featured

Öksürük Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öksürük, vücudunuzun ciğerlerinizden ve üst solunum yollarından yabancı maddeleri ve mukusları dışarı atmaya yardımcı olan bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük; nefes almayı zorlaştıracak, kusmaya neden olacak, hayat kalitesini düşürecek kadar şiddetli ve kronik bir hal aldığında mutlaka tedavi edilmelidir.

Etkin bir tedavi için öksürüğe eşlik eden belirtilerin doğru değerlendirilmesi gerekmektedir. Doktorunuz kronik öksürüğün nedenini saptayacak ve durumunuzu iyileştirmek için uygun bir tedavi planı sunacaktır.

Öksürük neden olur?

Öksürük için en iyi tedavi uygulaması, altta yatan nedene bağlı olacaktır. Alerjiler, enfeksiyonlar ve reflü şikayeti dahil olmak üzere öksürüğün birçok olası nedeni mevcuttur.

Öksürüğe neden olabilen etkenler şu şekilde sıralanabilir:

Soğuk algınlığı ve grip hastalığı, koronavirüs gibi viral enfeksiyonlarAstım hastalığıFarenjitSinüzit, bronşit, reflüKalp yetmezliğiTüberkülozPsikolojik nedenlerUzun zaman kullanılan tansiyon ilaçlarıSigara kullanımıKronik kulak problemleriAkciğer apsesi, kistik fibrozisZatürre

Öksürük tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle öksürük şikayetinin iki haftayı aştığı durumlarda mutlaka bu konuda uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Şayet öksürük ile birlikte yüksek ateş ve nefes darlığı şikayetleri de mevcutsa, balgamda kan görülüyorsa vakit kaybedilmeden bir doktora başvurulması gereklidir.

Doktor öksürüğe yol açan hastalığın tanısında şunlardan faydalanabilir:

Akciğer filmi ve sinüs filmiSolunum fonksiyon testiEndoskopi gibi tetkikler

Öksürük için altta yatan nedene göre tedavi uygulanır. Nitekim öksürüğe mikrobik bir hastalığın yol açtığı durumlarda hastaya enfeksiyon tedavisi uygulanırken reflünün neden olduğu öksürüğe asit giderici tedavi uygulanır. Diğer yandan astımın neden olduğu öksürük şikayeti için nefes açıcı gibi tedavi uygulanır. Unutulmamalıdır ki öksürükte ilaç kullanımı kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır.

Öksürüğe iyi gelebilecek doğal yöntemler nelerdir? Öksürüğe ne iyi gelir?

Öksürüğe ne iyi gelir?’ sorusu sıkça sorulmaktadır. Öksürüğe iyi gelebilecek bazı doğal ve etkili yollar mevcuttur. Kendinizi daha mutlu ve sağlıklı olmanız için iyileşme sürenizi hızlandırmaya yardımcı olabilecek şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

Limonlu ve ballı sıcak su içmek öksürüğe iyi gelebilir. Öksürüğü kesmek amacıyla yapacağınız karışım için bir bardak kaynamış suya yarım limon sıkın ve ardından bir veya iki çay kaşığı bal ekleyin ve karıştırın. En iyi sonucu almak için hazırladığınız içeceği sıcakken tüketin.

Öksürük şikayetini azaltmanın bir başka doğal yolu da, bromelain enzimi içerdiğinden ananas tüketmektir. Yapılan araştırmalarda ananas yemek veya taze ananas suyu tüketmek öksürüğü bastırmaya ve boğazdaki mukusu gevşetmeye yardımcı olabilir. 

Kekik yaprakları, öksürük semptomlarını gideren, iltihap önleyici olarak çalışan flavonoidler adı verilen bileşikler içerir. Bir bardak kaynar suya iki çay kaşığı ezilmiş kekik yaprağı eklenerek yapılabilen kekik çayı içildiğinde boğaz kasları gevşer.  Nane de öksürük semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek bir başka doğal bileşendir. Nitekim nanedeki etkenler boğazı yatıştırır, mukusu parçalar ve sinüsleri temizler.

Sıcak buhar solumak, kuru ve tahriş olmuş burun kanallarını nemlendirmeye, boğaz ağrısını hafifletmeye ve alerjiden kaynaklanan öksürüğün şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Buharı solurken, daha fazla nem almak için başınızın üzerine bir havlu örtün. Ciddi yanıklara neden sebep olabilecek risklerden sakınmak için yüzünüzü doğrudan kaynayan suyun üzerine koymamalısınız.

Öksürük şikayetinize reflünün neden olduğu durumlarda başınız vücudunuzun üzerinden yüksekte olacak şekilde yani yastıklarını biraz yüksek tutarak gece daha rahat uyuyabilirsiniz. Bu durum, uyurken boğazınızda mukus ve balgam birikmesini azaltmaya yardımcı olmasıyla birlikte uyku sırasında rahatsız edici mide asitlerinin boğazınıza doğru hareket etmesini önlemeye katkı sağlayacaktır.

Zencefil, iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu için kuru öksürük veya astımın neden olduğu öksürük şikayetini azaltmaya yardımcı olabilir. Zencefil ayrıca mide bulantısını ve ağrıyı da hafifletebilir.

Solunum alerjisi semptomlarına yatkınsanız, histaminlerde yüksek olan bazı gıdalardan kaçınmak, öksürüğünüz de dahil olmak üzere semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tür örneklere; alkol, salamura gıdalar, olgun peynir, kabuklu deniz ürünleri, füme et, çikolata, kuru meyve ve çilek de dahildir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!