featured

Metropolitan Sanat Müzesi : Amerika Birleşik Devletleri’nin En Büyük Sanat Müzesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Metropolitan Sanat Müzesi başta olmak üzere dünya üzerinde gerek koleksiyonlarının niteliği ve zenginliği, gerek barındırdıkları sanat eserleri ve gerekse de ziyaretçi sayıları ile öne çıkan birkaç önemli ve büyük müze bulunur. Bu müzeler arasında ise en önde gelenleri Paris Louvre müzesi ve British Museum ile birlikte New York’ta yer alan Metropolitan Museum of Art olarak sayılabilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük sanat müzesi olması yanında dünyanın da sayılı müzelerinden biri olan Metropolitan Müzesi, görkemli yapısı içinde 52 sanat galerisinde iki milyondan çok kalıcı sanat eserini barındırır. Müzenin bu geniş koleksiyonu içinde ünlü tablolardan antik eserlere, heykellerden sanat objelerine farklı niteliklerde çok sayıda eser bulunur. Bu anlamda “The Met” kısa adıyla da anılan bu ünlü müze, dünyanın da en çok ziyaretçi çeken başlıca yapılarından biridir. İşte, Metropolitan Sanat Müzesi hakkında merak edilenler….  

Metropolitan Sanat Müzesi Tarihi ve Açılışı

YouTube video

Metropolitan Sanat Müzesi tarihçesi bundan uzun yıllar öncesine dayanıyor. 19. yüzyılda her anlamda büyük bir gelişim gösteren Amerika Birleşik Devletleri’nde, sanat alanında önemli bir merkeze ihtiyaç duyulması üzerine 20 Şubat 1872’de Metropolitan müzesinin açılışı yapılır. Müzenin ilk başkanı John Taylor Johnston isimli bir koleksiyonerdir.

Yine müzenin ilk yöneticisi ise Luigi Palm adi Cesnola’dır ve onun yönetiminde 1879 ile 1904 yılları arasında Avrupa’nın ünlü ressamlarına ait 174 önemli tablo ile Roma taş lahiti müzeye kazandırılmıştır. Zaman içerisinde genişleyen koleksiyonu ile dünyanın sayılı müzelerinden biri konumuna gelen Metropolitan, New York – Manhattan Central Park’ın doğu ucunda bulunan şimdiki yerleşkesine taşınmıştır.

Metropolitan Müzesi Ünlü Tabloları

Metropolitan Müzesi eserleri ile de dillere destan mekanlardan biridir. Bir sanat merkezi olarak her yıl milyonlarca insanın uğrak noktası konumunda olan Metropolitan Museum of Art (The Met) koleksiyonunda, Avrupa’nın önde gelen ressamlarına ait yaklaşık iki bin kadar önemli tablo yer alıyor.

Bu kapsamda Paul Gaugin’e ait “Two Tahitian Women”, Van Gogh’un “Wheat Field with Cypresses”, Pieter Brueghel’in “Hasat Zamanı”, Rembrandt’ın “Aristotle Contemplating the Bust of Homer”, Johannes Vermeer’in “Woman with a Lute”, Edgar Degas’ın “The Dancing Class”, Paul Cézanne’nin “The Card Players”, Jacques Louis David’e ait “The Death of Socrates” ve  Pablo Picasso’ya ait “Gertrude Stein” gibi önde gelen tabloları bu müzede ziyaret edebilirsiniz.

Metropolitan Sanat Müzesi Bölümleri

Metropolitan Müzesi insan hayatında bir kez görülmesi gereken bir müzedir. Diğer ifadeyle The Met içerisinde Eski Roma Sanatı, Yunan Sanatı, Eski Mısır Sanatı, Ortaçağ Sanatı, Modern Sanat, Afrika Sanatı, Amerika Sanatı, Asya Sanatı, Avrupa Heykel ve Dekoratif Sanatlar, Silahlar ve Savaş Aletleri, Çağdaş Resim Sanatı bölümleri yer alır.

Mısır Sanatı bölümünde 26 bini aşkın obje ve eser, Eski Mısır Krallıklarının her dönemine ışık tutar. Antik Mısır dönemine ait masklar, sfenksler, mumyalar, tabletler ile zenginleşen bu koleksiyon Kahire Müzesi’nden sonra en fazla Eski Mısır eserinin bulunduğu koleksiyon olma özelliğine sahiptir. Yunan ve Eski Roma Sanatı bölümünde de 30 binden fazla eseri görebilmek mümkündür. Bu döneme ait lahitler, heykeller ve mozaikler gibi sanat eserleri Metropolitan Sanat Müzesi en önemli eserleri arasındadır.

YouTube video

Metropolitan Sanat Müzesi sanal tur imkanı sunan da bir müzedir. Seyahat severlerin büyük bir ilgi ile takip ettiği müze, yine müzenin Afrika Sanatı bölümünde tahtadan oyulmuş heykeller, maskeler ve totemler gibi eserleri görülebilirken Amerika Sanatı bölümünde ise Mayalardan Azteklere, Karayip yerlilerinden Meksika kültürüne kadar çeşitli dönemsel eserler incelenebilir. Ayrıca müzenin Asya Sanatı bölümünde de çeşitli heykeller, seramikler, objeler yanında İslam Sanatına ait çiniler ile el yazması bir Kur’an-ı Kerim sergilenmektedir. Siz de Metropolitan Müzesi sanal tur ile bu muhteşem ortama dahil olabilirsiniz.

Metropolitan Müzesine Ulaşım | Metropolitan Sanat Müzesi Nasıl Ziyaret Edilir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük kenti konumunda olan New York City’de yer alan Metropolitan Muesum of Art, Manhattan Central Park’ın doğu yakasında 5. Cadde üzerinde ve oldukça merkezi bir konumda bulunur. Bu anlamda müzeye New York metrosu ile daha rahat ulaşım sağlanabileceği gibi yine Beşinci Cadde üzerinde çalışan otobüslerle de kolaylıkla müzeye ulaşılabilir.

Gezi yorumcularının en sevdiği mekanlardan biri olan Metropolitan Müzesi ile siz de sanatın ve tarihin derinliklerine yolculuk edebilirsiniz. Siz de Metropolitan Müzesi hakkında bilgi sahibi olmak ve bunu arkadaşlarınız ile paylaşmak isterseniz, haberimizin altındaki Paylaş butonunu kullanabilirsiniz. Ayrıca Gezi Rehberi sayfamızda yer alan ilgi çekici mekanlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!