featured

Regaip Kandili Ne Zaman 2023 ? Regaip Kandili Nedir? Regaib Kandilinde Ne Yapılır? Regaip Kandili Hangi Gün?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Regaip Kandili ne zaman sorusunu üç aylara girdiğimiz şu günlerde en sık sorulan sorulara arasındadır. Regaip Kandili nedir? Regaib Kandilinde Oruç Tutmanın Fazileti Nedir? Regaip kandilinde ne yapılır hangi ibadetler yapılmalıdır? Özellikle mübarek üç aylarda her Müslüman için gizlenmiş olan af kapıları Regaib Kandili ile biraz daha fazla açılmaktadır. Bu sebeple bu özel geceyi en iyi şekilde değerlendirmek gereklidir.

Regaip kandili ne zaman başlıyor? Geçen yıl Regaip Kandili ne zamandı? Regaib Kandili fazileti nedir? Tüm bu soruları doğru cevaplayabilmek için öncelikle Regaip Kandili ’ni doğru şekilde anlamak ve bilmek gereklidir. Müslüman alemi için neden bu kadar önemli olduğunu bilmek ve bu öneme göre ihyasını sağlamak gereklidir. İşte Regaip Kandili ne zaman hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar!

Regaip Ne Demek?

Regaip nedir ne anlama gelir? Regaip nedir TDK da geçen hali ile kelime anlamını bilmek konuya vakıf olmak açısından oldukça önemlidir. Regaib kelimesi Arapça “re-ğa-be” köklerinden türemiştir. Kelime anlamı itibari ile TDK tarafından verilen karşılığı “bir şeyi istemek, arzulamak, elde etmek yolunda çabalamak” tır.

Regaib Kandili Nedir? Regaip Kandili Anlamı Nedir?

Regaip Kandili nedir kısaca açıklamak gerekirse; Regaip Kandili Peygamberimizin ana rahmine düştüğü ve Recep ayının ilk Cuma gecesi dir. Regaib Kandili anlamı itibari ile İslam alemi için çok önemli bir olayın gerçekleştiği bir gece olduğu için çok kıymetlidir.

Regaip Kandili Nedir Önemi Nedir?

Regaip kandili nedir niçin kutlanır şeklinde bilgi almak isteyenler için öncelikle “Regaip” kelimesini anlamak gereklidir. Kelime anlamı “bir şeyi çok istemek arzulamak” olan bir gecenin önemini anlamaya çalışmak gerekir. Regaip Kandilinde Allah CC. Sevap kapılarını sonuna kadar açar. Bu mübarek gecede daha fazlasını istemek, bol bol bağışlanmayı dilemek ve günahlardan temizlenmek için Allah’a niyaz etmek gereklidir. Bunun için de bu mübarek geceyi en iyi şekilde ihya ederek üç aylar başlangıcı için mübarek gecelerin ilkini geçirmek gerekir.

Regaip Kandili Nedir Diyanet | Regaib Kandili Vaaz ile Regaib Kandilinin Önemi ni Anlamak!

Regaip Kandili nedir ne yapılır sorusuna en güzel açıklamaları getiren Diyanet İşleri Başkanlığı bakın bu konuda hangi nasihatlerde bulunuyor…

YouTube video

Regaip Kandili Ne Zaman 2023?

Regaip Kandili ne zaman 2023 Diyanet Takvimine göre 26 ocak Perşembe yi Cumaya bağlayan gece kutlanacaktır. Tüm İslam aleminin dört gözle beklediği bu mübarek gece bol bol ibadet ve hayırlı işler ile geçirilmelidir. Regaip kandili ne zaman hicri takvime göre Recep Ayının ilk Cuma gecesi olarak belirlenmiştir.

Regaip Kandilinin Fazileti Nedir?

Regaip Gecesi üç ayların birincisi olan Recep Ayı na denk gelmektedir. Recep ayı için Efendimiz SAV “Recep Ayı Allah CC.’ ün en çok sevdiği aydır, Recep Ayı Allah’ın ayıdır” şeklinde nitelemiştir. Regaip gecesi Recep ayının ilk gecesi kutlanmaktadır.

