Telefonunuzda ‘’Ok Google’’ Kullanmak İçin 25 Süper Neden | Hayatınızı Google Ses Arama ile Kolaylaştırın!

Telefonunuzda ‘’Ok Google’’ Kullanmak İçin 25 Süper Neden | Hayatınızı Google Ses Arama ile Kolaylaştırın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Google ses arama özelliği olarak bilinen Ok Google yani Voice Match ile hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz! İşte, bir akıllı telefondan en verimli şekilde yararlanmanızı sağlayacak, ellerinizi kullanmadan telefonun pek çok özelliğini kullanabileceğiniz yöntemler…

Google Ses Arama ‘’Ok Google’’ Nedir?

Ok Google Voice Match kullanmanın sağlayacağı avantajlar ve kolaylıkları sıralamadan önce Ok Google nedir açıklayalım… Bu, iPhone, iPad ya da android işletim sistemli cihazları yalnızca sesli komut vererek kullanabileceğiniz bir özellik. Bu özellik aktif edildiğinde cihaz sahipleri, sadece ‘’Ok Google’’ diyerek ve ardından komut vererek cihazlarını kullanabiliyor. Şimdi gelelim Google sesli arama özelliğinin güzelliklerine…

Başlamadan Önce Önemli Bilgi: Neden Ok Google Çalışmıyor?

Telefonun ya da tabletin Voice Match özelliği açıldıktan sonra bu özelliğin kolaylıklarından yararlanmak için ‘’Ok Google’’ demek yeterli. Ancak her telefonda bu komut geçerli olmayabiliyor.

Eğer Voice Match özelliğini açtıysanız ve Ok Google çalışmıyor sorunu ile karşılaşıyorsanız özelliği kullanabilmeniz için yapmanız gereken; Google uygulamasını açtıktan sonra ses ikonuna tıklamak ve ondan sonra komut vermek. Örneğin mesaj kutunuzu açmak istiyorsanız, Google uygulamasını açmalı, ses ikonuna tıklamalı ve ‘’Mesajları aç’’ demelisiniz.

Telefonunuzda ‘’Ok Google’’ Kullanmak İçin 25 Süper Neden | Hayatınızı Google Ses Arama ile Kolaylaştırın!

1- Ellerinizi Kullanmadan e-Posta Gönderebilirsiniz

Araba kullanırken, yolda yürürken, yemek yaparken mail göndermeniz gerekiyor olabilir. Tüm bunları yaparken ellerinizi kullanmadan, sesinizle mail yazıp gönderebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken; telefonunuzda Google ekranı açıkken komut vermek. Örnek vermek gerekirse; ‘’Ayşe’ye e-posta gönder. Konu hatırlatma. Mesaj akşam konser biletlerini almayı unutma’’

2- iRobot Çalıştırma Komutu Verebilirsiniz

Özellikle ev temizliğini iRobot kullanarak yapan kişiler için Google ses arama Ok Google özelliği oldukça faydalı. Eğer eşleştirmeyi yaparsanız, google sesli arama komutu vererek iRobot’unuzu çalıştırabilirsiniz. Bunun için de ‘’iRobot çalıştır’’ demeniz yeterli.

3- Rehberden Sesli Arama Yapabilirsiniz

Bazen başka bir işle meşgulken rehberden birini arayıp bulmak bazen zor olabilir. Bu durumda Google sesli arama özelliği sayesinde sadece sesli komut vermeniz yeterli. Ancak aramak istediğiniz kişinin adını, rehberde kayıtlı olduğu şekilde telaffuz etmeniz gerekiyor. Peki, rehberden sesli arama nasılyapılır? Örneğin ‘’Ayşe Yılmaz’ı ara’’ diyerek kolaylıkla aramanızı yapabilirsiniz.

Bu özelliği kullanma esnasında Ok Google çalışmıyor sorunu ile karşılaşıyorsanız kişi rehberiniz senkronize etmemiş olabilirsiniz.

4- Kısa Mesaj Gönderebilirsiniz

Eğer mesajlaşmak için SMS tercih ediyorsanız, bunun için de Google sesli arama özelliğinden yararlanabilirsiniz. Listenizdeki bir kişiye SMS göndermek için örneğin ‘’Ayşe Yılmaz’a mesaj gönder, yarım saate burada ol’’ diyebilirsiniz.

5- WhatsApp Mesajı Gönderebilirsiniz

Eğer cihazınızda WhatsApp uygulaması yüklüyse Google sesli arama özelliğini kullanarak rehberinizdeki istediğiniz kişiye WhatsApp’tan da mesaj gönderebilirsiniz. Örneğin ‘’Ayşe Yılmaz’a WhatsApp mesajı gönder’’ diyerek kolaylıkla sesli işlem yapabilirsiniz.

