featured

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Bölümleri ve Puanları Neler? Boğaziçi Üniversitesi 2 Yıllık Bölümler Var mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğaziçi üniversitesi bölümleri ve puanları üniversite tercih döneminde öğrenciler tarafından sık sık araştırılmaktadır. Türkiye’nin en prestijli üniversiteleri arasında bulunmasından ötürü belirli sıralamadaki öğrenciler tercih edebilmektedir.

Çeşitli bölümlerin üniversite bünyesinde toplandığını belirtmek mümkün. Boğaziçi üniversitesi bölümleri farklı fakülteler altında birden fazla bölüm ile oluşmaktadır.

YouTube video

Peki Boğaziçi üniversitesi hangi fakülteler var? Boğaziçi üniversitesi Hukuk bölümü var mı? Boğaziçi üniversitesi paralı mı?

İşte Boğaziçi üniversitesi bölümleri ve puanları hakkında bilgiler…

Boğaziçi Üniversitesi Bölümleri ve Puanları Neler? Boğaziçi Üniversitesi Hangi Fakülteler Var? Boğaziçi Bölümleri Taban Puanları

İstanbul Boğaziçi üniversitesi bölümleri konusunda sınırlı davranmıştır. Çoğu bölümün üniversite kapsamında bulunduğunu söylemek mümkündür.

Fakat belirli alanlarda yoğunluğun yaşandığı ve bu bölümden mezun olan kişilerin uzmanlaştırılmasının hedeflendiği görülmektedir.

Siz de İstanbul Boğaziçi üniversitesi bölümleri ve başarı sıralaması incelemesinden sonra en doğru tercihleri yapabilirsiniz.

1- Eğitim Fakültesi

Eğitim fakülteleri Türkiye’nin neredeyse her şehrinde yer alan fakültelerin başında gelmektedir. Bu fakülte kapsamında okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra ‘öğretmen’ unvanını kazanmaktadır.

Öğretmen yetiştirilen Eğitim Fakülteleri için de değişik branştan öğretmenlik bölümleri bulunabilmektedir. Boğaziçi üniversitesi bölümleri bu fakülte için 5 ayrı dala ayrılmaktadır.

Boğaziçi üniversitesi Eğitim Fakültesi altındaki beş ana bölüm; Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Eğitim Bilimleri, Temel Eğitim, Matematik ve Fen Bilimleri, Yabancı Diller Eğitimi bölümü olarak ayrılır.

Eğitim fakültesi kapsamında Boğaziçi üniversitesi bölümleri ve puan sıralamaları:

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (İngilizce)

Üniversite sınavında Sayısal bölümden elde edilen puan ve sıralama ile bölüm tercihi yapılabilmektedir. Öğrencilerin bilgisayar öğretmenliği kapsamında İngilizce eğitim dili ile dersleri aldığı görülür. Lisans eğitimi 4 sene gerçekleşir. Her eğitim fakültesinde olduğu gibi pedagojik formasyon dersleri de alınır.

2020 yılında 40+1 kontenjanla açılan bölüme 431 puan ile en düşük  70.775 sıralamasındaki öğrenci kayıt olmuştur.

Fen Bilgisi Öğretmenliği (İngilizce)

İlköğretim ve ortaöğretim de Fen Bilgisi öğretmenliği yapabilmek amacıyla İngilizce diliyle eğitim verilir. Lisans süresi dört senedir. Mezun olan öğrenci direkt olarak öğretmenlik unvanını alır. Dilerse özel eğitim kurumlarında dilerse KPSS ile devlette çalışabilir.

2020 yılında 50+2 kişi alınmıştır. 412 puanıyla en son 84.535 sıralamasında öğrenci kayıt olmuştur.

Fizik Öğretmenliği (İngilizce)

Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasında Sayısal puan türüyle alan bir diğer öğretmenlik bölümüdür. Temel eğitim dili İngilizcedir. Eğer hazırlık sınıfı sınavını geçerseniz, 4 sene eğitim görebilirsiniz. Geçemezseniz hazırlık dahil 5 senelik eğitim alırsınız. 2020 yılında 20+1 kişi alınmıştır. En son giren öğrencinin 55.147 sıralamaya sahip olduğu görülüyor.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği (İngilizce)

Mezun olanlar sadece İlköğretim kademesinde çalışabilmektedir. Matematik öğretmenliği olduğundan sayısal puan türüyle alım gerçekleşir. Eğitim dili diğer bölümlerde olduğu gibi İngilizce dilindedir. 2020 senesinde 50+2 kişilik kontenjan verilmiştir. 43.312 kişi en son bölüme kayıt olmuştur.

