featured

Obezite Nedir? İşte Obeziteye Neden Olan Sebepler ve Tedavi Yöntemleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Obezite Nedir? İşte Obeziteye Neden Olan Sebepler ve Tedavi Yöntemleri nelerdir ? Tüm dünyada yayılmaya başlayan sürekli olarak kilo alma problemi adeta küresel bir sorun haline geldi. Ülkeler arası obezite sayına bakıldığında bu sorunu yaşamayan ülke yok gibi görünüyor. Peki bir çok sağlık sorununa sebep olan obezite nedir? İşte, detaylar!

Obezite Nedir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan, bu sağlık sorununu yaşayan insanlarda büyük ve kalıcı etkiler yaratan obezite nedir? Aslında bu sorunun bir çok nedeni var.  Obezite nedir, sorusuna cevap vermek için öncelikle bu hastalığa hangi faktörlerin neden olduğunun bilinmesi gerekir. Böylelikle obezite nedir, sorusunun cevabı daha anlaşılabilir bir hal alacaktır. Peki, obezite neden olur? İşte, detaylar!

Obeziteye Neden Olan Faktörler

Halk arasında “şişkoluk hastalığı” olarak bilinen obezite birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Obezite neden olur, sorusuna cevap olarak aşağıda ki nedenler gösterilebilir.

Çok fazla ve yanlış şekilde beslenmekSpor yapmamakGelir durumunun psikolojiye etki etmesiSosyal ve kültürel nedenler ile eğitim durumuBir uzmandan yardım almadan bilinçsizce yapılan diyetlerAşırı alkol ve sigara kullanımıKortizonlu ilaç kullanımıÇok fazla gebelik geçirmekYetersiz anne sütü alımı

Bu nedenlerin hepsi obeziteye davetiye çıkarır. Halk arasında obezite neden olur, sorusunun cevabı olarak aşırı ve düzensiz yemek yemek gösterilmiştir. Ancak genetik faktörler de obezite neden olur sorusunun cevabı niteliğindedir. Eğer sizin genlerinizden gelen biri yani ortak gen taşıyan biri obezite hastalığı ile boğuşmuş ya da boğuşuyor ise sizin de obeziteye yakalanma ihtimaliniz vardır.

Tüm bu bilgilerden sonra obezite nedir, sorusunun cevabı olarak; düzensiz yaşam alışkanlıklarının getirdiği, aşırı beslenmeden ya da gösterilen nedenlerden kaynaklanan kilo alma durumu gösterilebilir.

Obezitenin Hangi Hastalıklara Neden Olur?

obezite hangi hastalıklara neden olur, sorusunu da beraberinde getirmektedir. Obezite hangi hastalıklara neden olur, sorusuna birden fazla cevap verilebilir. Obezite ne yazık ki bir çok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Vücut sistemi içinde bir çok yapıyı bozan bu hastalık, önlemi alınmazsa kötü sonuçlar doğurabilir ki zaten kendi başına da sağlık sistemine oldukça etki eden bir hastalıktır. Aşağıdaki hastalıklar obezite hangi hastalıklara neden olur, sorusunun cevabıdır.

Kanser türleriYüksek kolesterolKalp hastalıklarıDamar sertliğiHormon bozukluğuna dayalı aşırı tüylenme sorunuEklem ağrıları ve tüm eklem sorunlarıUyku apnesi, rahat uyuyamamaAdet düzensizliğiHamile kalmada güçlükKaraciğerde yağlanmaYumurtalık kistiDepresyonDiyabet (Tip 2)

Obezite hangi hastalıklara neden olur, sorusuna verdiğimiz cevapların hepsi bir obezite hastasında meydana gelecek demek değildir. Ancak bu hastalıkla baş etmeye çalışıyor iseniz, bu hastalıkları da yaşayabileceğinizi bilmeniz gerekir.  

Obezite Kısırlığa Yol Açıyor

Obezite hastalığı erkekler de kısırlığa yol açıyor. Aşırı şişmanlık ve düzensiz yaşam sperm kalitesini etkileyerek, verimli sperm sayısını düşürüyor. Böylece erkekler çocuk sahibi olmakta zorluk çekiyor ya da tedavi olmak durumunda kalıyor. Aşırı kilo alımı erkeklerde ki erkeklik hormonunu kadınlık hormonuna yani testesteronu östrojene dönüştürerek sperm kalitesini azaltıyor. Aşırı kilo alan erkekler de meme büyümesi fark edersiniz. İşte bu erkek de kadınlık hormonunun fazlalaşmasından kaynaklanmaktadır.

Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır?

Obezite tedavisi, durumu çok da ilerlememiş hastalarda diyet ve egzersiz şeklimde olur. Eğer kişi doktor tarafından kendisine verilen diyet listesine uyar ve egzersizlerini ihmal etmezse bir süre sonra istediği kiloya kavuşacaktır. Ancak bazı hastalarda diyet ve egzersiz tek başına ne yazık ki işe yaramaz. İşte burada da cerrahi müdahale gerekir.  Doktorunuz obezite sorununuzu cerrahi işlem ile çözmeye karar verdiyse, yapacağı işlem durumunuza özel olarak belirlenir.

Yanlış Tedaviler Ölümcül Sonuçlar Doğurur

Obezite hastalığı ile boğuşan kişiler bazen kendi tedavilerini kendileri yapmaya çalışmaktadırlar. Bu oldukça yanlıştır. Kuşaktan dolma bilgiler ile yapılan diyetler, doktor önerisi olmadan kullanılan zayıflama ilaçları, bilinçsizce yapılan şok tedaviler, kişiyi ölüme kadar sürükleyebilir. Eğer obezite hastalığına sahipseniz ya da aşırı kilonuz varsa ve obez olmaktan korkuyor iseniz, yolun başındayken bir doktora gitmeniz sağlığınızın geleceği açısından çok daha iyi olur. Bilinçsizce yapılan diyet sonrası verdiğiniz kilonun 3 katını geri alabilirsiniz fakat bir uzman yardımı ile vereceğiniz kilolar kalıcı olacaktır.

Obezite vücut kitle endeksinin birbirine uymaması ile olur. Erkeklerde de oldukça tehlikeli olan bu hastalık kadınlarda ise bir çok soruna neden olmaktadır. Bu hastalığa sahip kişiler genelde mide küçültme ameliyatı olmak ya da tüp mide operasyonu geçirmek isterler. Bu duruma ancak doktorunuz karar verebilir. Obezite cerrahisi işte bu durumda ortaya çıkar. Obezite ile mücadele etme de dünya sağlık örgütü de etkin rol oynamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!