Telefonunuzda ‘’Ok Google’’ Kullanmak İçin 25 Süper Neden | Hayatınızı Google Ses Arama ile Kolaylaştırın!

6- Telegram Mesajı Gönderebilirsiniz

Tıpkı WhatsApp gibi Telegram’dan da rehberinizdeki kişilere mesaj gönderebilirsiniz. ‘’Ayşe Yılmaz’a Telegram mesajı gönder’’ demeniz yeterli.

7- Hesaplama Yapabilir, Matematik Sorularına Cevap Bulabilirsiniz

Hızlı işlem yapmanız gereken zamanlarda Google ses arama Voice Match özelliğini kullanabilirsiniz. Örneğin ‘’7850’nin karekökü kaçtır?’’ diye sorarak hemen sonuca ulaşabilirsiniz.

8- Hava Durumunu Öğrenebilir, Nasıl Giyinmeniz Gerektiğini Sorabilirsiniz

Hava durumunu istediğiniz zaman öğrenebilir, hava durumuna uygun giyinmek için fikir alabilirsiniz. Örneğin ‘’Yarın sabah mont giymem gerekiyor mu?’’ diye sorduğunuzda hava durumu bilgileri karşınıza çıkacaktır.

9- Alarm Kurabilirsiniz

Alarm kurmak çok basit bir işlem olabilir. Ancak birden fazla alarm kurmanız gereken durumlarda tek bir sesli komutla bunu gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin her gün içmeniz gereken bir ilaç varsa bunu her gün alarmla kendinize hatırlatmak istiyorsanız ‘’Alarmı her gün 11’e kur’’ diyerek google sesli arama özelliği komutu vermeniz yeterli.

10- Video ve Fotoğraf Çekebilirsiniz

Araba sürerken telefonunuz, telefon tutucudaysa ya da arkadaşlarınızla fotoğraf çekilecekseniz google sesli komut verme nimetlerinden yararlanabilirsiniz. ‘’Video çek’’ ya da ‘’fotoğraf çek’’ diyerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Telefonunuzda ‘’Ok Google’’ Kullanmak İçin 25 Süper Neden | Hayatınızı Google Ses Arama ile Kolaylaştırın!

11- Hangi Ülkede Saat Kaç Öğrenebilirsiniz

Yurtdışında yaşıyorsanız ya da yurtdışıyla iş yapıyorsanız zaman zaman saatin kaç olduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Bunun için ‘’Amerika’da saat kaç?’’, ‘’Hindistan’da saat kaç?’’ gibi cümleler kurabilirsiniz.

12- Birimleri Dönüştürebilirsiniz

Hesaplama yaparken birimler arasındaki farklılığa takıldıysanız onu da Ok Google diyerek halledebilirsiniz. Örneğin ‘’128 milyar dolar kaç TL?’’, ‘’10 dönüm kaç metrekare?’’ gibi birimler arası dönüştürme yapabilirsiniz.

13- Mesajlarınızı Görüntüleyebilirsiniz

Mesaj kutunuzda aradığınız bir mesajı çabucak bulmak istiyorsanız, bazı anahtar kelimeleri telaffuz etmeniz yeterli. Örneğin ‘’Annemden gelen mesajları göster’’, ‘’Ayşe’den gelen hatırlatma mesajlarını göster’’ gibi cümlelerle sonuçları görüntüleyebilirsiniz.

14- Sesli Mesajlarınızı Dinleyebilirsiniz

Telefonunuz kapalıyken bırakılan sesli mesajları da google ses arama özelliği Ok Google sayesinde hemen dinleyebilirsiniz. Bunun için kurmanız gereken cümle ise; ‘’Sesli mesajlarımı dinle’’

15- İstediğiniz Şarkıyı Açabilirsiniz

Eğer cihazınızda varsa dilediğiniz şarkıyı Google sesli asistan sayesinde açabilir, şarkıları değiştirebilirsiniz. Örneğin ‘’Barış Manço şarkısı aç’’, ‘’Dönence şarkısını aç’’ dediğinizde şarkınız çalmaya başlayacaktır.

Telefonunuzda ‘’Ok Google’’ Kullanmak İçin 25 Süper Neden | Hayatınızı Google Ses Arama ile Kolaylaştırın!

16- Shazam’da Şarkı Bulabilirsiniz

Eğer telefonunuzda Shazam uygulaması yüklüyse, dinlemekte olduğunuz şarkıyı google sesli komut vererek Shazam’da bulabilirsiniz. Bunun için ‘’Bu şarkıyı Shazam uygulamasında bul’’ demeniz yeterli.

