DOLAR 26,9947 0.24%
EURO 28,8849 0.31%
ALTIN 1.666,220,71
BITCOIN 714207-0.38169%
İstanbul
25°

AÇIK

16:05

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Lenfosit Düşüklüğü Nedir ? LYM Lenfosit Nasıl Yükseltilir?
663 okunma

Lenfosit Düşüklüğü Nedir ? LYM Lenfosit Nasıl Yükseltilir?

ABONE OL
25 Mart 2022 18:11
Lenfosit Düşüklüğü Nedir ? LYM Lenfosit Nasıl Yükseltilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsan vücudunun daha dirençli ve sağlıklı olması için büyük öneme sahip olan Lenfositler bağışıklık hücresi tiplerinden bir tanesidir. Beyaz kan hücreleri olarak da bilinen lenfositler normal seviyenin altına düştüğünde, vücut direnci zayıflar. İşte, insan hayatı için büyük öneme sahip olan lenfosit düşüklüğü nedir , nasıl yükseltilir ve lenfosit yüksekliği hakkında bilmeniz gereken her şey!

Lenfosit Düşüklüğü LYM Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnsan vücudunu daha güçlü hale getiren lenfositler kemik iliğinde üretilerek kan ve lenf dokusunda yer alırlar. Bağışıklık sistemi denilen şey ise aslında vücudumuzda üretilen lenfositlerin yer aldığı bağışıklık hücrelerinin tamamıdır. Lenfosit içeren hücreleri vücuda girmiş ya da girme olasılığı olan zararlı bakteri, virüs ya da kanser hücreleri ile savaşmaktadırlar. Bu nedenle lenfosit düşüklüğü ya da yüksekliği vücudu büyük oranda etkilemektedir. 

1 – Lenfosit Düşüklüğü Nedir ? (LYM)

LYM olarak kısaltılan Lenfosit hücreleri oranlarının değişim göstermesi, vücudu büyük oranda etkilemektedir. Bu noktada  lenfosit düşüklüğü ne anlama gelir sorusunun cevabı da hayati önem taşımaktadır. İnsan vücudundaki lenfosit miktarının normal seviye altına düşmesi nedeniyle oluşan bağışıklık sorununa lenfosit düşüklüğü denir. 

Lenfosit normal değerleri çocuk ve yetişkinlerde değişiklik gösterir. Bir yetişkin için LYM normal değeri 1000 ile 4800 mikrolitre arasında olmalıdır. Çocuklarda lenfosit değeri ise 3000 mikrolitre üzerinde olması gereklidir. Bu değerlerin altında LYM değeri ölçümlendiğinde, vücut direnci büyük oranda zarar görmüş demektir. 

2 – Lenfosit Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Lenfosit düşüklüğü hamilelik sürecinde sıklıkla görülebilen bir durumdur. Vücut direnci düşen anne, dengeli ve doğru beslenmezse lenfosit düşüklüğü hamilelik sürecinde kaçınılmaz durumlar arasında olacaktır.

Günümüzde insan yaşamında yer alan birçok alışkanlık da lenfosit düşüklüğü nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Yanlış beslenme, stresli bir yaşama sahip olmak, kronik rahatsızlıklar, alkol veya sigara alışkanlığı lenfosit düşüklüğü nedenleri arasında ilk sıralardadır. 

Bunlar dışında kemoterapi, radyasyon tedavisi, kronik rahatsızlıklar, kortizon kullanımı, bağırsak hastalıkları ve lenf kanseri gibi kanser türleri lenfosit seviyesinde aşırı düşüşlere neden olabilmektedir. 

3 – Lenfosit Değeri Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir? 

Bir insan vücudunda lenfosit düşüşü yaşanıyorsa, yorgunluk, ateş ya da eklem ağrıları meydana gelebilir. Fakat hastalığın görüldüğü herkeste belirti oluşmayabilir. Özellikle yaşlı insanlarda bu durum yalnızca başka bir hastalık araştırılıyorken kan tahlili yapılması sonucunda, yani rastlantı sonucu ortaya çıkar. 

4 – Lenfosit Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lenfosit nasıl yükseltilir ya da lenfosit düşüklüğü tedavisi nasıl uygulanır sorusunun cevabı oldukça basittir. Bu rahatsızlığın tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Vitamin ve kan değerlerinde düşüklük olan kişiler için ayrıca supplement tedavileri de uygulanmaktadır. Eğer düşük lenfosit değeri bir tür ilaçtan kaynaklanıyorsa, o ilacın kullanımı kısıtlanabilir ya da kullanım sırasında ek tedaviler uygulanabilir. Bu noktada doktor tavsiyesi ve muayenesi büyük öneme sahiptir. 

Lenfosit Yüksekliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lenfosit yüksekliği de düşüklüğü kadar önemli bir rahatsızlıktır. Çünkü insan bedeni ve sağlığı büyük bir dengeye sahiptir. Bir değerin aşırı yükselmesi ya da düşmesi, metabolizmanın olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Fakat lenfosit yüksekliği acil bir müdahaleyi gerektiren, insan vücudunu tamamen dirençsiz kılan bir durum değildir. 

1 – Lenfosit Yüksekliği Nedir ?

Lenfosit yüksekliği, genellikle bir hastalık sonrasında kan değerlerinde tespit edilen bir durumdur. Hastalık olarak algılanmamasının nedeni ise, lenfosit değerlerinin bir hastalık ile mücadele sürecinde yükselmiş olmasıdır. 

2 – Lenfosit Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Lenfosit neden yükselir sorusunun cevabı ise bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen hastalıklarda saklıdır. İlaç kullanma, yaralanma ya da kronik rahatsızlıklar lenfosit yüksekliği ile karşı karşıya kalınmasına neden olmaktadır. Ayrıca, HIV ve AIDS, boğmaca, sarılık, tüberküloz, kızamık, kabakulak ve vaskülit gibi hastalıklar da lenfosit değerinde yükselmeye neden olabilmektedir. 

3 – Bebeklerde Lenfosit Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle ilk üç ayda ve diş çıkarma dönemlerinde rastlanan bebeklerde lenfosit yüksekliği vücudun bakterilerle savaşma sürecine alışma halinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle değerleri yükseltici damla ya da ilaçlar kullanılmaktadır. D vitamini, kan damlası ve annenin lenfosit yükselten besinler ile beslenerek bebeğini emzirmesi bu süreçte önemli bir tedavi yöntemidir. Fakat her hastalıkta olduğu gibi bebeklerde lenfosit yüksekliği tedavisinde de doktora danışılması önemlidir. 

4- WBC Nedir

Beyaz kan hücresi olarak da adlandırılan WBC nedir neden düşer sorusu da insan vücudu için öneme sahiptir. Bağışıklık sistemine destek sağlayan beyaz kan hücresi virüs ve bakterilerle mücadelede büyük öneme sahiptir. Düşüklük yaşanması durumunda direnç kaybı yaşanır ve halsizlik, yorgunluk, el kol ya da bacak ağrısı gibi sorunlar oluşabilir.

Vücut direncini ekileyen NEU düşüklüğü LYM yüksekliği, nötrofil düşüklüğü, eozinofil ve monosit değerlerindeki değişimler de lenfosit ve WBC düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu noktada monosit nedir ve eozinofil nedir sorularının cevaplarını bilmek ve bu değerleri dengede tutacak besinlerle beslenmek önemlidir. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.