Her Müslüman için önemli olan ve dua etmek için en makbul zamanlardan olan Cuma gecesi her yıl Recep ayında Regaip Kandili olarak kutlanır. Bu gecenin diğer gecelerden farkı, tüm ibadetlerin Allah için Allah CC tarafından sevilen bir ay olan Recep ayının ilk gecesine denk gelmesidir. Allah CC katında en büyük öneme sahip olan geceler arasında yer alır.

Efendimiz SAV bir hadisinde şöyle buyurmaktadır :

“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk Cuma gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı Geceleridir.”

Hadiste belirtilen geceler dua kapılarının sonuna kadar açıldığı en önemli gecelerdir. Bu nedenle ibadetle dolu dolu geçirilmeli ve bu geceler en güzel şekilde ihya edilmelidir.

Üç aylar içerisinde yer alan kandiller arasında birincisi Regaip Kandili olarak bilinir. Allah katında bu denli önemsenen bir gecede af kapılarının açıldığını bilmek ve buna göre af dilemek, samimi şekilde dua edip tevbe etmek çok önemlidir.

Regaip Kandili Nedir Niçin Kutlanır? Regaip Kandili’nde Ne Olmuştur?

Bazı alimlere göre Regaip Kandili’nde yani Recep ayının ilk Cuma gecesi nde Hz. Peygamberin annesi Hz Amine Efendimiz’e hamile olduğunu anlamış ya da belirtilerini hissetmiştir. Kimi alimler ise bu gecede Hz peygamberin ana rahmine düştüğü gece olarak ifade etmektedir.

Regaip Kandili Ne Zaman Regaib Kandilinde Ne Yapılır?

Regaip Kandili nedir sorularla İslamiyet sayfasında en sık sorular arasında yer alır. Burada bu özel gecenin ehemmiyetine uygun neler yapılır, bu ibadetler neden yapılmalıdır hem akıl hem de duygu yönü ile anlamak gereklidir. Tüm Müslüman alemi için bağışlanma zamanı, günahlardan arınma ruh ve beden temizliği yapma zamanıdır. Allah CC tarafından asla duaların geri çevrilmeyeceği müjdesinin geldiği bu önemli kandil gecesinde her Müslüman için ifade edilemez bir mutluluk gizlidir. Peki Regaip Kandili ne zaman ne yapılır?

1- Regaib Kandilinde Yapılacak İbadetler

Regaip Gecesi’nde gerçek bir arınma ve bağışlanma vesilesi olarak her Müslüman vaktini çok iyi değerlendirmelidir. Bu mübarek üç aylar ve kandil gecesinde namazlar kılmak, Kuran-ı Kerim okumak, tesbihler çekmek, Regaip Gecesini oruçla karşılamak gereklidir.

2- Regaib Kandilinde Okunacak Dualar

İnsanları diğer canlılardan ayıran özellik duasıdır. Dua olmazsa yaradılış açısından herhangi bir gaye ya da maksat olmaz. Çünkü Allah’ın insanların günah ya da kötülüklerine ya da sevaplarına ihtiyaçları yoktur. Çünkü sadece melekler bile Allah adını anmak ve ibadette yeterlidir. Ama insan imtihan üzere yaratılmıştır. Bunun için de gaflete düştüğü her an, işlediği her günah için af dilemeyi bilmelidir. Tevbe istiğfar getirmeli, teşbihlerle dualarını süslemelidir. Regaip Gecesi Müslümanlar özellikle duaya sımsıkı sarılmalıdır.

Duaya ya da namaza başlarken Salavat getirmek en güzel davranışlar arasında yer alır. Salavat-ı Şerif okunuşu:

“Allahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedin nebiyyil ümmiyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim.” Şeklindedir.

Salavat-ı Şerif Türkçe Meali:

“Allah’ım, ümmî nebî Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eyle!”

Bolca Salat ü selam getirilmeli, esma zikirleri çekilmeli ve Allah’ın en güzel isimleri ile duaya başlanmalıdır.

3- Regaib Kandilinde Kılınacak Namaz

Leyle-i Regaip’te kılınacak namaz şu şekildedir:

Öncelikle Regaip Gecesinin nafile namazına niyet edilir. Sonrasında 2 rekatta bir olacak şekilde toplam 12 rekat namaz kılınır. Her rekatta fatiha dan sonra 3 kere Kadir Suresi 12 kere ihlas suresi okunur.

