Laboratuvarda Üretilen Yiyecekler Hem Sağlık Hem de Çevre için Faydalıymış!
Laboratuvarda Üretilen Yiyecekler Hem Sağlık Hem de Çevre için Faydalıymış!

Laboratuvarda Üretilen Yiyecekler Hem Sağlık Hem de Çevre için Faydalıymış!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Laboratuvarda üretilen yiyeceklerin tüketilmesinin, sudan büyük tasarruf sağlanmasına aracı olduğu ve de karbon salımlarında yararlı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca arazilerin doğal yaşama bırakılması açısından da laboratuvarda üretilen yiyeceklerin oldukça etkili olacağı söyleniyor.

Sözü edilen bu bulgular, Nature Food adlı dergide yayımlanan bir araştırmaya ait. Araştırmaya göre bilim insanları, laboratuvarda üretilen gıdaların kullanılmasıyla birlikte dünyadaki çevresel baskıların yüzde 80 oranda azalacağını öngörüyor.

Fakat laboratuvarda üretilen yiyeceklerin, tüketiciler tarafından tercih edilip edilmeyeceği büyük bir soru işareti. Tüketicilerin, yemek yeme alışkanlıklarında böylesine köklü bir değişiklik yapıp yapmayacağı oldukça belirsiz.

YouTube video

Laboratuvarda Üretilen Yiyecekler Besin ve Protein Değerleri Bakımından Zengin

Besin değerleri ve protein içerikleri açısından, laboratuvarda üretilen yiyeceklerin zengin olduğu belirtiliyor. Bu yiyecekler daha az toprak ve su kullanılarak üretilecek. Dolayısı ile geçmiş ve günümüz insanlarının pek de alışık olmadığı bir şekilde geliştiriliyor.

Finlandiya’daki bazı uzmanlar, laboratuvarda üretilen yiyeceklerin besleyicilik etkisi üzerinde durdu ve incelemelerde bulundu. Toprak ve su kullanımıyla birlikte potansiyel karbon salımları olarak belirlenen üç çevresel baskı ele alındı.

Uzmanların ulaştığı sonuca göre; bu gıdaların süt, et ve diğer hayvansal ürünler yerine kullanılması durumunda, çevreye olan olumsuz etkilerin yüzde 80 oranında azalacağı düşünülüyor. Ayrıca bu gıdalar, vegan ve vejetaryen beslenmeye göre daha kapsamlı seçenekleri bünyesinde barındırıyor.

laboratuvarda üretilen yiyecekler

Et Tüketimini Azaltmak da Bir Alternatif

Çevre baskısını azaltmak için et tüketimini azaltmak ve sebze ağırlıklı beslenmeye başlamak da, çevreye karşı olan olumsuz etkilerin azaltılmasında etkili bir yol. Helsinki Üniversitesi bilim insanlarından Rachel Mazac, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Hayvan kaynaklı gıdalarda büyük azalmalarla, gelecekteki yeni gıdalarla ve bitkiye dayalı alternatif proteinlerle, küresel ısınma, toprak ve su kullanımı gibi çevresel etkilerde önemli oranda azalma olabilir. Hayvansal gıdaları %75 azaltarak, çevreye verdiğiniz tüm olumsuz etkileri yaklaşık %75 azaltabilirsiniz.”

Fakat Rachel Mazac vegan beslenmeye ağırlık verilmesiyle de benzer bir etkinin söz konusu olabileceğine vurgu yaptı.

Biyoreaktörlerde Bitki ve Hayvan Hücrelerinden Gıda Büyütme Yapılıyor

Yapılan bu araştırmada, ileriki yıllarda beslenme alışkanlıklarımızın bir parçası haline geleceği düşünülen laboratuvarda üretilen yiyecekler ile ilgili yeni incelemeler de yapıldı.

Yeni incelenen pek çok gıda için ileri teknoloji olan biyoreaktörler kullanılıyor. Bitki ve hayvan hücrelerinden biyoreaktörler aracılığı ile gıda büyütme işlemi gerçekleştiriliyor. Bu çalışmada son olarak ele alınan ve günümüzde de devam eden gıda çeşitleri şunlar:

  • Verek (Deniz yosunu)
  • Kıyma haline getirilen çekirgeler ve böcekler
  • Hücrelerden üretilen et, süt ve orman meyveleri
  • Yenen su yosunları
  • Mikrop ve mantarlardan üretilen protein tozları
  • Tavuk hücrelerinden üretilen yumurta akı

Umut Verici ama Tüketiciler Beslenme Alışkanlıklarından Vazgeçmekte İsteksiz

Söz konusu çalışma ve araştırma ekibinde yer almayan Cambridge Üniversitesi bilim insanlarından Dr. Asaf Tzachor, laboratuvarda üretilen yiyecekler ile ilgili araştırma bulgularının umut verici olduğunu ifade ediyor ancak tüketicilerin beslenme alışkanlıklarından vazgeçmekte isteksiz olduğuna vurgu yapıyor.

laboratuvarda üretilen yiyecekler

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Tarafından da Tahıl ve Sebze Ağırlıklı Beslenmek Tavsiye Ediliyor

Günümüze dek yapılan pek çok araştırma, bitki ve sebze temelinde beslenme alışkanlıklarına sahip olmasının hem sağlık hem de çevre için faydalı olduğunu gösteriyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde yayımlanan bir raporda da; sebze ve tahıl ağırlıklı olarak beslenilmesi, az miktarda olmak kaydıyla süt ve et ürünleri tüketilmesi tavsiye edilmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!