Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ayrola

Nesli Tükenmekte Olan Ve Nesli Tükenmiş Hayvanlar

Nesli tükenmiş hayvanlar ya doğal seleksiyon ile ya da insanların bilinçsiz avlanması nedeni ile yok olmuşlardır. Nesli tükenen bu canlıların sayıları maalesef çok fazladır.

Nesli tükenmiş hayvanlar ya doğal seleksiyon ile ya da insanların bilinçsiz avlanması nedeni ile yok olmuşlardır. Nesli tükenen bu canlıların sayıları maalesef çok fazladır. Birçoğunu hiç görme fırsatımız bile olmadı, bazıları ise bizim çağımızda yok olup gittiler.

Bir kısım canlıların yok olması dünya düzeni açısından belki gerekliydi ve dünya felaketleri bunu gerçekleştirdi. Fakat yine de çoğu hayvanın neslinin yok olmasında insanların etkisi oldukça fazladır. Bilinçsiz şekilde hayvanların avlanması ve çoğalmalarına müsaade edilmemesi, günümüzde birçok hayvanı göremememize neden olmuştur.

Nesli tükenen hayvanları günümüz teknolojisi ile sadece dijital olarak görebilmekteyiz ve yaşantılarını hayal edebilmekteyiz. Sinema sektöründe de bu hayvanların canlandırılması sayesinde hayvanların yaşamlarına yakından göz atabilmekteyiz. Özellikle dinozorların sinemalarda canlandırılması büyük ilgi görmektedir. Biz de nesli tükenmiş hayvanlar yazımıza ilk olarak dinozorlardan başlayarak devam edeceğiz.

1. Dinozorlar

1. Dinozorlar

Dinozorlar bilindiği üzere gökten düşen büyük alev topları sonucunda dünya sahnesinden silinmişlerdir.

Nesillerinin tükenmesi tamamen doğal seleksiyon ile olmuştur. Bulunan fosilleri sayesinde teknoloji ortamında vücutları ve yaşantıları canlandırılmaktadır.

2. Mamutlar

2. Mamutlar

Mamutlar fil familyasının atasıdır. Son olarak buzul çağda yaşamışlardır. Küresel mevsim değişiklikleri sonucunda nesilleri tükenmiştir.

Buzul çağa uyum sağlamak için uzun tüyleri bulunmaktaydı. Herkesin aşina olduğu Buz Devri (Ice Age) animasyon filminde mamutlar güzel şekilde işlenmiştir.

3. Dodo Kuşu

3. Dodo Kuşu

Dodo kuşu nesli tükenen yırtıcı olmayan bir kuş türüdür. Yırtıcı olmaması nedeni ile insanlar tarafından kolayca avlanarak besin kaynağı olarak kullanılmışlardır.

Bu avlanmalar sonucunda da nesilleri tükenmiştir. Son zamanlarda bilim adamları buldukları iskelet kalıntılarından Dodo kuşunu tekrar üretme çabası içerisindedirler.

4. Yünlü Gergedan

4. Yünlü Gergedan

Asya ve Avrupa bölgelerinde yaşayan bu canlılar aşırı avlanmaları sonucunda nesilleri tükenmiştir. Buzul çağına uyum sağlayabilmeleri için vücutları yün ile kaplıydı.

5. Moa

5. Moa

Moa, deve kuşu familyasından olan uçamayan bir kuş türüdür. 3,5 metre uzunluğunda ve 500 kilo ağırlığında dev bir kuştu.

Yeni Zelanda bölgesinde yaşayan bu hayvanlar aşırı avlanma sonucu insanlar tarafından nesli tükenmiş hayvanlar listesine alındı.

6. Hazar Kaplanı

6. Hazar Kaplanı

Hazar kaplanın son üyesi 1970 yılında Rusya’da hayata gözlerini yummuştur. Yaşam alanı ismini de aldığı Hazar denizi etrafında idi. Ayrıca Türkiye ve İran sınırlarında da yaşayan Hazar kaplanları vardı.

7. Tasmanya Kurdu

7. Tasmanya Kurdu

Tasmanya kurdu veya tasmanya kaplanı olarak ün salmış etçil ve keseli bir hayvandır. Son üyeleri 1930’lu yıllarda yaşayan Tasmanya kaplanları günümüzde maalesef nesilleri tükenmiş hayvanlar arasındadır.

8. Kuzey Pasifik Balinaları

8. Kuzey Pasifik Balinaları

Kuzey pasifik balinaları insanların bilinçsiz avlanmaları sonucu nesilleri tükenmekle karşı karşıya kalan hayvanlar arasındadır.

1960’lı yıllarda özellikle balina avı büyük bir hızla artmıştı. Bu balina avları sırasında kuzey pasifik balinalarının sayıları hızlıca azalmaya başlamıştı.

Bir ara koruma önlemleri sayesinde doğumları artırılsa da son dönemde doğum yapan balina tespit edilememiştir.

9. Pyrenean İbex

9. Pyrenean İbex

Yakın tarihte nesli tükenen hayvanlar arasında Pyrenean İbex olarak bilinen koç bulunmaktadır. 2000 yılı başlarında nesli tükenmiştir.

Son bir umut ile bilim insanları dişi bir Pyrenean İbex klonlamıştır. Fakat klon fazla hayatta kalamamış ve ölmüştür.