Namaz bitimi oturuşlarda 70 defa :

Duası okunur sonra secdeye gidilir ve secdede 70 kere şu dua edilir:

Okuduktan sonra secdeden kalkıp oturulur ve 70 defa:

Duası okunur sonrasında da tekrar secdeye gidilir ve 70 defa :

Okunur.

4- Regaib Kandilinde Hangi Sureler Okunur?

Regaip gecesinde Kadir Suresi, İhlas Suresi ve Fatiha Suresi okunmalıdır. 3 kere Kadir Suresi 12 Kere İhlas Suresi okunabilir ya da 3 Kere İhlas 1 Kere Kadir Suresi okunabilir.

5- Regaib Kandilinde Cekilecek Tesbihler Nelerdir?

Regaip Gecesi üç aylar içerisinde yer aldığı için 3 aylar boyunca çekilen tesbihler bugün de çekilebilir. 1660 defa “Ya Allah”, 1100 kere “La ilahe İllallah”, 100 kere Muhammedün Resulallah” tesbihleri çekilir. 100 defa Ya Hayyıl- Kayyum tesbihi okunur. 100 defa Sübhana’llahi’l – ehadi’s-samed,  100 defa Sübhana’llahi’l -gafuri’r-rahim tesbihleri çekilir.

6- Regaib Kandili Orucu | Regaib Kandilinde Kaç Gün Oruç Tutulur? Regaib Kandilinde Oruç Tutmanın Fazileti Nedir?

Regaip Kandili ne zaman sorusunu üç aylara girdiğimiz şu günlerde en sık sorulan sorulara arasındadır. Regaip Kandili nedir? Regaib Kandilinde Oruç Tutmanın Fazileti Nedir?
Regaip Kandili ne zaman sorusunu üç aylara girdiğimiz şu günlerde en sık sorulan sorulara arasındadır. Regaip Kandili nedir? Regaib Kandilinde Oruç Tutmanın Fazileti Nedir?

Regaip orucu farz değildir. Ancak sevap olan nafile oruçtur. Varsa kaza oruçlarını da bu mübarek dönemde tamamlamak en güzel ibadetler arasında yer alır. Üç aylar boyunca tamamını oruçlu geçirebilir ya da pazartesi ve Perşembe günleri oruçlu olabilirsiniz. Ancak Regaip Kandili günü oruçlu olmak ayrıca sevaptır. Hatta kandil günü, bir gün önce ve sonrası toplamda 3 gün olacak şekilde oruçlu olmak çok daha sevaptır.

Kandil Tarihleri 2023

2023 yılı içerisindeki mübarek günleri şu şekilde sıralayabiliriz:

YouTube video

Regaib Kandili Nedir? Regaip Kandili Hangi Gün? Regaip Kandili Ne Zaman?

Regaip Kandili, arzu ve isteklerin geri çevrilmeyeceği hadis ile belirtilen mübarek beş geceden birisidir. Her yıl Recep ayının birinci Cuma gecesi tüm islam alemince idrak edilir. 2023 Regaip Kandili bu yıl da 26 ocak Perşembe Akşamı 2023 de karşılanacaktır.

Berat Kandili Nedir Ne Zaman Kutlanır?

Berat Kandili Üç Aylarda kutlanacak olan diğer önemli kandil gecesidir. Bu gece bütün günahlar için af dilenecek ve sevaplardan beraatini alacak ve bir yıllık ömür ve vuku bulacak olaylar belli olacaktır. 2021 Berat Kandili 27 Mart Cumartesi gecesidir.

Miraç Kandili Nedir Ne Zaman Kutlanır?

2023 Miraç Kandili 17 şubat cuma gecesi idrak edilecektir. Bu önemli gecede Peygamber Efendimiz ‘in Mescid-i Aksa’dan göğe yükselişi ve yakın bir perdeden Allah CC ile görüşmesi ve namazın farz oluşu gibi önemli olaylar gerçekleşmiştir.

Kadir Gecesi 2021 Ne Zaman?

2023 Kadir Gecesi 17 nisan pazartesi gecesi idrak edilecektir. Mübarek üç aylardan sonuncusu Ramazan ayının son 15 günlük diliminin de Kadir Gecesi gibi ihya edilmesi büyük sevaptır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!