featured

İslam Devletlerinde Yetişen Türk İslam Bilginleri Kimlerdir? Türk İslam Bilginlerinin Bilime Katkıları Hangi Alanlarda Olmuştur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslam devletlerinin altın çağını yaşadığı dönemde yetişen Türk İslam bilginleri eserleriyle İslamiyet’e büyük katkı sağladılar. Sekizinci yüzyıldan başlayıp on dördüncü yüzyıla kadar uzanan dönemde birçok alanda eserler meydana getirmişlerdir. İslam’ın yükseliş döneminde mühendis, bilginler ve tüccarlar topluma birçok alanda bilgili insan yetiştirmişlerdir.

Tarım, sanayi, ekonomi, gemicilik, hukuk, edebiyat, felsefe ve tabii ilime katkı sağladılar. Bu alanlarda yetiştirdiği insanlar devlet bünyesinde etkin rol oynadı. Devletin her alanda üretimi artmıştır. Böylelikle İslam’ın altın çağı yaşanmaya başlandı.

Türk İslam bilginlerinin eserleri halen daha günümüzde okutulmaya devam ediyor. Topluma sundukları eserlerle geleceğe ışık olmuşlardır.

Türk İslam Bilginleri ve Türk İslam Alimleri Kimlerdir? 

İslam devletlerinde 8. yy da yetişen Türk İslam bilginleri 14. yy kadar dünyada büyük yankı uyandırmıştı. İslam dünyasının yetiştirdiği bilginleri bilmek ve eserlerindeki üreticiliği her alana yaymak gerekir. Böylelikle günümüzde bu eserlerden yararlanarak bilim, sanat, kültür, felsefe alanında gelişmeler meydana gelecektir.

İslam’ın sancağı altında yetişen Türk İslam bilginleri birçok alanda kendini geliştirerek adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Eserleri halen daha okullarda ders olarak okutuluyor.

Türk İslam’ı için eser verenler:

1- Harezmi

2- Farabi

3- Türk İslam Bilginleri Biruni

4- İbn-i Sina

5- Gazali

6- Ömer Hayyam

7- Uluğ Bey

8- Türk İslam Bilginleri Ali Kuşçu

9- Piri Reis

10-Taküyyiddin

11- El Kindi

12- İbn-i Hayyan

13- Zekeriya Er-Razi

14- El Battani

Özellikle Türk İslam Bilginleri astronomi alanında tanınması gereken bir isim olan Battani astronomi konusunda oldukça başarılı çalışmalara imza atmıştır.

15- İbn-İ Heysem

16- İbn-i Zühr

17- İbn-i Rüşd

18- İbn-i Arabi

19- İbn-i Battuta

20- Katip Çelebi

Türk İslam bilginlerinin eserleri ve yenilikleri günümüze kadar ulaşmıştır. Meydana getirdikleri eserlerle İslam’ı dünyaya duyurmuşlardır.

Türk İslam Bilginleri ve Eserleri

Türk İslam bilginleri eserleri dünyada ilkleri başarmışlardır. Buluşlarıyla kendinden sonraki kuşaklara öncü olmuşlardır. Fikirleriyle İslam’ı yüceltmişler ve İslam’ı bilinmedik diyarlara tanıtmışlardır.

Türk İslam bilginlerinden ilk İslam filozofu olarak bilinen Farabi tabiat ve siyaset alanında felsefenin ilk kurucusu olarak bilinir. Aristo’dan sonra ikinci öğretmen unvanıyla anılır. El Medinetü’l Fazıla ve Kitabü’l Musiki eserleriyle toplumun ilkleri ve müzik üzerine yazılmış eserlerdir.

YouTube video

Türk İslam bilginlerinin eserleri arasında eserleri günümüze en çok ulaşan bilgi İbn-i Sina felsefe ve tıp bilimleriyle uğraşmıştır. Farabi’nin öğrettiği bilgiler ışığında hastalıkları konu edinmiştir. Hastalıklar ve tedavileri üzerine çalışmalar yapmıştır. Batı dünyası Aviccenna olarak adlandırmıştır. El Kanun Fi’-Tıp en önemli eseridir.

Özellikle Türk İslam Bilginlerinin kimyaya kattıkları tüm dünyayı aydınlatacak bilgiler haline gelmiştir. Bugün modern tıbbın ilk temellerini atan Türk İslam Alimleri çok kısıtlı imkanlarda yaptıkları çalışmalar ile günümüze kadar gelmiş eserleri ortaya çıkarmışlardır. Modern tıbbın dahi kaynak olarak kullandığı bu eşsiz eserler önümüzdeki yıllara da ışık tutacak temel bilgilerin sahibidir.

Türk İslam Bilginleri Buluşları

Türk İslam bilginleri buluşları ile dünyaya ışık tutmuştur. Biruni’nin geometri ve matematik bilimindeki bilgileri sayesinde Dünya’nın çevresini ve çapını ölçmek için formüller geliştirmiştir. Bir diğer İslam düşünürü Harezmi’nin sıfır rakamını ve x bilinmeyenini kullanan ilk bilim adamıdır.

Tarım, sanayi, ekonomi, gemicilik, hukuk, edebiyat, felsefe ve tabii ilime katkı sağladılar. Bu alanlarda yetiştirdiği insanlar devlet bünyesinde etkin rol oynadı. Devletin her alanda üretimi artmıştır. Böylelikle İslam’ın altın çağı yaşanmaya başlandı.

YouTube video

Ömer Hayyam Celali Takvimini oluşturmuştur. Pascal Üçgenini bulan ilk Türk İslam bilginidir. İbn-i Nefis insan vücudunda kılcal damarları bulan ilk bilim adamıdır. Cabir bin Hayyan ise simyacılığın babası olarak anılır. İslam’ın ilk mucitleri arasında yer alır.

Kindi frekans analizini bulan Türk İslam bilginidir. Dinaveri ise botanik bilimle ilgilenerek bitki ismi babası unvanını almıştır.

Türk İslam Bilginleri Belgeseli

Türk İslam Alimlerini, buluşlarını ve kitaplarını bir bütün halinde çeşitli belgesellerde izlemek mümkün. Ancak bu zaatların hayatlarında ve çalışmalarında başarıya giden yolun çok iyi anlaşılması ve bize de örnek olması gereklidir. Kısa bir hayat öyküsü ya da biyografiden çok daha öte bu isimlerin her biri başta tıp olmak üzere birçok alanda başarılı çalışmaya imza atmıştır.

YouTube video

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!