featured

Kendini Enerjik Hissetmek İsteyenler için Sağlıklı Yaşam Önerileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı yaşam önerileri ile kendinizi her zaman dinç hissedin! Eğer sağlıklı yaşam kuralları ve sağlıklı beslenme önerilerini dikkate alır ve hayatınızda uygulamaya başlarsanız, siz de gün içerisinde kendinizi daha iyi hissedebilir ve sağlığınız için geleceğe yatırım yapabilirsiniz. İşte, hayatınızı olumlu anlamda etkileyecek sağlıklı yaşam önerileri…

Sağlıklı Yaşam Önerileri Listesini Uygulayın, Geleceğinize Yatırım Yapın

Pandemi dolayısıyla evlerimize kapandığımız 2020 ve 2021 senesi yalnızca endişe, korku ya da mutsuzluk gibi duygusal sıkıntılara değil fiziksel problemlere de yol açtı. Hareketlerimizin kısıtlandığı, kimi zaman dışarı çıkıp yürüyüş bile yapamadığımız salgın sürecini yavaş yavaş geride bırakıyor olmamız sağlığımız için yapabileceklerimize de esneklik kazandırdı.

Yaşadığımız bazı nedenlerden dolayı beden sağlığımızı geri plana attığımız günler oluyor. Vücudumuzu daha zinde ve sağlıklı tutmanın bazı ipuçları var. O zaman buyurun her yaştan insana hitap eden sağlıklı yaşam önerileri…

1 – Günlük Sağlıklı Yaşam Programı: Bedeninize Kulak Verin

Sağlıklı yaşam önerileri listemizin başında, kişilerin kendi bedenini dinlemesi yer alıyor. Öncelikle çevrenizdeki insanlar, aileniz hatta belki de ev arkadaşlığı yaptığınız evcil hayvan dostlarına ilgi gösterdiğiniz kadar kendi vücudunuzun da sizin ilginize ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.

Belli bir süre hiçbir şeyle ve kimseyle ilgilenmeden bedeninize kulak vermeli ve size nelerin iyi geldiğini iyi analiz etmeyi öğrenmelisiniz. Bu davranışı hayatınızda bir ritüel haline getirebilirseniz kendi bedeninizi sevme ve onunla ilgilenme yolunda güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

2 – Sağlıklı Yaşam Kuralları: Kaliteli Bir Uyku Şart

Ruhsal ve fiziksel sağlığımızı en çok etkileyen unsurlardan biri şüphesiz ki uyku. Kaliteli bir uyku çektiğiniz gecenin sabahında muhtemelen kendinizi daha zinde, mutlu ve enerjik hissedeceksiniz. Peki uyku kalitenizi nasıl arttırabilirsiniz? Öncelikle kaliteli uyku haddinden fazla uyku demek değildir. Bazı insanlar çok fazla uyumanın vücuda yararlı olduğunu, fazla dinlendiği için uyandıklarında vücutlarının daha dinç olacağını düşünebilirler.

Ancak bu doğru bir bilgi değildir. Yatmadan önce tükettiğiniz kafein miktarını azaltmanız, televizyon ya da telefon ekranı gibi dijital ekranlara bakmamanızı, uyuyacağınız ortamın ışığını kısmanızı ve erken bir saatte yatmaya gitmeniz kaliteli bir uyku çekmenizde size yardımcı olacak etkenlerdir. Kısacası; sağlıklı yaşam önerileri listemizde kaliteli uyku uyumak da bulunuyor.

3 – Sağlıklı Yaşam ve Beslenme: Paketlenmiş Gıdalardan Koşarak Uzaklaşın

Neredeyse hiçbirimiz paketlenmiş gıdalardan uzak duramıyoruz. Baharatlı cipsler, işimizi kolaylaştıran dondurulmuş hazır yemekler, kurabiyeler… Kulağa çok lezzetli gelse de elbette bu durum onların masum olduğunu göstermiyor. Paketlenmiş gıdaların fazla tüketildiğinde tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları, obezite gibi ciddi pek çok sağlık sorununa yol açtığını düşünürsek paketli gıdalardan biraz uzak durmakta fayda var diyebiliriz. Sağlıklı beslenme önerileri için dilerseniz tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

4 – Mutlaka Bir Hobi Edinin

Zaman geçtikçe içinde bulunduğunuz hayat şartları ve iş temposu sebebiyle önceden çok vakit ayırabildiğiniz hobilerden uzaklaşılmaktadır. Ancak hobilerinize vakit ayırmamak hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle sağlıklı yaşam önerileri içinde bir hobi edinmek de yer alıyor. Sağlığınızı zinde tutmak, karantina sürecinden zarar almadan çıkabilmek için bu yazıyı okuduktan sonra kendinize bir hobi edinebilirsiniz.

