featured

Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Kedi Türleri ve Özellikleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kedi bakımı yüzyıllar öncesinde ilk kedi ırkının evcilleşmesiyle insan yaşamına katılmıştır. Kediler genelde kısa tüylü minyon hayvanlardır. İnsanlar eskiden kedileri evlerindeki böcek ve kemirgenlerden kurtulmak için beslerlerdi. Günümüzde ise kedi bakımı insanlara arkadaşlık etmesi bakımından hayli yaygındır. 

Doğada birçok kedi cinsi bulunmakla birlikte özel üretim kedi cinsleri de vardır. Bunlar bir cins kedi ile başka cins kedinin çiftleştirilmesiyle üretilmiş kedilerdir. Kediler köpeklerden farklı karakterlere sahip hayvanlardır. Özgürlüklerine ve yaşam alanlarına müdahale edilmesinden hoşlanmazlar. Bu türlerin kedi bakımı diğerlerinden farklılık gösterebilir.

Eğitimleri ve kedi bakımı oldukça zordur fakat içgüdüsel olarak getirdikleri bazı özellikleri onları köpeklerden daha kolay bakılır yapıyor. Tuvalet alışkanlığı konusunda titiz hayvanlardır. Kuma pisleme alışkanlığı kazanmış bir kedi bir daha herhangi bir sağlık problemi dışında sorun çıkarmaz. 

Kedi bakımı zor mu, sorusu kedi bakmak isteyenler tarafından oldukça soruluyor. Aslında kedi bakımı zor mu, sorusunun cevabı kişiden kişiye göre değişmektedir. Kedi bakımı masrafı bazen zorluğu da beraberinde getirmektedir. Neticesinde aldığınız bir canlıya iyi bakmakla mükellefsinizdir. Kedi bakımı masrafı listesi çıkartırsanız, bir kediye bakıp bakamayacağınızı da anlarsınız.

Kedi Bakımı İçin Gerekli Malzemeler

Evde kedi bakımı için öncelikli ilk malzeme kedi kumu ve kum kabı olacaktır. Kedi kumu için kapalı ve açık seçenekler mevcuttur.Kediler mahremiyet alanlarına önem veren hayvanlardır bu yüzden açık ve sık kullanılan alanlara yerleştirilen kum kapları onları rahatsız edebilir. Kapalı kutu şeklinde olan kum kapları kedilerin daha rahat etmelerini ve etrafa kum saçılmasını en aza indirmesi açısından daha uygun olacaktır. Kedi bakımı sorumluluk ve dikkat ister.

Evde kedi beslemek için diğer bir ihtiyaç ise mama ve su kabıdır. Değişik şekillerde ve fonksiyonlarda mama ve su kapları mevcuttur. Burada dikkat edilmesi gereken mama ve su kabının birbirine çok yakın konumlandırılmamasıdır.Kedi oyuncakları ve tırmananlarda kedi beslemek isteyen kişilerin ihtiyaç listesinde olmalıdır. Kediler doğal yaşam alanlarında hareket ve oyunu severler. Evde de ona doğal yaşamını aratmayacak oyuncaklar seçilmelidir.

Kedi tırmananları ise kedilerin tırnak temizliği için önemlidir. Kediler içgüdüsel olarak tırnaklarını bir yerleri tırmıklayarak temizler ve törpülerler. Eğer bir tırmananı yoksa bunu evdeki koltuk, halı vb. gibi eşyalar üzerinde yapacaktır. Kedi bakımı yaparken kendi eşyalarınızı korumak adına onlara bir yaşam alanı yaratmalısınız.Aşı belgeleri, eğer bir kedi ya da köpek besliyorsanız hem kendi sağlığınız hem de evcilinizin sağlığı için aşı kontrollerini aksatmamalısınız.

Kedi Cinsleri

Dünya üzerinde yaşayan 80 üzerinde kedi cinsleri vardır. Her kedi ırkının kendine özgü karakteristik ve fiziksel özellikleri vardır. Kimi aşırı insancıl kimisi ise evcilleşmeye hala adapte olamamıştır.

