featured

Mide Ağrısı Nereye Vurur | Mide Ağrısının Belirtileri Nelerdir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mide ağrısının belirtileri, mide ağrısı olduğunu düşünen kişiler tarafından merak ediliyor. Çünkü her mide ağrısı çeken kişi, asıl ağrıyı midesinde hissetmiyor. Bu sebeple de mide ağrısı nereye vurur sorusu sıklıkla internet üzerinde araştırılıyor. Bu yazımızda mide ağrısı nereye vurur, mide ağrı nedenleri nelerdir sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Mide Ağrısı Nedir?

Mide ağrısı genel olarak bütün karın bölgesinde hissedilebilen bir ağrı değildir. Yalnızca mide bölgesinde ağrıya neden olan bu rahatsızlık; gaz, kramp, şişkinlik, kusma ve bulantı gibi belirtilere sahiptir. Dolayısı ile mide ağrısının belirtileri, karın ağrısı belirtilerinden ayırt edici farklılıkları açısından oldukça fazladır. Kimi zaman ciddi bir sağlık sorununu işaret eden bu rahatsızlık, çoğu zaman ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanmamaktadır.

Mide ağrısı, mide bölgesine giren krampları ve karın içindeki ağrıyı belirtmek amacıyla kullanılan bir terimdir.Genel itibari ile mide ağrıları ve mide ağrısının belirtileri kısa sürelidir. Ancak mide ağrısının nedeni, ağrının belirli aralıklarla tekrarlanması durumunda tespit edilmelidir. Bunun için de sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü kimi zaman tekrarlayan mide ağrısı, bir sağlık sorununun semptomu olarak yaşanabilmektedir.

Mide Ağrısı Nedenleri

Mide ağrısının nedenleri oldukça çeşitlidir. Genel olarak her insan mutlaka hayatının bir döneminde mide ağrısı yaşamaktadır. Bu ağrının nedeni kimi zaman anlıktır ve ciddi bir sağlık sorununu işaret etmemektedir. Ancak kimi zaman da tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorununu işaret edebilmektedir. Bu sebeple mide ağrısının belirtileri olan kişiler mutlaka bir uzman yardımı almalıdır.

Genel olarak hazımsızlık, mide ağrısı yapabilmektedir. İshal gibi hazımsızlık sorunu son bulduğunda yani bağırsak hareketliliği sağlandığında mide ağrısının belirtileri geçmekte ve sorun çözülmektedir. Ancak mide ağrısı kimi zaman ülser, mide kanseri ve gastrit kaynaklı olarak da yaşanabilmektedir. Yaygın olarak yaşanan mide ağrısının nedenleri şunlardır:

ObeziteFıtıkAşırı yemek yemeSağlıksız ve düzensiz beslenmeMide kanseriMide tümörüÜlser, gastritReflüKullanılan ilaçların yan etkisiBağırsak sendromlarıHelicobacter enfeksiyonuAlkol ve sigara tüketimiPsikolojik rahatsızlıklar ve stresHormonal değişimlerAlerjik reaksiyon

Bu nedenler kimi zaman hafif, kimi zaman da şiddetli mide ağrısının yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple de mide ağrısının belirtileri yaşanması sıklıkla söz konusu oluyorsa bir sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır. Eğer mide ağrısı, bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa da beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmeli, sağlık, düzenli ve doğal beslenme rutini benimsenerek sorunun üstesinden gelinmelidir.

Mide Ağrısının Belirtileri Nelerdir

Yaşanan mide ağrısının belirtileri genel olarak ayırt edicidir. Her bireyde farklı olmakla birlikte mide ağrısı belirtisi içinde mide yanması, mide ekşimesi, mide bulantısı, ağız kokusu, hıçkırık, gaz sıkışması, öksürük ve iştah kaybı bulunmaktadır. Bu belirtilerin bir kısmının ya da tamamının görülmesi durumunda beraberinde mide ağrısı da gelmektedir.

Genellikle mide ağrısı yaşayan kişilerin büyük çoğunluğunda ishal ya da kabızlık da görülmektedir. Ancak yaşanan bu hazımsızlık problemi, bağırsak hareketliliğin sağlanmasıyla azalarak son bulmaktadır. Fakat mide ağrısının belirtileri evde kendiliğinden geçmiyor ise vakit kaybı yaşanmadan sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide, alt kaburgaların arkasında yer almaktadır ve şekil olarak fasulyeye benzeyen bir yapıdadır. Sindirim organı olarak vücudumuzda bulunan mide, gıda tüketilmesinden sonra aktiviteye başlamaktadır. Midenin sol üst kısmında bulunan kapakçık besin tüketilmesiyle açılmaktadır ve ince bağırsaklara giden kapa ise kapanmaktadır. Daha sonra da mide dokuları, gıdaları parçalamaktadır. Dolayısı ile sağlıklı bir mide için mide ağrısının belirtileri gösteren kişilerin, sindirimi kolaylaştırıcı besinler tüketmesi gerekmektedir.

