Modern Resmin Öncüsü İspanyol Ressam Francisco Goya ve Önemli Eserleri...

Modern Resmin Öncüsü İspanyol Ressam Francisco Goya ve Önemli Eserleri…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İspanyol resim sanatının en önde gelen isimleri arasında başı çeken ressamlardan biri olan Francisco Goya, yaşadığı dönemin ilk modern ressamı olarak kabul edilir. Bu yazımızda ünlü ressam Goya’nın yaşamına daha yakından bakacak ve önemli eserlerini sizlerle paylaşacağız…

Francisco Goya Kimdir?

Modern Resmin Öncüsü İspanyol Ressam Francisco Goya ve Önemli Eserleri...

Romantizm akımının öncüleri arasında yer alan Francisco Goya, 30 Mart 1746 tarihinde İspanya’nın Zaragoza şehrinde dünyaya gelmiştir. 14 yaşından itibaren sanat alanında eğitim almaya başlayan Goya, yaptığı resimleri ile çevresinde sivrilmeye başlamıştır. Bu büyük ressama kısa sürede Madrid kapıları açılmış ve ressam Goya, İspanya Kralı IV. Carlos’un baş ressamlığına kadar yükselmeyi başarmıştır. İlk başlarda sanatında üslup olarak Tiepolo ve Mengs’ten etkilenen ressam, zamanla döneminin en özgün ve güçlü ressamlarından biri, belkide birincisi konumuna yükselmiştir.

Saray Ressamı Francisco Goya

Modern Resmin Öncüsü İspanyol Ressam Francisco Goya ve Önemli Eserleri...

İspanyol ressam Goya, döneminin ilk saray ressamı unvanına kavuşmuştur. Resim sanatı yanında gravür sanatçılığı da yapan usta ressam, döneminde yaşanan siyasi olayları tablolarına etkili bir şekilde aktarmıştır. Doğduğu kent olan Zaragozada’ki yerel katedral için de Rokoko tarzında freskler yapmıştır.

Yine portre resimleri ile tanınan Francisco Goya, üstün gözlem yeteneği ile de dikkat çekmiştir. Bu anlamda insan duygularını başarılı bir şekilde analiz ederek, bunları portrelerinde ayrıntılarıyla işlemiştir. Gerçekçi portreleri ve başarılı tabloları ile ressam, büyük ün kazanmıştır.

Kara Resimler

Modern Resmin Öncüsü İspanyol Ressam Francisco Goya ve Önemli Eserleri...

Ancak yaşadığı zorlu hayat Goya’yı karamsarlığa itmiş ve bu durumda resimlerini etkilemiştir. Bu nedenle usta ressam zamanla daha kaotik eserler vermeye başlamıştır.

1792 yılında Francisco Goya, geçirdiği ciddi bir hastalık nedeniyle duyma duyusunu kaybetmiş ve sağır kalmıştır. Bu durumun etkisi ile daha içe dönük ve de karamsar bir kişiliğe bürünen usta ressam, sanatında da insan kusurlarını daha sert eleştiren, acımasız bir üsluba yer vermiştir.

Yaşadığı bu olaylar üzerine Goya, hayatının son yıllarında ” Pinturas Negras (Kara Resimler)” ismi ile anılan ve on dört tablodan oluşan bir seriye imza atmıştır. Bu eserleri dört yıl kadar yaşadığı ve “Quinta del Sordo (Sağırın Evi)” olarak  bilinen evin duvarlarına resmetmiş ve ardından tuvale aktarmıştır.

Francisco Goya Etkisi

Modern Resmin Öncüsü İspanyol Ressam Francisco Goya ve Önemli Eserleri...
Modern Resmin Öncüsü İspanyol Ressam Francisco Goya ve Önemli Eserleri…

Döneminin ilk modern resim sanatçısı olarak kabul edilen Goya, kendisinden sonra gelen birçok ünlü ressamı da etkilemiştir. Goya’nın etkisi altında kalan isimler arasında Picasso, Manet ve Bacon gibi resim sanatının dev isimleri de vardır.

1795 ile 1797 yılları arasında “Real Academia de Bellas Artes de San Fernando’da” resim müdürü olarak görev yapan dahi sanatçı Francisco Goya, 16 Nisan 1828 günü Fransa’nın Bordeaux kentinde 82 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. Ardında sayısı beş yüze yaklaşan yağlı boya tablo ile yaklaşık üç yüz civarı litograf ve de sayısız çizim bırakmıştır. Goya’nın önemli eserlerinin büyük bir bölümü ise Madrid’de bulunan “Museo del Prado’da” sergilenmektedir.

Francisco Goya’nın En Önemli Eserleri

Modern Resmin Öncüsü İspanyol Ressam Francisco Goya ve Önemli Eserleri...

Ünlü İspanyol ressamın en çok yankı uyandıran eserlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Piknik (1776) – Ünlü ressamın bu eseri de 1987’de Madrid Kraliyet Sarayı iş birliğiyle Prado Müzesi’nin Koleksiyonuna eklenmiştir.
  • Uçurtma (1777 – 1778) – Bu eser, El Pardo Sarayı’nda yer alan yemek odası için özel olarak dizayn edilmiş bir taslaktır.
  • Meyve Toplayan Çocuklar (1778) – Bu eser, ünlü ressamın İspanyol Barok tarzını kullandığı günlük yaşam tasvirlerinden biridir.
  • Salıncak (1779) – Bu eserde El Pardo Sarayı’nda bulunan yatak odası için hazırlanmış başarılı bir goblen örneğidir.
  • Çocuklarını Yiyen Satürn (1819-1823) – Goya’nın en etkili ve çarpıcı resmi olarak kabul edilen ve “Kara Resimler” serisi içinde yer alan bu eserde Francisco Goya, Yunan tanrısı Kronos’un kendi yerine geçmelerinden korktuğu kendi çocuklarını doğumlarının hemen sonrasında yiyerek öldürmesini işlemiştir.
  • Bu eserlerin dışında “Çıplak Maya”, “Giyinik Maya”, “Pontejos Markizi”, “Hapishanenin İçi”, “Cadıların Ayini”, “Cupid ve Psyche” ve “Demirci Ocağı” Francisco Goya’nın diğer önemli tablolarıdır.

Ünlü ressam Gustav Klimt kimdir, eserleri nelerdir merak ediyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!