Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir, Kimler Faydalanabilir? 2022 Kira Yardımı Ne Kadar?

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir, Kimler Faydalanabilir? 2023 Kira Yardımı Ne Kadar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda daha çok duyulmaya başlanan kentsel dönüşüm alanındaki gelişmeler kamuoyu tarafından merak ediliyor ve bu nedenle yakından takip ediliyor. Bu yazımızda kentsel dönüşüm kira yardımı nedir, kimler kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanabilir, 2023 kira yardımı ne kadar, 2023 kira yardımı başvurusu hangi süre içerisinde, nereye yapılır gibi soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir, Kimler Faydalanabilir? 2022 Kira Yardımı Ne Kadar?

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Kentsel dönüşüm, artan şehirleşme ve geçen zaman ya da oluşan afetler nedeniyle şehirlerde meydana gelen olumsuz durumların ortadan kaldırılması için uygulanan bir dönüşüm sistemidir. Bu bağlamda özellikle afet, deprem, sel gibi felaketlere dirençli ve dayanıklı yapılar elde edilmesi amaçlanır. Yine bu esnada kentin kültürel ve tarihi dokusunun da korunması hedeflenir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir, Kimler Faydalanabilir? 2022 Kira Yardımı Ne Kadar?

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir? 2023 Kira Yardımı Ne Kadar?

Eskiyen ya da tadilata gereksinim duyan veya risk oluşturan binalarını yenilemek isteyen ev sahipleri kentsel dönüşüme başvurabiliyorlar. Binaların dönüşümü esnasında kiralık evlerde yaşamak zorunda kalan ev sahipleri için ise bazı destekler sunuluyor. İşte bu desteklerin en önemlisini ise kentsel dönüşüme alınan binalara devlet tarafından sağlanan kira desteği oluşturuyor.

Kentsel dönüşüme giren binalar için 2023 yılında sağlanan kira yardımı miktarı ise 3 bin 500 Türk Lirası. Bulunulan şehir, bina özellikleri, bina değeri, bina konumu gibi ölçütler birlikte ele alınarak yapılacak kira yardımı bu tutarlar arasında belirlenebiliyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir, Kimler Faydalanabilir? 2022 Kira Yardımı Ne Kadar?

Kimler Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Yapabilir?

Başvuruda bulunmak koşulu ile kentsel dönüşüm nedeni ile kiralık eve taşınmak zorunda kalan ev sahipleri, kiracılar ya da sınırlı ayni hak sahipleri eğer dönüşüme giren binaları için riskli raporu bulunuyorsa kira yardımından yararlanabiliyorlar.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar Süre Yapılır?

Kentsel dönüşüme giren ve riskli alan dışında yer alan riskli raporu bulunan binalar için yapılacak kira yardımının süresi ise maksimum 18 aya kadar uzayabiliyor.  Ancak bina riskli alan içerisinde bulunan bir yapı ise bu kez yardım süresi 48 aya dek uzayabiliyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?

Kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanabilmek için, tahliye tarihinden başlayarak en geç bir yıl ve bina yıkımından itibaren ise üç ay içinde başvuruda bulunulması gerekir.

Kira yardımı başvuruları  ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İl veya İlçe Müdürlüklerine veya ilgili Belediyeye bağlı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğüne ya da e-imzalı belgelerle e-devlet üzerinden online olarak yapılabilir.

Son olarak belirtelim ki; özelliklerini belirttiğimiz kira yardımı dışında, kentsel dönüşüme giren binalardan taşınacak kişilere ise bulunulan şehre göre  1430 Türk Lirası ile 2300 Türk Lirası arasında taşınma yardımı da yapılıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!