17- Takvim Etkinliği Oluşturabilirsiniz

Takvim etkinliği oluşturmak ve ajandanızı düzenlemek için ellerinizi kullanmadan google sesli asistanından faydalanabilirsiniz. Örneğin şunu Ok Google’a deyin ‘’Pazar günü saat 20.00’a konser için takvim etkinliği oluştur’’

18- Google Hesap Ayarlarınızı Değiştirebilirsiniz

Google hesap ayarlarınızı da Google sesli asistan özelliğini kullanarak değiştirebilirsiniz. Bunun için Ok Google deyin ya da Google uygulamasını açıp, mikrofon ikonuna tıklayarak ‘’Google hesap ayarlarını aç’’ cümlesini kurun.

19- TripAdvisor Uygulamasında Gezilecek Görülecek Yerleri Görüntüleyin

Eğer gezmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi seviyorsanız TripAdvisor mutlaka kullanmanız gereken uygulamalardan biri. Ok Google deyin ve ‘’yakınımda olan görülmesi gereken yerleri göster’’ cümlesini kurun.

Telefonunuzda ‘’Ok Google’’ Kullanmak İçin 25 Süper Neden | Hayatınızı Google Ses Arama ile Kolaylaştırın!

20- Yol Tarifi Alabilirsiniz

Google haritalar ya da navigasyon uygulamasını elle açmadan ve konum bilgilerini tuşlamadan da yol tarifini google sesli asistan sayesinde kolaylıkla alabilirsiniz. Örneğin ‘’Anıtkabir’e nasıl gidilir’’, ‘’Anıtkabir yol tarifi’’ gibi cümleleri kurabilirsiniz.

21- Translate Yapabilirsiniz

Yabancı diliniz yeterli değilse, bir yabancı ile konuşuyorsanız ya da yurt dışına çıktıysanız Google ses arama Ok Google mutlaka çok işinize yarayacak. Mesela ‘’Almanca teşekkürler nasıl denir?’’, ‘’Fransızca seni seviyorum nasıl söylenir?’’, ‘’İngilizce saat nasıl sorulur?’’ gibi sorularınıza cevap alabilirsiniz.

22- Telefon Özelliklerini Açabilirsiniz

Wifi, bluetooth, kablosuz bağlantı, el feneri gibi özellikler bir telefonda en çok kullanılan, en sık açılıp kapatılan özelliklerdir. Ok Google deyin ve ‘’Bluetoothu aç’’, ‘’El fenerini aç’’, ‘’El fenerini aç’’ gibi cümlelerle komut verin.

23- Google Görsel Arama Yapabilirsiniz

Google sesli arama yaparak görselleri de görüntüleyebilirsiniz. Ok Google deyin ve istediğiniz görselleri görüntüleyin. Bunun için örneğin ‘’Atatürk fotoğraflarını göster’’, ‘’İzmir fotoğraflarını göster’’ gibi cümleleri kurabilirsiniz.

24- Bilgi Edinebilirsiniz

İstediğiniz bilgiye kolayca ulaşmanın yolu da Google sesli asistan… Örneğin ‘’Egoist ne demek?’’, ‘’Dünya kaç yaşında?’’, ‘’Dünyanın merkezi neresidir?’’ ve benzeri gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

25- Google Arama Geçmişinizi Görebilirsiniz

Google hesap yönetimi ve gizlilik ayarları gibi Google arama geçmişi görüntüleme de sesli komut ile yapılabiliyor. ‘’Google arama geçmişini göster’’ diyerek daha önce yaptığınız Google aramalarınızı görüntüleyebilirsiniz.

YouTube video

Ok Google Nasıl Açılır?

Google ses arama özelliği Ok Google açmak için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Google uygulamasını açmak
  • Sağ üst taraftaki Google hesabı profil fotoğrafına ya da ismin baş harfine tıklamak
  • Ayarlar bölümüne girip Ses seçeneğine tıklamak
  • Voice Match yazan yere tıklayarak özelliği açmak

Ayrıntılı bilgi için Google Ses Arama Nasıl Açılır yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Ok Google Çalışmıyor, Ok Google Deyince Açılmıyor Neden?

Bazen Ok Google çalışmıyor, Ok Google deyince açılmıyor neden sorunu ortaya çıkıyor. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Ancak en genel nedenler aşağıdaki gibidir:

  • Voice Match izni verilmemiş olabilir
  • İnternet erişimi kapalı olabilir
  • Konum izni verilmemiş olabilir
  • Başka bir uygulama ya da akıllı saat, iRobot gibi akıllı cihazlar için kullanılacaksa; eşleştirme yapılmamış olabilir
  • Mikrofon kapalı olabilir
  • Hoparlör kapalı olabilir

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!