Yaşam kalitesinin en büyük etkileyicilerinden biri sindirim sistemidir. Dolayısıyla mide sağlığına oldukça dikkat edilmelidir. Bilinen bir rahatsızlığı olmayan kişilerin mide ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı şunlardır:

Bol su içmekYoğurt tüketmekZencefil tüketmekPapatya çayı içmekKaranfil tüketmekNane tüketmekMide ağrısı esnasında mideye ısı torbası uygulamak

1-  Gece Mide Ağrısı Nedenleri

Genellikle mide ağrısı ve mide yanması, geceleri ortaya çıkmaktadır. Bu durumun nedenleri oldukça çeşitlidir fakat genel olarak uykudan önce yenilen ve içilen ağır şeylerin etkisi mide ağrısı şeklinde kendisini göstermektedir. Özellikle de hazmı zor olan gıdaların gece tüketilmesi, mide ağrısı belirtileri yaşanmasına neden olmaktadır. Bu sebeple uykudan önce ve ortalama olarak akşam saat 8’den sonra herhangi bir gıda tüketimi yapılmamalıdır.

Kimi zaman mide ağrısı, basit sebeplerden dolayı geceleri ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; viral enfeksiyonlar, hamilelik veya regl gece mide ağrısı nedenleri arasında bulunmaktadır. Bu durumlar dışında sürekli ve yoğun olarak geceleri şiddetli mide ağrısı yaşayan kişilerin bir doktora başvurması tavsiye edilmektedir. Evde doğal tedavi yöntemleri geçmeyen mide ağrısı için yalnızca sağlık kuruluşları kişilere yardımcı olabilir.

2-  Mide Ağrısı Nereye Vurur?

Mide, vücudumuz için oldukça önemli bir organdır. Bu sebeple de mide ağrısına bağlı olarak başka organlarda da ağrı hissi yaşanabilmektedir. Mide ağrısı yaşayan çoğu kişi başka yerlerdeki ağrı hissi nedeniyle de telaş yapabilmektedir. Ancak mide ağrısına iyi gelen uygulama ve yöntemler sonrasında, söz konusu diğer ağrılar da son bulacaktır.

Örneğin; mide ile kalp birbirine yakın organlardır. Midede yaşanan sorun nedeniyle yaşanan ağrı bu sebeple kalpte de ağrı hissini ortaya çıkarabilmektedir. Ancak çoğu zaman kalpteki ağrıya, mide ağrısı neden olur. Mide ağrısının belirtileri geçtiğinde, kalp sorunu olmayan kişilerin kalplerindeki ağrı da son bulmaktadır.

3-  Sırta Vuran Mide Ağrısı

Genel olarak mide ağrısı belirtiler kapsamında sırt ağrısı da yaşanmaktadır. Çünkü mideye bağlanan kan damarlarının sıkışması neticesinde kramplar yaşanmaktadır. Yaşanan şiddetli kramplar da omurilik sinirlerini etkilemektedir. Böylelikle sırt ağrısı da söz konusu olmaktadır.

4-  Gastrit Belirtileri

Genellikle midesinde sorun olduğunu düşünen kişiler, mide ağrısı belirtileri nasıl olur, gastrit belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını araştırmaktadır. Gastrit bir mide rahatsızlığıdır ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Yaşanan çoğu mide ağrısı da gastrit veya ülser kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla mide ağrısı belirtiler gösteren kişilerin gastrit ve ülser riskine karşı sağlık kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Mide rahatsızlığı sorunu olarak ortaya çıkan gastrit belirtileri ise şunlardır:

Bulantı ve kusma, kusma isteğiSırt ağrısıŞişkinlikKanlı ay da kahve telvesi görünümünde kusmaİştahsızlıkMide ekşimesi, mide yanmasıSiyahımsı dışkıSırt ağrısı

5-  Mide Kanseri Belirtileri

Çoğu kişi, mide ağrısının belirtileri araştırması yaparken mide kanseri hastalığı ile ilgili bilgiler ile karşılaşmaktadır. Ancak her mide ağrısı, mide kanserini işaret etmemektedir. Yine de hastalık konusunda bilinçli olunmalı ve mide ağrısı belirtiler konusunda bilgi edinilmelidir. Genel olarak mide kanseri sinsi ilerlemesiyle bilinmektedir ve bu sebeple erken dönemde şiddetli belirti göstermemektedir. Mide kanseri belirtileri ise şunlardır:

İştahsızlıkKilo kaybıKusma ve bulantıErken doymaÜlser türü ağrıSık karın ağrısıYutmada güçlükKanama

Görüldüğü üzere mide kanseri belirtilerinin mide ağrısından ayırt edici belirtileri vardır. Çünkü mide ağrısının belirtileri arasında kanama, sürekli olarak yutkunmada güçlük bulunmamaktadır. Ayrıca erken doyma ve aşırı kilo kaybı da standart mide ağrılarında görülmemektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!