10. İrlanda Geyiği

10. İrlanda Geyiği

İrlanda geyikleri 7500 yıl öncesinde yaşamış en büyük geyik türüdür. Dünyanın her bölgesinde adım attıkları tahmin edilmektedir.

Son üyelerinin kalıntıları Sibirya bölgesinde bulunmuştur. Günümüzde yaşayan kırmızı geyik ve nadas geyiği ile benzer özellikleri taşımaktadırlar.

11. Huia Kuşu

11. Huia Kuşu

Huia kuşu insanlar tarafından nesli tüketilen bir kuş türüdür. Yeni Zelanda ülkesinde yaşayan bu kuşlar özel toplayıcılar ve müzeler için avlanmıştır. 20’nci yüzyılda nesilleri tükenmiştir.

12. Moho Kuşu

12. Moho Kuşu

Hawai’nin güzel sesli kuşu Moho Kuşu insanlardan dolayı nesli tükenen bir kuş türüdür.

Yaşam alanlarının azalması ve insanların bilinçsiz avlanması sonucu nesilleri hızla tükenmiştir. Türün son üyeleri 1934 yılında görülmüştür.

13. Gastric Kurbağası

13. Gastric Kurbağası

Gastric kurbağası ağızdan doğum yapma özelliği sayesinde ün salmıştır. Son olarak 1983 yılında görülmüştür.

Bilim insanları 2013 yılında başarılı bir operasyon yaparak ölü bir Gastric kurbağa hücresini farklı bir kurbağa yumurtasına yerleştirmeyi başardılar.

14. Büyük Dalıcı Martı

14. Büyük Dalıcı Martı

Martı ve penguen türüne benzerliği ile tanınmaktadır. Uçamayan bir kuş türüdür. 19’uncu yüzyılda nesiller tükenmiştir.

Nesillerinin tükenme sebebi doğal seleksiyon olarak tahmin edilmektedir. Buzulların erimesi nesillerini sona erdirdiği düşünülmektedir.

15. Javan Gergedanı

15. Javan Gergedanı

Gergedanlar günümüzde nesli tükenmekle karşı karşıya kalmış hayvanların başında gelmektedir.

Çok kısa zaman sonra tüm gergedan türlerinin neslinin tükeneceği düşünülmektedir.

Javan gergedanları ise çok nadir görülen gergedanlardandır. Dünya üzerinde 50 civarı Javan gergedanı kaldığı tahmin edilmektedir.

16. Caroline Parakeet

16. Caroline Parakeet

Caroline Parekeet bir papağan türüdür. Gövdesi koyu yeşil, kafası sarı ve turuncu renkleri barındırmaktadır.

Amerika Birleşik Devleti’nin yerli papağanıdır. En son 1940’lı yıllarda görülmüştür. O yıllardan sonra maalesef nesli tükenmiş hayvanlar arasına girmiştir.

17. Cuban Macaw

17. Cuban Macaw

Küba kırmızı Amerika papağanı olarak da bilinen Cuban Macaw 19’uncu yüzyılın sonlarında nesli tükenen hayvanlar arasındadır. Söylentilere göre insanların aşırı avlanma merakı yüzünden nesilleri tükenmiştir.

18. Kelaynak Kuşları

18. Kelaynak Kuşları

Kelaynak kuşları Türkiye ve Fas’ta bulunmaktadır ve koruma altındadırlar. Sayıları oldukça az olan kelaynak kuşlarının nesli tükenmekle olan hayvanlar arasındadır.

Yaşam alanlarının küçülmesi ve aşırı avlanma nedeni ile sayıları azalmıştır. Şuan Türkiye’de 83 yetişkin 13 tane de yavru olmak üzere 96 adet kelaynak kuşu bulunmaktadır.

19. Heath Hen

19. Heath Hen

Kuzey Amerika kuş türünün akrabası olarak kabul edilmektedir. Tavuk familyasından olan Heath Hen şükran günlerinin vazgeçilmez menüsü olduğunu söylenmektedir.

İnsanların aşırı tüketimi sonucunda 1930’lu yıllarda nesli tükenmiş hayvanlar arasına girmiştir.

20. Fildişi Gagalı Ağaçkakan

20. Fildişi Gagalı Ağaçkakan

Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğusunda yaşayan Fildişi Gagalı Ağaçkakanların nesli maalesef 1940’lı yıllarda tükenmiştir.

Fotoğrafta bulunan ağaçkakan bir erkek fildişi gagalı ağaçkakandır. Fotoğraf 1935 yılında çekilmiştir.

Bu fotoğraf ağaçkakanını son fotoğrafı olmuştur. Bu fotoğraftan sonra nesli tükenen hayvanlar arasına girmiştir.

Nisan 2020 itibari ile corona virüsü salgını tüm haber kanallarının gündemi olmuş durumda. Bu salgınlar, soyu tükenmiş ve nesli tükenmekte olan hayvanların doğada ki dengeden silinmesi nedeni ile çıkmış olabilir.

Her canlının doğada bir dengenin unsuru olduğu biliniyor. Bu nedenle dengeyi bozacak hareketlerden kaçınılması gerekmektedir.

Bu nasıl yapılır? Bilim insanları kadar normal insanların da bilinçli olması gerekmektedir. Bilinçli insanların sayısı ne kadar artarsa canlı sayıları da o derece artacaktır. Hayvanları avlamayı bir spor olarak görmekten vazgeçmek gerekmektedir.

Diğer ilgi çekici bilgilere ulaşmak için ana sayfada üzerindeki Yaşam kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER