maine-coon

Maine Coon Kedileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maine Coon kedileri soyu tükenmekten son anda kurtarılmış cins kedilerdir. Sahiplerine sadık ve merhamet canlısı kedilerdir. Main Coon karakterinden bahsedecek olursak sevgiden ve ilgiden hoşlanırlar.

ABD’de en çok istenilen, tanınan ve sevilen ikinci kedi türüdür. Ününü ülkesinin dışına çıkarmış olan Maine Coon kedileri birçok ülkede evin neşesi olmuştur. Yaşadığı aileye çabuk uyum sağlar. Bu da onu arkadaş canlısı yapar. Diğer cins kedi türlerine göre kalın ve sık tüyleri onları olduğundan da iri ve büyük gösterir. Bu sevgi ve ilginin sebebi sadece uzun gösterişli, parlak tüylerinden değildir. Muhteşem zekâsı ile ve sahibiyle arasında kurduğu ilişkiden kaynaklanır.

Uzun tüyleri ve aslanı anımsatan kürküyle dikkat çeker. Bebeklikten yaşlanma evresine kadar hiperaktif yerinde duramayan bir haldedir. Oyun oynamaktan hoşlanır. Yaşadığı aileyle her gün gördüğü yüzlerle çabuk uyum sağlar.

Fakat yabancılara karşı araya setler koyar ve koyduğu setleri kaldırması biraz zaman alabilir. Sahibinin burada etkisi oldukça büyüktür.

maine-coon

Maine Coon’lar kişilik olarak asil hayvanlardır. Sahibini sever. İlgiyi sever fakat fazla sarmaş dolaş ilişkiden hoşlanmaz. Kendisine fazla dokunulmasından zaman zaman rahatsız olur. Eğer kucağıma alıyım da oturayım diye düşünüyorsanız açıkçası işiniz biraz zor.

Kendi kafalarında belirledikleri düzene uyar ve evin dengesini bozmadan hareket ederler. Kendi düzeninin bozulmasını istemez fakat bozulursa da yeni düzene uyum sağlaması zaman almayacaktır. Evdeki diğer insanların da düzenine çabuk adapte olurlar.

Maine Coon’lar da çoğu kedi gibi suyun düşmanıdır. Bunun sebebi ihtişamlı tüylerinin suyla etkileşimi halinde ağırlaşmasıdır. Bu onları rahatsız eder, hastalandırabilir. Suyun içine girmektense suya pati atarak kendilerini eğlendirmeyi tercih ederler. Sık sık miyavlayıp kafa ağrıtmazlar fakat miyavladıklarında sesleri gür çıkar.

Maine Coon’ların tek istedikleri sevecen ve sıcakkanlı aile üyeleridir. Kolay kolay kimseyi ısırmaz, yaralamaz. Uysal ve sakinlerdir. Ağır başlı olmaları onları sevdiren başka bir özellikleridir. Her kedi gibi oynamayı çok sever eğitime elverişli zeki kedilerdir. Şunu da belirtmek isterim ki her insanın veya canlının karakteri bir olmaz. Bu nedenle Maine Coon kedisinin karakteri ve kişiliği de aynı olmayabilir.

Maine Coon Tarih

Maine Coon Tarihi eski Amerika Birleşik Devletleri’nin olduğu döneme dayanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Doğusunda yer aldıkları belirlenmiştir. England bölgesinde ki Maine eyaletinde Maine kedisi olarak da bilinirler. Maine Coon kedileri kulak yapısı ve iri, geniş patisiyle vaşağı anımsatır.

Bu yüzden vaşaktan ürediklerine de inanılmıştır. Maine Coon kedisinin tarihi hakkında birçok söylentinin olduğunu belirtmek isterim. Öncelikle birçoğumuzun bildiği üzere kediler avcı konumundadır. New Engeland bölgesindeki denizciler de Maine Coon’ların zekâsından faydalanmak istedi. Gemilerinde fare avcısı olarak kullanıldı. Kıyı da gemilerden çıkan Maine Coon’lar oradaki kedilerle çiftleşip üremişlerdir. Kuzey Amerika’nın soğuk iklimsel şartlarına uyum sağlayamayan Maine Coon’lar maalesef ölmüştür. Fakat kalanlar türünün en sağlam dinamik vücuda sahip kedileri olmuşlardır.

maine-coon

Amerika’ya Ankara-İran kedileri sık getirilmeye başlanmıştır. Bundan sebep Maine Coon ikinci planda kalmıştır. Bu sebepten üremesi de duraksamış. Türü tehlike altına girmiştir. Maine kedileri türü yok olmak üzereydi. Uzman bilim adamları üreme tabanlı çalışmalar yapmıştır. Maine Coon kedilerine destek olmuştur. Tekrardan türün canlanmasına katkıda bulunmuşlarıdır. Günümüz de halen Amerika’nın gözde kedisidirler. Maine Coon’lar sağlam ve güçlü yapıdadırlar. Bu nedenle birçok insan Maine Coon kedileriyle ev arkadaşı olmak istiyor.