İngilizce Öğretmenliği

Diğer üniversitelere kıyasla İngilizce öğretmenliği için oldukça zor girilen bir üniversitedir. Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasındaki İngilizce öğretmenliği 90+3 gibi yüksek bir kontenjana sahiptir. 475 puanlı 3.044 sıralamasındaki öğrenci en son kayıt olan öğrencidir.

Bu bölüm Boğaziçi üniversitesi dil bölümleri ile karıştırılmamalıdır. Öğretmenlik adı altındaki bir bölümdür.

Okulöncesi Öğretmenliği (İngilizce)

Anaokulu kademesinde çalışabilmek adına Okulöncesi öğretmenliği bölümünden mezun olmanız gerekir. Boğaziçi üniversitesi gibi prestijli bir okuldan mezun olmak özellikle özel okullarda çalışırken size yardımcı olacaktır. Fakat KPSS için bir katkısı olmaz. Hazırlıkla beraber 5 senelik eğitimi mevcuttur.

2020 senesinde 60+2 olmak üzere kontenjan açılmış, en son kayıt yaptıran öğrenci 2.449 sıralamaya sahip olmuştur.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (İngilizce)

Okullarda Okul Psikolojik Danışmanı, farklı bakanlıklarda Psikolojik Danışman, klinikte danışan alabilme gibi çeşitli çalışma alanları mevcuttur. Eşit ağırlık puanıyla öğrenci alır, İngilizce eğitim sürdürülür. En son alınan alımlarda 70+2 kişilik kontenjan açılmıştır. 7.092 sıralamasındaki öğrenci kayıt olabilmiştir. Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasında Türkiye’deki diğer üniversitelere kıyasla en prestijli bölümlerden birisidir.

2-  Fen – Edebiyat Fakültesi

Fen Edebiyat Fakültesi, diğer Boğaziçi üniversitesi fakülteleri ile kıyaslandığında oldukça geniş bir alana sahiptir. 12 farklı bölümü içerisinde barındırır.

Çeviribilimi (İngilizce)

Çeviri yapabilmek adına tercüman olmak isteyenlerin kayıt olacağı bölümlerden birisidir. Üniversite sınavının Dil sınavından alımlarını yapmaktadır. İlk alımlarını 2020 yılında başlatmıştır. 60+2 kişilik kontenjanı ile ilk öğrencileri arasında en son 1576 sıralamaya sahip kişi kayıt olmuştur.

Dilbilimi (İngilizce)

Dil tarihi ve dillere ilişkin uzman bilgisi edinmek adına alınır. Mezun olan öğrencilerin çalışma alanları değişiklik gösterir. Eğitim dili İngilizce olsa da çok farklı diller hakkında eğitim alınabilir. Dil puanıyla giriş yapılır. Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasındaki Dilbilim için 2020 verileri; 50+2 kontenjan ve son giren öğrencinin sıralaması 2.406 şeklindedir.

Felsefe (İngilizce)

Fen Edebiyat fakültesindeki Felsefe, Felsefe öğretmenliği ile karıştırılmamalıdır. Öğretmen olabilmek adına ekstra formasyon almak gerekir. Eşit Ağırlık puanıyla öğrenciler alınır. 62 öğrencilik kontenjanları bulunur son kayıt sıralaması 8.726 şeklindedir.

Fizik (İngilizce)

Fizik anabilim dalına dair uzmanlık bilgileri alınır. Öğretmenlik adına pedagojik formasyon almak gerekecektir. Sayısal bir bölüm olduğundan bahsedilen bu bölümün puanıyla tercih yapılır. Yine 60+2 kişilik yeri vardır. 13.141 sıralamasıyla öğrenci almıştır. Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasında en eski bölümlerden birisidir.

Kimya (İngilizce)

Kimya bilim dalına dair uzmanlık bilgileri verilir. Kimya Mühendisliği ve Kimya öğretmenliği ile karıştırılmamalıdır. Sayısal puan türünden öğrencileri aldığı bilinir. 60+2 kişilik kontenjanı mevcuttur. En son giren öğrenci 28.719 başarı sıralamasına sahipti.

Matematik (İngilizce)

Kapsamlı matematik eğitimi almak için oluşturulmuş bilim dalıdır. Pedagojik formasyon ile öğretmenliğe geçiş hakkı tanır. Sayısal sıralamayı baz alarak kayıtları gerçekleştirir. 60+2 kişilik kontenjanı bulunur ve diğer Boğaziçi üniversitesi bölümleri ile kıyaslandığında giriş yapabilmek biraz zordur. 12.451 gibi bir taban sıralaması bulunur.

Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)

Sayısal puan türüyle tercih yapılabilir. Eğitim dili İngilizce olmaktadır. Hazırlıkla birlikte eğitim süresi değişkenlik gösterir. 70+2 gibi yüksek  bir kontenjan açılmıştır. 16.268 puan sıralamasıyla öğrenci almıştır. Her sene kontenjanı tamamlanmaktadır.

Psikoloji (İngilizce)

Psikolog olabilmek adına Psikoloji bölümü okunmalıdır. Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasındaki Psikoloji bölümü diğer üniversitelere nazaran daha çok övülmektedir. Eşit ağırlık puanıyla öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra İngilizce olarak eğitim alır. 90+3 gibi üniversite kapsamında en çok kontenjanlı bölümlerinden birisini oluşturur. En son Boğaziçi Psikoloji sıralama açıklanana göre 1.165 sıralamasındaki öğrenci kayıt olmuştur.

Sosyoloji (İngilizce)

Toplum bilimine dair uzmanlaşmak isteyenler Sosyoloji bölümüne başvurabilir. Eşit ağırlık puan türüyle alımlarını sağlayan bir diğer bölümlerden birisidir. 4 senelik lisans bir senelik hazırlık eğitimi bulunur. Klasik olarak 60+2 kişilik kontenjanı bulunur en son 2.708 sıralamasındaki öğrenci kayıt yapmıştır.

Tarih (İngilizce)

Tarih biliminde uzmanlaşmak adına Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasındaki bu bölüme kayıt yaptırılabilir. Tarih bilimdalı sözel puanıyla öğrenci tercih eder. 60+2 kişilik kayıt alanı mevcuttur ve ilk 850 içindeki öğrenci tercih yapabilmektedir.

Türk Dili ve Edebiyatı

Edebiyat alanında ilgisi olanların bulunduğu bölümlerden birisidir. Formasyon ile öğretmenliğe geçiş yapılabilir. Üniversite sınavından elde edilen sözel puan ve sıralamaları geçerlidir. 60+2 kişi kayıt hakkı kazanır. Her sene kontenjanı dolan bölüm en son 1.596 sıradaki öğrenci ile kaydını tamamlamıştır.

3- Boğaziçi Üniversitesi Bölümleri| Mühendislik Fakültesi

Her ne kadar geçmişe nazaran mühendislik bölümleri tercih edilmese de Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasında en çok kayıt yapılan bölümlerin başında gelmektedir. Bu fakülte altındaki tüm bölümler öğrencilerini sayısal puan türüyle almaktadır. Aynı zamanda İngilizce olmak üzere eğitim verir. Mühendislik bölümlerinde eğitim süreleri değişkenlik gösterir. Hazırlık sınavını geçemeyen öğrenci +1 sene İngilizce eğitimi de alır.

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar alanında mühendis olup uzmanlık kazanılabilmek adına tercih edilebilecek bir bölümdür. Kontenjanını 2020 yılında arttırmıştır. 85+3 kişilik kayıt alanı açılmıştır. İlk 342 içindeki öğrenciler kayıt olabilmiştir.

Endüstri Mühendisliği

Diğer mühendislik bölümlerine nazaran bir miktar daha düşük sıralama ile öğrencileri kabul etmektedir. 70+2 kişilik öğrenci kayıt hakkı bulunur. Sayısal alandaki ilk 1.263 kişi kayıt yaptırmaya hak kazanmıştır.