Smokin Kedi Cinsi 

Smokin kedi cinsleri dünya üzerinde Tuxedo olarak da bilinir. Bu cins kediler isimlerinin namını tıpkı bir smokini andıran siyah beyaz tüylerinden alır. Kedi ırkları arasında bilim insanlarının ilgisini en çok çeken kedi cinsidir. Bunun sebebi ise diğer kedi cinslerine göre zeka seviyelerinin şaşırtıcı derecede yüksek olmasıdır.Oyuncu ve uysal yapıları sayesinde ev halkına kolaylıkla adapte olur çocuklu aileler için sorun teşkil etmez. Aksine çocuklarla çok iyi anlaşan en iyi kedi türüdür diyebiliriz.

Amerika kökenli olan smokin kedi uzun kuyruklu, kısa tüylü ve orta boylu bir yapıya sahiptir. Türkiye’de sokaklarda sık rastlanan bir kedi cinsi olduğu için bedava sahiplenebilmek mümkündür. Oldukça sağlıklı bir yapıya sahip olan smokin kediler düzenli aşı kontrolleri yapıldığı ve dengeli beslendiği takdirde 15 yıl kadar yaşayabilir. Bu kedinin özelliklerini öğrenenler kedi cinsleri fiyatları konusunu merak etmektedirler. Bu kedilerin fiyatlarını internetten ya da pet shopdan öğrenebilirsiniz.

Ankara Kedisi

Ankara kedisi halis muhlis Türk kedisidir. 17. Yüzyılda Avrupa’da yıldızı parlamıştır. Marie Antoniette ve 14. Louis gibi ünlü isimler tarafından ilgi görmüştür. Kedi cinsleri fiyatları arasında fiyatı en çok merak edilendir. Beyaz uzun tüylü gövde ve kuyruk, iri gövde yapısı vardır. Karakteristik özellikleri meraklı ve oyuncu olmasıdır. Ankara kedisi sahiplerine derin bağlılık sergileyen kedi cinsidir. Sıcakkanlı ve oyuncu yapısı ile insanlarla son derece iyi iletişim kurabilir. 

dünyaya gelirler. 

Van kedisi

Kökeni Türkiye olan en popüler kedi cinsleri türü Van Kedisi olarak geçer. Göz renklerinin biri yeşil diğeri mavi olması bu kediyi cezbedici yapar. Oyuncu ve insancıl olmasının yanında en şaşırtıcı özelliği çok iyi yüzme bilmesidir. Bu özelliği şaşırtıcı yapan ise kedi türlerinin genel olarak sudan hoşlanmamalarıdır. 

Uzun beyaz tüylü kuyruğa ve kıllara sahiptir. Haftalık birkaç defa taranması gerekir. Bu kedilerin bakımında dikkat edilmesi gereken nokta göz çevreleridir. Göz çevreleri oldukça fazla kir topladığından düzenli olarak temizlenmelidir.  Van kedisi sağlıklı bir yapıya sahiptir. İyi şartlarda bakıldığında ortalama ömrü 10 yılı aşmaktadır. Kedi cinsleri fiyatları konusunda en pahalı olanlardandır denilebilir.

Tekir Kedi

Tekir kedi anavatanı Anadolu olan kedi cinsleri arasında yer alan bir ırktır. Türkiye’nin her köşesinde mutlaka karşınıza çıkabilecek yaygınlıkta yaşarlar.

Tekir kedi çok fazla bakıma ihtiyaç duymayan oyuncu, meraklı ve hareketli karakteristik özelliklere sahip bir kedidir.  Fakat değişken tüy yapısından dolayı bakımı da ona göre ayarlanmalıdır. Genellikle sağlıklı kedilerdir ama genetik rahatsızlıkları olup olmadığı veteriner kontrolünde araştırılmalıdır. Aşı kontrolleri aksatılmamalıdır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!