Maine Coon Fiziksel Nitelikler

Maine Coon Fiziksek Özellikleri kısaca; uzun, görkemli ve ihtişamlı tüy yapısına, geniş büyük bir vücuda, uzun kulaklara sahiptir. Maddeler halinde inceleyecek olursak;

  • Vücut

Vücutları güçlü, kuvvetli, adalelidir. Genelde küçük olmazlar. Orta veya büyük vücuda sahiptirler. Diğer kedi türlerine göre daha iridirler. Tam olgun olduklarında 11-12 kg ağırlığında olabilirler. Cinsin ağırlığı dişi-erkek olmasına, geçmiş genlerine gibi birçok etkiye göre değişkenlik gösterebilir.

  • Kafa

Maine Coon’lar, ortalama genişliğe sahip kafatasına sahiptir. Vücudunun düzeyine göre büyüklüğü değişir. Maine Coon kedisinin elmacık kemikleri bulunur. Çene yapısı fazlasıyla sağlamdır. Dudaklarının üst kısmı ve burun hizası aynı yerdedir. Üstten kafa biraz çökükmüş gibi gözükebilir. Maine kedisinin kafası estetik bir güzelliğe sahiptir.

  • Kulak

Tüylü bir kedi olan Maine Coon’ların kulakları da oldukça tüylü ve uzundur. Genelde safkan olan Maine Coon’ların kulakları vaşak kulağı gibi alttan üste doğru sivrileşerek gider.

  • Göz

Genel olarak yeşilimsi renkler de olan türün nadir de olsa mavi göz rengine sahip olduğu da görülmüştür. Gözler kısık değildir. Gösterişli gözlere sahip olan Maine Coon bakışları da harika bir görüntüye sahiptir.

maine-coon
  • Bacak Ve Ayak

Maine Coonların bacakları kaslı ve kuvvetlidir. Vücuduna orantılı bir şekilde olan bacakları geniş bir yapıdadır. Çok uzun bacakları yoktur. Estetik şekilde duran bacakları orta uzunluktadır. Düz bacaklar ve büyük patilere sahiptir. Ön tarafta beş arka tarafta dört parmağa sahiptirler.

  • Kuyruk

Uzun ve gösterişli tüyleri kuyruğunda da ön plandadır. Kuyruğu vücut ölçüsüyle orantılıdır. Ortalama bir kuyruğa sahiptir. Kuyruğu tıpkı kulaklarındaki gibi üçgenimsi bir yapıya sahiptir. Kuyruğundaki tüyler çok ve fazladır.

  • TÜY

Maine Coon kedileri Amerika’nın Kuzeyindedir. Kuzey soğuktur. Hayatta kalmayı başaranlar sağlam vücuda sahiptirler. Hayatta kalan tür vücudu kaslı tüyü çok gelişmiş olanlardır. Bu nedenle tüy yapısı oldukça fazla ve yoğun bir şekildedir. Uzun ve çok olan tüyleri onlara mükemmel bir görüntü sağlar. Hem de onları sıcak tutar.

  • RENK

Maine Coon kedilerinin tek bir rengi yoktur. Deseni de yine tek bir desen şeklinde değildir. Birçok renge bürünürler. Kahverengi, krem, gri, çok renkli farklı cinsle çiftleşme sonucu çikolata karamel renkleri de günümüz de görülmüştür.

Maine Coon Bakımı

Maine Coon bakımı çok da zor sayılmaz. Sağlıklı ve protein mamalar yedirmelisiniz. Her kedi gibi Maineler de yaş mamayı daha çok sever. Fazla ve sağlıksız beslenme sonucu obezlikle karşı karşıya kalınır. Dengeli beslenmesi çok büyük önem teşkil eder. Verilen öğünün sıklığı fazlalığı veya azlığı sebebiyle Maine Coon hastalanabilir. En az insanlar kadar evcil hayvanların da egzersiz yapmaya ve zinde kalmaya ihtiyacı vardır. Eğlenceli oyunlar oynatılması gereklidir. İlgi duyacağı hareketli oyunlar tercih edilmelidir.

Maine Coon kedisini beslerken sadece protein içerikli mama almak olmaz. Karbonhidrat, vitamin, mineral, protein bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Zengin besin içerikli mamalar alınmalıdır. Aksi takdirde hem kedinizin sağlığı yerinde olacaktır. Hem de kendilerini iyi hissedip hastalıklarla daha güçlü savaşan ve atlatan kedileriniz olacaktır. Maine Coon kedileriniz için hazırladığımız kedi maması markaları şöyledir;

  • Royal Canin
  • Whiskas
  • Pro Plan

Bu markaları tercih edip güvenle kuru ve yaş mamalar alabilirsiniz.

Maine Coon Eğitimi

Eğer evcil hayvanınız varsa hemen eğitime başlamışsınızdır. Bu eğitimler şunlardır:

  • Tuvalet eğitimi,
  • Saldırmaması için eğitim,
  • Gel, git, otur, kalk,
  • Pati ver gb eğitimler

Herkesin evcil hayvanına vermek istediği eğitimler arasında yer alır. Maine Coon Eğitimi diğer kedilere göre daha kolaydır. Kıvrak zekâsıyla verilen komutlara kısa sürede ayak uydurur. Mantıklı ve zekidir. Bu yüzden de eğitime karşı çıkmaz. Dünya üzerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ön planda olmasının sebebi de tam olarak budur.