Elektrik – Elektronik Mühendisliği

Mühendislik fakülteleri ve Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasında en çok tercih edilen mühendislik bölümlerinden birisidir. İngilizce eğitim burada da geçerlidir. 80+2 kişilik kontenjan açıklığı bulunur. İlk 714 içindeki öğrenciler başvurularına olumlu sonuç alabilmiştir.

İnşaat Mühendisliği

Geçtiğimiz yıllara nazaran kontenjanında artış yaşanan bölümlerden birisidir. Güncel olarak 70+2 kişiye kayıt hakkı tanınır. En son kayıt yaptıran öğrencinin 20.471 sıralaması olduğu görülmektedir.

Kimya Mühendisliği

Kimya Mühendisliği Türk ve KKTC öğrencilerine olmak üzere iki farklı şekilde sunulmaktadır. Sayısal puanıyla alır, 70+2 kişilik kontenjana sahiptir. 8.749 sıradaki öğrenci son kaydı olmuştur.

4- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)

Türkiye genelinde en çok bulunan fakültelerden birisi İİBF olmaktadır. Kamusal işlerle uğraşmak adına meslek sahibi insanlar yetiştirilir. Öğrencilerin kontenjanları çoğu zaman diğer üniversite bölümlerine göre çok daha fazladır. Bu yüzden günümüzde mezun olan kişi sayısı fazladır.

İktisat (İngilizce)

Ekonomi alanında uzmanlaşmak isteyenlerin başvurduğu bölümlerden birisidir. Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasındaki İktisat bölümü diğer üniversitelere nazaran daha kapsamlı eğitimler vermektedir. Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alır, 100+3 gibi bir kontenjana sahiptir. İlk 657 kişi arasından öğrenci almıştır.

İşletme (İngilizce)

Özel sektörde çalışıp yükselmek isteyenlerin özellikle başvurduğu alanlardan birisidir. Eşit Ağırlık puanıyla tercih yapılır. İktisat kadar geniş bir kontenjana sahiptir. 100+3 öğrenci kayıt olabilir. 489 ve daha önünde sıralama yapan öğrenciler tarafından tercih edilmiştir.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

İngilizce eğitim veren bölümlerden birisidir diğer İİBF Boğaziçi üniversitesi bölümleri gibi eşit ağırlıktan öğrenci alır. 90+3 kişilik öğrenci yeri ayrılmıştır en son giriş yapan öğrenci 992 sıralamaya sahiptir.

Boğaziçi Üniversitesi Hakkında Merak Edilen Konular

Boğaziçi üniversitesi bölümleri ve puanları kadar merak edilen farklı konular özellikle öğrenciler tarafından araştırılmaktadır.

İşte Boğaziçi üniversitesine dair merak edilen sorular…

Boğaziçi Üniversitesi 2 Yıllık Bölümler Var mı?

Boğaziçi üniversitesi kapsamında verilen eğitimler lisans eğitimi yani dört yıllıktır. İki yıllık, önlisans eğitimleri bulunmamaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Tıp Bölümü Var mı?

Boğaziçi Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi bulunmamaktadır. Dolayısıyla doktorluk eğitimi almak ve bu noktada uzmanlaşmak adına farklı üniversite tercih etmelisiniz.

Boğaziçi Üniversitesi Taban Puanı Kaç?

Taban puanlar Boğaziçi üniversitesi bölümleri kapsamında değişiklik gösterir. Kişinin merak ettiği, istediği bölüme dair taban puanını ayrı ayrı araştırması gerekir. Örneğin; Kimya Mühendisliği ile Kimya Öğretmenliği taban puanları farklılaşır.

Boğaziçi Hukuk Bölümü Var mı?

Boğaziçi üniversitesi bölümleri arasında Hukuk Fakültesi yoktur. Avukat, savcı ve hakim olabilmek adına bahsedilen bu üniversiteyi tercih edemezsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi Paralı mı?

Boğaziçi Üniversitesi devlet tabanlı oluşturulmuş bir üniversitedir. Üniversiteye kayıt ya da dönemsel olarak ödeme yapılmaz. Parasız olmasından ötürü ücretsiz bir şekilde okunabilir.

Boğaziçi Üniversitesi Dünya Sıralamasında Kaçıncı?

ABD tarafından US News & World Report haber dergisi, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’ni Türkiye’nin en iyi dünyanın ise 287. Üniversitesi olarak belirlemiştir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!