Mimari Bir Başyapıt: Opus Hotel Dubai (Me Dubai Otel)

Mimari Bir Başyapıt: Opus Hotel Dubai (Me Dubai Otel)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eşsiz bir mimari yapının ortaya konduğu Opus Hotel Dubai, gerek yapım tarzı, gerek tasarımına imza atan ünlü mimarı ve gerekse de bir benzeri daha olmayan yapı şekli ile dikkat çekiyor. Bu yazımızda ünlü mimar Zaha Hadid’in mimari tasarımı yanında iç mekan tasarımını da gerçekleştirdiği tek yapı olan Opus Me Dubai Oteli ele alacağız. Keyifli okumalar…

Dubai Simgelerinden Biri Opus Hotel

Me Dubai Otel olarak da tanınan ve Dubai kentinin, şehir siluetinin önemli bir parçası olan Opus Hotel Dubai, serbest biçimli küp olarak tasarlanmış iki ayrı kuleden oluşuyor. İki kule ortasında ise düzensiz bir boşluk bulunuyor ve yapıyı benzersiz bir forma taşıyor.

Ön yüzden birbirine bağlanan iki kuleden oluşan yapı;  otel binası yanında ofisler, rezidanslar, cafeler ve restoranlardan oluşuyor. 84.300 metrekarelik alana yayılan Opus Hotel Dubai otelinde, iki ayrı kulenin birleşimi ile oluşan “küp şekli” öne çıkıyor. Küpün, merkezinde ise serbest biçimli bir “oyuk” yer alıyor. Bu oyuğun her iki yanından yükselen kuleler ise,  zemin seviyesinden 71 metre yükseklikte asimetrik ve üç katlı bir köprüyle binanın ön yüzünde birbirine bağlanıyor.

Bu haliyle ön yüzden bakıldığında, merkezi oyulmuş gibi bir görünüme sahip olan sekiz katlı Me Dubai Otel ortası boş, kıvrımlı bir soyut bir küpe benziyor.

Mimari Bir Başyapıt: Opus Hotel Dubai (Me Dubai Otel)

İç ve Dış Arasındaki Denge

2007 yılında dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarımı yapılan bu binanın mottosunu ise doluluk ve boşluk, iç ve dış arasında denge, opaklık ve şeffaflık oluşturuyor.

2016 yılında hayatını kaybeden Zaha Hadid’in hem dış hem de iç mimarisini tasarladığı Opus Hotel Dubai, Zaha Hadid’in ölümünden sonra 2019 yılında inşa edilmiş ve Mart 2020’de 19 suit ve 74 oda ile hizmet vermeye başlamıştır.

Ön yüzden ortası boş soyut bir küp şekline benzeyen, arka yüzden ise serbest biçimli ve yüz metre yüksekliğe sahip iki ayrı kuleden oluşan Opus Me Dubai Hotel, daha tasarım aşamasındayken dahi Dubai Kentinin sembolik yapıları arasında sayılmaya başlanan bir yapıdır.

Mimari Bir Başyapıt: Opus Hotel Dubai (Me Dubai Otel)

Fütüristik Mimarinin Başyapıtı

Fütüristik mimarinin en başarılı örneklerinden biri olan ve hatta bu alanda bir başyapıt olarak kabul edilen Opus Hotel Dubai, bu benzersiz dizaynı ile tam bir ilgi odağı durumunda bulunuyor.

Bu otelin Lobi bölümünde bulunan “Ottomans” adı verilen oturma alanları ve koltuklar ile süit odalarda bulunan yatak ve mobilyalar ise “Zaha Hadid Design” imzasını taşıyor.

Tüm odaların aydınlatılması ve havalandırması da, gerekli yerlere konumlandırılan sensörlerce otomatik bir şekilde düzenleniyor.  Bu sayede otel enerji tasarrufu ile de farkını ortaya koyuyor. Yine bu benzersiz yapı, organik maddelerin geri dönüşümünü sağlamak amacı ile geri dönüşüm ünitelerini de bünyesinde barındırıyor. Ayrıca Opus Hotel Dubai otelinde açık büfe hizmeti sunulmayarak gıda israfı da önlenmiş oluyor.

Mimari Bir Başyapıt: Opus Hotel Dubai (Me Dubai Otel)

Ünlü mimar Zaha Hadid hakkında ayrıntılı bilgiye ise yine sitemizde 6 Nisan 2022 günü yayınlanan Mimar Zaha Hadid | Adını Mimarlık Tarihine Altın Harflerle Yazdıran Büyük Mimar Zaha Hadid ve Unutulmaz Eserleri ve Aldığı Ödüller…” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!