featured

O Öğrenciler Özel Okullarda Ücretsiz Eğitim Alabilecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ilk ve orta öğretim seviyelerinde eğitim gören öğrencilere ücretsiz eğitim müjdesi verdi. İlk ve orta öğretim çağlarında okuyan sporcular özel okullarda ücretsiz okuyabilecek. Peki, bu avantajdan faydalanabilmek için aranan şartlar ne?

Spora ve sporcuya verilen destekler artırılıyor. Alt yapının ne kadar önemli olduğunun farkına varan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı işbirliği sayesinde sporda etkili olacak bir işe imza atıldı. İlk ve orta öğretim çağlarındaki sporcu öğrencilere özel okul imkanı sağlanarak sportif alt yapının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Kasapoğlu müjdeli haber ile ilgili olarak;

“ Bu vesile ile yetenekli genç ve çocuklarımızın spora devamlılığının sağlanmasında ‘spor mu, eğitim mi’ ikilemini aşmasında tarihi bir adım daha atmaktan mutluluk duyuyoruz. Sportif başarının ilk basamaktan itibaren destekleneceği bu değişikliğin ülkemiz sporu için hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile başlatılana proje ile spor faaliyetlerinde bulunan öğrencilere ek puan desteği verilecek. Ek puan için; sportif başarı elde edilmeli bu başarıya göre değerlendirme kriterleri incelenecek ve puan eklemesi yapılacak.

Sporcu öğrenciler; Dünya ve Avrupa Şampiyonaları, Avrupa Gençlik Olimpik Festivali, Dünya Gençlik Olimpiyatları ve Ulusal Spor Faaliyetleri organizasyonlarında başarı elde etmelidirler. Bu organizasyonlarda başarılı olan öğrenciler diğer kriterlere de uyarsa ücretsiz eğitim desteğiyle ödüllendirilecek. Ve özel okullarda eğitim alarak daha aydınlık bir spor v eğitim hayatı elde edecek.

Düzenleme Hangi Özel Okulları Kapsıyor?

Bakanlığın aldığı yeni karar ile ilk ve orta öğretim kurumlarında okuyan öğrenciler spor faaliyetleriyle de ilgilenirse özel okul imkanı verilecek. İlk ve ortaöğretimde okuyan tüm öğrenciler bu destekten faydalanabilecek. Tek şart sportif faaliyetlerde bulunması ve yukarıda belirtilen organizasyonlarda başarı göstermesidir. Daha sona kriterlere uyan öğrenciler ücretsiz olarak özel okullarda eğitim alacak. Düzenleme şu okulları kapsıyor;

Okul Öncesi Eğitim, İlköğretim, ortaöğretim, Özel eğitim okullarıÇeşitli kurslar, Özel öğretim kursları, Uzaktan eğitim yapan kuruluşlarMotorlu taşıt sürücü kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleriSosyal etkinlik merkezleri, Mesleki eğitim merkezleri ve benzeri özel okullar

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bakanlık;

“ 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 13. Maddesinde “ Özel Eğitim Kurumları, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde üçünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlüdürler. Bu kapsamda harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklara öncelik verilir” hükmü bulunmaktadır.

Fakat önceliği bulunmasına karşın özel okulda okumak için başvuruda bulunmayan öğrencilerin yerine kursiyerler faydalandırılıyor. Bu avantajdan sporcuların faydalanabilmesi için harekete geçildi. Boş kontenjan olması ve sporcu öğrencilerin başvurması durumunda ücretsiz eğitim alabilecekler.

Sporcu Öğrencilere Ek Puan Hangi Kriterlere Göre Verilecek?

Gençlik ve Spor Bakanlığı, sporcu öğrenciler için müjdeli bir projeye imza atıyor. Branşlarında başarı gösteren sporcuların özel okullarda ücretsiz eğitim alabilmeleri için yeni bir düzenleme yayımladı. Düzenlemeye göre olimpik ve paralimpik branşlarında başarı elde eden öğrenciler başarılarını belgelendirmeli. Bakanlık tarafından belgelendirilen başarılar tam destek eğitim ile ödüllendirilecek. Başarılı sporcu öğrencilere 50 ek puan avantajı sağlanacak.

Ek puan için sporcu öğrencilerin;

Dünya ve Avrupa Şampiyonlarında dereceye girip altın madalya alması durumunda +50 puan,Gümüş madalya alması durumunda +40 puan ve bronz madalya alması durumunda +30 puan eklenecek.Avrupa Gençlik Olimpik Festivali ile Dünya Gençlik Olimpiyatlarında dereceye girip altın madalya alması durumunda +30 puan,Gümüş madalya alması durumunda +20 puan, Bronz madalya almışsa +15 puan eklenecek.Ulusal Spor Faaliyetlerinde dereceye girip altın madalya almışsa +20 puan,Gümüş madalya almışsa +15 puan, bronz madalya almışsa +10 puan eklenecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!