featured

Koronavirüs Günlerinde Akıllı Alışveriş Nasıl Yapılır

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs nedeniyle evlerde kalmamız gereken bu günlerde, elimizdeki kaynakları maksimum seviyede yararlı olacak şekilde kullanmak oldukça önemli. İhtiyacımızın üstünde olanları elde tutmamak, kaynakları paylaşarak kullanmak ve koronavirüs sebebiyle ‘panik alışverişi’ yapmamak oldukça önemli. Kısacası akıllı alışveriş yapmak için öncelikle evin iki haftalık ortalama tüketimini hesaplamak gerekiyor. Uzun ömürlü ve güzel paketlenmiş gıdaların satın alınmasıyla en sağlıklı alışveriş gerçekleştirilmiş oluyor.

Akıllı Alışverişim Adımları

Evden çıkmaların kısıtlandığı bu günlerde makarna, fıstık ezmesi, soslar dışında mutfaklara daha besleyici özellikte olan ve uzun süre boyunca yenebilecek olan gıdaları koymakta fayda var. Kemik suyu ve tavuk suyu gibi bazlar hem uzun raf ömürlü hem düşük kalorili hem de lezzetli yemeklerin anahtarı olarak mutlaka mutfaklara yer almalı.

Raf ömrünün uzun olması, kolaylıkla saklanabilmesi ve acil durumlarda kolaylıkla tüketilebilmesi açısından en kullanışlı gıda türü; konserveler olarak karşımıza çıkıyor. Doğru koşullara saklandığı zaman oldukça uzun seneler boyunca taze kalabilen bu paketleme türü aynı zamanda gıdaların minerallerini ve vitaminlerini saklama konusunda da hiç de kötü değil. Bu sebeple de bağışıklık sistemini güçlendiren, yüksek besin değeri taşıyan, içinde bol miktarda lif barındıran, dengeli beslenmenin en önemli unsurlarından olan sebzelerin konserve olarak paketlenmişlerini almak, koronavirüs günlerinde oldukça mantıklı.

Akıllı Alışverişte Nelere Dikkat Edilmeli

Akıllı alışveriş yaparken en fazla dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de; sodyum değeri düşük olan gıdaların satın alınması olarak karşımıza çıkıyor. Akıllı alışveriş yaparken düşük yağ ve tuz oranlı olan konserveleri tercih etmek daha iyi olacaktır. Konserve olarak baklagil tercih ederken dikkat edilmesi gereken nokta ise; baharat ve tuz ilavesi olmayanların tercih edilmesi. Bitkisel protein kaynağı olan, pratik beslenmeyi destekleyen baklagillerin konserve olarak tercih edilmesi en iyisi. Ayrıca protein ve omega-3 kaynağı olarak bilinen balıkların da konserve olarak tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

Akıllı Alışverişte Kahvaltılık Tercihleri

Gün içerisinde açlığın kontrol altında tutulmasında az şekerli ve yüksek lifli gevreklerin, yulaf ezmesinin ve kahvaltılık gevreklerin de etkisi oldukça fazla. Kahvaltılık gevrekler süt ve yoğurtla, yulaf ezmesi de fıstık ezmesi ve meyve gibi süslemelerle oldukça sağlıklı ve eğlenceli bir menü olabiliyor. Konserve gıdaların tersine limitli raf ömrü olan gıdaların ve donmuş gıdaların ihtiyaç fazlası olarak alınmaması oldukça önemli. Eğer bu noktaya dikkat ederseniz hem akıllı alışveriş yapmış olur hem de gıdaları ziyan etmemiş olursunuz. Ayrıca donmuş meyve ve sebzelerin besleyicilik özelliklere hemen hemen taze gıdalarla benzerdir.

Kuruyemişler ve kuru meyveler, uzun raf ömrü olan gıdaları renklendirmek ve daha sağlıklı bir hale getirmek için oldukça idealdir. Kahvaltılık gevrekler, yulaf ezmeleri, salatalar, yoğurtlar ve tatlılar kuru meyveler ve kuruyemişler ile süslendiğinde daha lezzetli bir hale geliyor. Ancak kuruyemiş ve kuru meyve tercih ederken de açık yerine kapalı paketlerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!