featured

Olumsuz Düşünceden Kurtulmak için Etkili 5 Yol

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Olumsuz düşünceden kurtulmak hayatta bize yeni ve güzel kapılar açar ancak içinde bulunduğumuz koşullar yüzünden birçoğumuz olumsuz düşünme batağına çoktan düşmüş durumdayız. Karantina dönemleri, sevdiklerimizi görememe sıkıntısı derken olumlu düşünebilmek yeterince zorlaştı. Uzaktan yürütülen iş toplantıları, sınavlar, iş arayışları ya da sevdiklerimizin hastalanması…

Hepsini bir arada düşününce elbette kaygılar ve endişelerin varlığını da tahmin etmek güç değil. Ancak iyi bir haberimiz var! Yaşadığımız bu kaygılar hatta kronikleşmiş yani uzun süredir hissedilen endişeler kalıcı değil, bu endişeler yalnızca zihinsel boyuttaki alışkanlıklardır.

YouTube video

Bilinçaltımızın bizden bağımsız düşünme gibi bir yeteneği olmadığı gibi, düşündüklerimizi ve kanıksadıklarımızı kabul etme özelliği vardır. Doğru olsa da olmasa da bilinçaltı bunu fark edemez. Hayatın farklı pencerelerinden bakabilmeyi, değişik açılardan yaşamı gözlemlemeyi öğrenirsek işimiz epey kolaylaşır.

Olumsuz Düşünceden Kurtulmak Aslında Çok Kolay

Fiziksel alışkanlıklardan bahsederken ilk akla gelen genellikle sigaradır. Sigarayı bırakmak isteyen insanlara uzman yardımları önerilir ve bu uzmanların çoğunlukla tavsiye ettiği bir şey vardır; zihni farklı bir alana yöneltmek. Belki sakız çiğneyerek ya da farklı bir hobi edinerek. Yapılmak istenen, kişinin yeni bir fiziksel alışkanlık edinmesini sağlamaktır.

O zaman zihinsel alışkanlıklarımızdan kurtulmak için yeni zihinsel alışkanlıklarla yer değiştirmelerini sağlayabiliriz. Peki bunu nasıl yapacağız? Olumsuz duygu döngüsünden nasıl çıkacağız, olumsuz düşünceden kurtulmak için neler yapacağız? Buyurun yazımıza…

1 – Rahatsız Edici Düşüncelerden Kurtulmak için Farkında Olun

Bütün zihinsel problemlerle başa çıkabilmek için atılacak ilk adım, elbette ki içinde olunan durumun farkına varılmasıdır. Kabul etmediğiniz hiçbir psikolojik sıkıntının üstesinden gelemezsiniz. Yani yapmanız gereken ilk şey kendinizi gergin, şüpheci ya da stresli hissettiğiniz o an, bir adım geride durup olayın farkına varmak olmalıdır. Böylelikle içinde bulunduğunuz fazla düşünme döngüsünün ilk zincirini kırmış olursunuz ve bu harika bir başlangıç olacaktır.

2 – Beynin Sürekli Olumsuz Düşünmesi Engellemek için Mükemmeliyetçi Olmaktan Vazgeçin

Hepimizin hayatta belli noktalara erişebilmek ya da daha mutlu olabilmek için hırsları vardır. Kişinin sağlıklı boyutlarda sahip olduğu hırs daha güzel bir hayat için yardımcı olsa da devamlı olarak mükemmel olmayı veya mükemmel anı beklemek oldukça sağlıksız bir zihin yapısıdır. Ancak sahip olmak istenen ya da ulaşılmaya çalışılan mükemmellik kavramı gerçeklikten epey uzaktır.

YouTube video

Bunu yapmak yerine insanın kendi gelişimini fark etmesi ve her geçen gün daha iyi bir noktada bulunmaya çalışması çok daha akıllıca bir hedef olacaktır. Çünkü erişilemeyecek bir noktaya gitmeye çalışmak ve gidememek, karamsarlığa ve endişeye sürükler.

3 – Olumsuz Düşünceden Kurtulmak için Sizi Mutlu Eden Aktivitelere Yönelin

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi zihinsel alışkanlıkları yenileriyle değiştirmek olumlu sonuçlar doğuracaktır. Kendinize sizi mutlu edecek aktiviteler bulabilir, böylece bilinçaltınızı şaşırtabilirsiniz. Hangi aktiviteler olabilir? Dans, egzersiz, resim, örgü ya da meditasyon. Bu tür aksiyonlar sayesinde zihninizi meşgul edebilir, olumsuz düşünceleri fazla düşünerek kendinizi kötü hissetmekten uzaklaşabilirsiniz.

4 – Takıntılı Düşüncelerden Kurtulmak için Olayları Merkezden Değil, Dışarıdan Gözlemleyin

Takıntılı bir şekilde düşündüğünüz belki de kurguladığınız olumsuz düşüncelerin ya da olayların 5 yıl sonra sizin için ne derece önemli olacağını bir düşünün. Böyle düşününce birçok olayın ve durumun aslında sandığınız kadar ciddi olmadığını fark edeceksiniz. İçinde bulunduğunuz kareyi merkezden değil de dışardan gözlemek yani büyük resmi görebilmek olumsuz düşünce batağından kurtulmanız için son derece faydalı olacaktır.

5 – Sahip Olmadıklarınıza Değil, Sahip Olduklarınıza Odaklanın

Olumsuz veya fazla düşünme eğiliminin temelinde yeteri kadar iyi, çalışkan, güzel, akıllı vs. olamama korkusu vardır. Kişi kendini yetersiz hisseder, yetersizlik hissine kulak verdiği andan itibaren ise bu hissin önünü alamaz. Bu problemi aşabilmenin en güzel yolu sahip olamadıklarınıza odaklanmak yerine, elinizde olanları fark edebilmektir.

Yapacağınız meditasyonlar veya kendinize verdiğiniz telkinlerle başardıklarınızı, sahip olduklarını düşünüp onlara odaklanmalısınız. Bu sayede kendinizi bu haliyle sevebilmeyi ve sahip olduklarınız için her gün şükretmeyi öğrenebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!