Sahiplerini çok severler. Birlikte zaman geçirmekten çok keyif alırlar. Maine Coon kedileri oynamaktan oldukça mutluluk duyar. Ve sahiplerine olan bağı artar. Eğitim de en önemli kural düzenli tekrardır. Bir kere yapılıp kenara atılmış hiçbir eğitim kalıcı sonuçlar vermez. Kedinizi eğitmek için öncelikle yaptığı yanlışlara ceza vermeyin.

Yapmadıklarına ceza vererek değil, yaptıklarına ödül vererek onları eğitebilirsiniz. Ancak bu şekilde verimli olunabilir. Komutlar yerine getirildiği takdirde ödül maması verin. Veya sizinle yapmaktan keyif aldığı bir şeyi yapabilirsiniz. Ayrıca söylenilen komut istenilen şekilde yapıldığı an birkaç defa tekrar yapılmalıdır. Maine Coon kedinizin o komutu tamamen öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Eğitimler tüm gün sürmemelidir. Eğer eğitimi sıkıcı bir hale getirirseniz kedinizin sizinle tekrar eğitime yanaşmadığını görürsünüz. Eğitim de istikrar, düzen, tekrar çok önemlidir. Bu düzenli eğitimler sayesinde Maine Coon’lar gerçek bir ev kedisi durumuna gelecektir. Hem sizin için hem de Maine Coon’lar için yaşam daha güzel, düzenli bir ortam olacaktır.

maine-coon

Maine Coon Sıklıkla Sorulan Sorular

Maine Coon fiyatları ne kadar?

Maine Coon çok güzel ve gösterişli bir türdür. Ayrıca dünyada ün salmış bir kedi olduğundan 2022 yılında ortalama fiyatı 10.000 ve 22.000 TL arasında değişmektedir.

Maine Coon evde beslenir mi?

Maine Coon kedisinin cinsiyeti çoğu hareketinde farklılık gösterir. Dişi Maine Coon biraz daha uysal yapıdadır. Erkek Maine Coon kedisi daha hiperaktif bir haldedir. Fakat genel olarak çok iyi dostluk yaparlar. Ayrıca çok sadık kedilerdir. Sahibiyle vakit geçirmeyi çok sever.

Maine Coon bakımı zor mu?

Bakımı zor değildir. Çünkü eğitilebilir bir türdür. Fakat tüylerinin çok ve sık yapısı sebebiyle bakıma ihtiyaç duyar. Eğer tüylerden hoşlanmıyor ve tüy bakımının size ağır geleceğini düşünüyorsanız seçiminizi Maine Coon dan yapmanız önerilmiyor. Obeziteye elverişli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle beslenmesine dikkat edilmelidir. Sudan hoşlanmadığı için banyo yaptırırken alıştıra alıştıra suyla temas ettirilmelidir.

Maine Coon saldırgan mı?

Maine Coon saldırgan değildir. Tam bir aile kedisidir. Zarif ve nazenin bir yapısı vardır. Birçok kedi çocuklardan hoşlanmaz. Bilinenin aksine Maine Coon çocuklarla çok iyi anlaşır. Zarar veren insanlara karşı bile hemen öfkelenmez. Sabırlı ve sakin bir karaktere sahiptir.

Sonuca gelecek olursak;

Maine Coon kedisi tüyleri, kıvrak zekâsı, iri vücudu, asil duruşu, gösterişli yapısı ile ön planda olan bir kedidir. Eğer evcil kedi istiyor ve size güzel arkadaşlık yapmasını umut ediyorsanız, Maine Coon tam size göre bir türdür. Hem sizinle oyun oynamaktan keyif alır. Hem de komutlarınızı yerine getirir.

Uysal yapıda oluşu ve çocuklar dâhil kimseye saldırmıyor oluşu Maine Coon kedisinin gözde olmasını sağlıyor. Kedileri seviyorsanız Maine Coon iyi bir ev arkadaşı olacaktır. Tercihinizi Maine Coon dan yana kullanabilirsiniz. Tüyler sizi rahatsız ediyorsa tercih etmemeniz gereken bir türdür.

Kısaca özetleyecek olursak; Manie Coon zamanın da türü yok olunmaktan son anda kurtarılmıştır. Sevecen, arkadaş canlısı, itaatkâr, bir kedidir. Oyun oynamaktan, sahibiyle vakit geçirmekten zevk alır. Sağlam ve kaslı vücut yapısına sahiptir. Her iklim şartına çok sıcak olmamak şartıyla uyum sağlayabilir. Dayanıklı bir yapıya sahiptir. Tüylerinin belirgin çok ve havalı duruşu sizi gerçekten etkileyecektir. Maine Coon cinsi kedi sahiplenmek için Patibul’un web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!