featured

Mükerrer Suç Nedir? Mükerrer Suçlar Nelerdir? Hangi Suçlar Mükerrer Suç Kapsamına Girer?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akp ve MHP’nin üzerinde birlikte çalıştığı İnfaz düzenlemesi ile mükerrer suçlar nelerdir gibi sorular sıklıkla araştırılmaya başlanmıştır. Çünkü bu düzenleme ile birlikte suç işleyen kişilerin cezaevinde geçirecekleri süre kısaltılmıştır. Ancak mükerrer suç nedir sorusuna cevap olan her suç, infaz düzenlemesi kapsamında affa uğramamıştır. İşte infaz düzenlemesinde de yer eden mükerrer suçlar ile ilgili ayrıntılar…

Mükerrer Suç Nedir?

Mükerrer kelime anlamı olarak; tekrarlı, tekrar edilmiş, yinelenmiş demektir. İki veya daha çok kez aynısı yapılmış anlamına gelen bu kelime, hukukta da yer edinmiştir. Ceza hukukunda mükerrir suç olarak yer edinmiştir. Bu suçlar, belirli şartlar altında birden fazla suçu işleme veya aynı suçu birden çok kez işleme anlamına gelmektedir. Dolayısı ile mükerrer suçlar nelerdir sorusunun kısa cevabı; suçta tekerrürdür. Bu suçların neler olduğu Türk Ceza Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir.

Mükerrer Suçlar Nelerdir?

Mükerrer suçlar nelerdir sorusunun cevabı Türk Ceza Kanunu’nda yer almaktadır. TCK’nın 58. Maddesinde bu suçlara değinilmiştir. TCK 58. Maddeye bakıldığında karşımıza çıkan mükerrer suçlar şunlardır:

Önceden işlenmiş olan suçtan ötürü verilen hükmün kesinleşmiş olmasından sonra yeni bir suçun işlenmesi durumunda, tekerrür suç hükümleri uygulanır. Bunun için de cezanın infaz edilmiş olması gerekmemektedir.Tekerrür suç hükümleri daha önceden işlenen suçtan ötürü;5 seneden fazla hapis cezasına mahkûm edilmesi durumunda, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren olmak üzere 5 yıl,5 sene ya da daha az süre ile hapis veya adli para cezasına mahkûm edilmesi durumunda, bu cezanın infazından itibaren 3 yıl,

Geçmesinden sonra işlenen suçlar yani mükerrer suçlar dolayısıyla uygulanmamaktadır.

Suçun tekerrür etmesi durumunda, sonra işlenen suça ilişkin kanun maddesinde seçmeli olarak adli para cezası veya hapis cezası öngörülmüş ise; hapis cezasına mahkûm olunur.Tekerrür hükümleri, kasıtlı suçlarla taksirli suçlar ile sırf askeri suçlar ve diğer suçlar arasında uygulanmamaktadır. Kasten adam öldürme, kasten adam yaralama, yağmacılık, dolandırıcılık, sahtecilik, uyarıcı madde ve uyuşturucu ticareti ve imalatı suçları hariç olmak üzere; yabancı ülkelerdeki mahkemelerde verilmiş olan hükümler, tekerrüre konu olmamaktadır.Mükerrer suç işlendiği sırada 18 yaşını doldurmayan kişiler, tekerrür hükümlerine tabi tutulmamaktadır.Suçun tekerrürü durumunda hükmedilen ceza, mükerrirlere özgü olarak infaz rejimine göre uygulanır. Bununla birlikte, cezanın infazının gerçekleşmesinden sonra mükerrir hakkında denetimli serbestlik tedbiri de uygulanır.Verilen mahkûmiyet kararında, cezanın infaz edilmesinden sonra denetimli serbestlik uygulamasının gerçekleşeceği belirtilir.Mükerrer suç nedeniyle mükerrirlerin mahkûm edildiği cezanın infazı ile denetimli serbestlik tedbiri, kanunda belirtilmiş olan şekilde uygulanır.

Mükerrer Suçlara Af VarMı?

Mükerrer suçlar nelerdir ve mükerrer suçlara af varmı sorusu, infaz düzenlemesi nedeniyle oldukça merak edilen konula arasına girmiştir. Özellikle de yakınları, mükerrer suç nedeniyle hapis cezasına çarptırılan kişiler, internet üzerinde bu konu hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceği makalelere göz atmaktadır. Mükerrir suçlar için de af, cumhur ittifakının girişimiyle gerçekleşmiştir. Ancak bu aftan bazı suçlar kapsam dışı bırakılmıştır. Yapılan yeni düzenlemeye göre af dışı kalan mükerrer suç maddeleri şunlardır:

Toplum vicdanının yaralanmasına neden olan cinsel suçlarUyuşturucu madde suçlarıKadına karşı şiddetKasten adam öldürmeTerör suçları

Mükerrer suçlar nelerdir sorusu, infaz düzenlemesinin söz konusu olduğu andan itibaren kamuoyunun ilgisini çekmiştir. Bu suçlara dahil olabilecek pek çok suç bulunmaktadır ancak çıkartılan aftan tüm mükerrer suç işleyenler yararlanamamaktadır.

Mükerrer Suçlara Af Geldi Mi?

İnfaz düzenlemesi sonrasında mükerrer suçlara af geldi mi sorusunun cevabı merak edilmeye başlanmıştır. İnfaz düzenlemesi ile birlikte mükerrer suçlara da af gelmiştir ancak af dışı kalan cezalara af uygulaması söz konusudur. Dolayısıyla mükerrer suç nedir sorusunun cevabı olan her suç, af kapsamında değildir. Buna göre terör, cinsel saldırı, kasten adam öldürme, uyuşturucu madde suçları, kadına karşı şiddet dışında kalan suçlara gelen af detayları şu şekildedir:

Ceza infaz düzenlemesi ile birlikte cezaların süreleri yeniden belirlenmiştir ve af dışı kalan suçlar dışındaki suçlarda ½ düzenlemesi yapılmıştırKamu düzenine zarar veren bazı suçlarda ceza artırımı yapılmıştırTefeciliğin cezası arttırılmıştır ve 1 Temmuz 2016 öncesinde işlenen denetimli serbestlik suçlarında süre; 3 yıla çıkartılmıştırAmaçlı olarak suç örgütü kuranlar için cezaların tavan ve taban süreleri 2 yıl artırılmıştır

Suçta tekerrüre af var mı 2020 yılında merak edilen konular arasında yerini almıştır. Yapılan infaz düzenlemesiyle tekerrür suçlara af gelmiştir ancak bazı suçlar af kapsamının dışında bırakılmıştır.

Kimler İnfaz Düzenlemesinden Yararlandı?

Mükerrer suçlar nelerdir sorusunun cevabını araştıran kişiler, bu düzenlemeden kimlerin yararlandığını da merak etmektedir. Geçici ve kalıcı infaz düzenlemesi kapsamında yaklaşık olarak 45 bin kişi aftan yararlanmıştır. Ancak koronavirüs nedeniyle bu açık cezaevinden konutta cezaya geçenler de bulunmaktadır. Tüm bunlarla birlikte yaklaşık olarak 90 bin kişi aftan yararlanmış durumdadır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!