Asimov Yaşamı

Isaac Asimov, resmi kayıtlara göre 1920 yılında Rusya Smolensk yakınlarında bir kasabada dünyaya gelmiştir. Yahudi asıllı bir ailenin çocuğu olan Isaac Asimov, ailesi ile birlikte 1923 yılında henüz 3 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmiş ve New York’ta büyümüştür.

1939 yılında Columbia Üniversitesini bitiren Asimov, aynı üniversiteden kimya dalında doktora derecesini de almıştır. Daha sonra bilim alanında çalışmalarına Boston Üniversitesi bünyesinde devam eden Isaac Asimov, 1979 yılında Boston Üniversitesinde Biyokimya profesörü olmuştur. Biyokimyager olarak oldukça saygın bir bilim insanı olan Asimov, asıl ününe ise yazdığı bilimkurgu romanları ile kavuşmuştur.

Bilimkurgu Dalının Büyük Ustası Isaac Asimov ve Unutulmaz Eseri Foundation (Vakıf)

Isaac Asimov ve Eşleri

Isaac Asimov ilk evliliğini 26 Temmuz 1942 tarihinde Gertrude Blugerman ile yapmıştır. Asimov’un bu evliliğinden iki çocuğu olmuştur. 1973 yılında ilk eşi ile boşanan Isaac Asimov, aynı yıl bu kez Janet Jeppson ile ikinci evliliğini yapmıştır.

Isaac Asimov ve Yazarlık Kariyeri

Daha 20 yaşına gelmeden önce bilimkurgu alanında öyküler yazmaya başlayan Asimov, tüm kariyeri boyunca 500’ü aşkın kitaba imza atmış son derece üretken bir yazardır. Kendisi bilimkurgu alanının en büyük ustaları arasında sayılır.

1941 yılında yayımlanan “Nightfall (Galaksi Şeytanları)” isimli kısa bilimkurgu öyküsü, bilimkurgu alanının en çok beğenilen öykülerinden biri olmuştur. Söz konusu kısa öykü, 1968 yılında Amerikan Bilimkurgu Yazarları tarafından o güne kadar yazılmış “en iyi kısa bilimkurgu öyküsü” olarak seçilmiştir.

Bilimkurgu Dalının Büyük Ustası Isaac Asimov ve Unutulmaz Eseri Foundation (Vakıf)

Ancak Isaac Asimov, “Foundation (Vakıf)”, “Galaktik İmparatorluk” ve “Robot” serileri ile dünya çapında büyük bir üne kavuşmuştur.

Asimov’un Robot serisinde; “The Caves of Steel (Çelik Mağaralar)”, “The Naked Sun (Güneşin Tanrıları)” , “The Robots of Dawn (Şafağın Robotları)” ve “Robots and Empire (Kurtarıcı)” isimli kitapları vardır.

Galaktik İmparatorluk Serisinde ise; “The Currents of Space (Tanrılar ve İmparatorlar)”, “The Stars, Like Dust (Sonsuzun Tohumları)” ve “Pebble in the Sky (Zamandan Kaçış)” isimli kitaplar yer almaktadır.

Isaac Asimov ve Foundation Serisi

Isaac Asimov’un başyapıtı niteliğinde olan Foundation (Vakıf) serisi ise, on milyonlarca gezegenden oluşan bir galaktik imparatorluğu ve onun çöküşünü konu alır.

Foundation gerek konusu, gerek yazım üslubu ve gerekse de ulaştığı okuyucu sayısı ile bilimkurgu alanının başyapıtları arasında sayılır. Söz konusu kitap serisinden dizi uyarlamaları da çekilmiştir.

Bilimkurgu Dalının Büyük Ustası Isaac Asimov ve Unutulmaz Eseri Foundation (Vakıf)

Foundation (Vakıf) serisi ise,

Foundation (Vakıf) Öncesini anlatan;

  • Prelude to Foundation (Vakıf Kurulurken – İmparatorluk Kurulurken),
  • Forward the Foundation (Vakıf İleri – Erişilmez İmparatorluk)

Foundation (Vakıf) Üçlemesi;

  • Foundation (Vakıf – İmparatorluk),
  • Foundation and Empire (Vakıf ve İmparatorluk – Altın Galaksi),
  • Second Foundation (İkinci Vakıf – Gizli Tanrılar)

Foundation (Vakıf) Sonrasını anlatan:

  • Foundation’s Edge (Vakıf’ın Sınırı – Galaksi Çöküyor),
  • Foundation and Earth (Vakıf ve Dünya)

İsimli kitaplardan oluşmaktadır. Isaac Asimov, bilimkurgu alanı dışında popüler bilim kitapları ile şiir kitapları da kaleme almıştır.

Bilimkurgu Dalının Büyük Ustası Isaac Asimov ve Unutulmaz Eseri Foundation (Vakıf)

Isaac Asimov, 1983 yılında geçirdiği ameliyatta kendisine enfekte kan verilmesi nedeniyle AIDS’e yakalanmış ve 6 Nisan 1992 günü bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!