5 – Meditasyonla Ruhunuzu Şifalandırın

Son dönemlerde insanların sıklıkla tercih ettiği ritüellerden birindeyiz: Meditasyon. Zihin sağlığını iyileştirmenin kanıta dayalı yöntemlerinden olan meditasyon, depresyon ve anksiyete gibi sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışan kişiler için oldukça etkili bir yöntemdir. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında meditasyon yapabileceğiniz pek çok kanal bulunmaktadır. YouTube, Spotify gibi uygulamalarda meditasyonlar bulabilir ya da kitap, dergi gibi yazılı kaynakları tercih edebilirsiniz.

6 – Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam için Neler Yapmalıyız: Negatif Düşüncelerinizi Çöpe Atmalıyız

YouTube video
Olumsuz düşünmenin vücut ve ruh sağlığına hiçbir faydası bulunmadığı gibi, sahip olunan negatif düşünceler içinde bulunulan durumu iyileştirmiyor. Yalnızca stres seviyesinin artmasına ve kendinizi daha kötü hissetmenize neden olacak olan bu düşünme tarzını tercih etmek yerine, kendinize daha anlayışlı davranmanız gerekmektedir. Kendinize acımasız davranmayı bırakırsanız stres seviyeniz zamanla azalacak ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız.

7 – İşlenmiş Gıdaların Yerini Sebzelere Bırakın

Sağlıklı yaşam önerileri listesinin olmazsa olmazı; işlenmiş gıdalardan uzak durmak. İşlenmiş gıdaları sık ve fazla tüketmenin zararlarını neredeyse hepimiz biliyoruz. Sağlığımıza zarar verecek işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durmak doğru bir davranış şekli olacaktır. Birçoğumuz işlenmiş gıdaları gün içerisinde sık sık tüketiyoruz. İşlenmemiş gıda alışkanlığı kazanmak başta pek kolay olmayabilir. Bu durumu kolaylaştırabilmek için porsiyonlarınıza her gün sevdiğiniz bir sebzeden ekleyebilir, böylece zaman içerisinde işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkabilirsiniz.

8 – Elektronik Cihaz Kullanımını Sınırlandırın

Pandemiyle beraber iş yerleri, okullar veya kursların online sistemle uzaktan devam etmesi birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Özellikle elektronik alet kullanımının çok fazla artması bedensel ve ruhsal sağlığımızı tehdit ediyor. Günlük akışı, alışkanlıklarınızı biraz olsun değiştirmenizi, elektronik alet karşısında geçirdiğiniz saatleri kısaltmanızı öneriyoruz.

Verimsiz geçirdiğiniz saatleri kısıtlayarak bu sürede zihninizi dinlendirecek aktivitelere yönlenebilirsiniz. Kitap okumak, resim yapmak ya da enstrüman çalmak gibi etkinlikler, zihin ve beden sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

9 – Size Mutsuzluk Veren İnsanları Hayatınızdan Çıkartın

YouTube video
Sağlıklı ve mutlu bir yaşamın sırrı; olumsuz düşüncelerden uzak durmak. Bu nedenle eğer etrafınızda size sıklıkla olumsuz enerji veren, sürekli olarak hayatın olumsuz yönlerini empoze eden kişiler varsa onlardan uzak durmalısınız. Sağlıklı yaşam önerileri listemizde ne yazık ki sizlere mutsuzluk aşılayan insanları hayatınızdan çıkartmak da yer alıyor. Çünkü bu insanlar nedeniyle, ne yaparsanız yapın hayata olumlu pencereden bakmanız olanaksız hale geliyor.

10 – Yeniliklere Açık Olun

YouTube video
Yeniliklere açık olmak her zaman için pozitif bir durumdur. Bu nedenle yeniliklere açık olmak sağlıklı yaşam önerileri listemizde bulunuyor. Eğer yeniliklere açık olursanız ve değişmekten korkmadan hayatın akışında olursanız anı yaşama şansına sahip olabilirsiniz. Yeniliklere açık olmak ve hayata farklı pencerelerden bakmak size bambaşka kapıların açılmasını da sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!