Regl İken İmam Nikahı Kıyılır Mı Diyanet ?

Regl İken İmam Nikahı Kıyılır Mı Diyanet ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Regl iken imam nikahı kıyılır mı Diyanet açıklaması nedir? Adetliyken imam nikahı için abdest almak zorunlu mudur? Adetliyken imam nikahı nasıl kıyılır? Bu yazımızda ‘’regl iken imam nikahı kıyılır mı?’’ sorusuna yanıt verecek ve imam nikahı hakkında en çok merak edilenleri cevaplayacağız.

Regl İken İmam Nikahı Kıyılır Mı Diyanet Cevabı

‘’Regl iken imam nikahı kıyılır mı?’’ sorusu yanıtı en çok merak edilen imam nikahı konularından biri. Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu gerekli olan dini bilgilendirmeyi yapmış ve şu açıklamada bulunmuştur:

‘’Nikah akdi esnasında hükmi kirlilik sayılan; hayız, cünüplük ve abdestsizlikten temiz olmak nikahın geçerli olması için şart değildir. Bu nedenle adetliyken kıyılan nikah geçerlidir.’’

Görüldüğü üzere regl iken imam nikahı kıyılır mı diyanet yorumu; kıyılabilirdir. Regl olmak, imam nikahı kıyılmasına engel teşkil etmez.

Regl İken İmam Nikahı Kıyılır Mı Diyanet ?

1- Regl İken İmam Nikahı Olur Mu Diyanet Yorumu

Diyanet yorumuna göre; regl iken imam nikahı olur. Ancak abdest almak dini bir vecibedir ve engel bir durum yoksa evlenecek olan kişilerin dini nikah öncesi abdest alması tavsiye edilir.

2- Cünüp İken Dini Nikah Kıyılır Mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun dini bilgilendirmesine göre regl iken imam nikahı kıyılabildiği gibi; cünüp iken de dini nikah kıyılabilir.

3- İmam Nikahı İçin Abdest Alır Mı?

İmam nikahı kıyılırken abdestli olmak şart değildir. İmam nikahı kıyılan eşlerin abdest almamış olması, nikahın kıyılmasına engel değildir.

4- Adetliyken İmam Nikahı İçin Abdest Alır Mı?

Adetliyken imam nikahı için abdest almak isteyen kişiler abdest alabilir ancak bu zorunlu değildir.

5- Regl İken İmam Nikahı Bozulur Mu?

Regl iken imam nikahı bozulmaz. Dini nikah sonrasında regl olduğunu fark eden kişilerin de dini nikahları geçerlidir. Çünkü dini nikahta abdestli olma zorunluluğu yoktur.

6- Regl İken İmam Nikahı Şahidi Olunur Mu?

Regl iken imam nikahı şahidi olunabilir.

7- Abdestsiz Dini Nikah Kıyılır Mı?

Abdestsiz dini nikah kıyılabilir ancak dini nikahtan önce bir mani yok ise abdest alınması tavsiye edilir.

8- Adetliyken İmam Nikahı Nasıl Kıyılır?

Adetiyken imam nikahının kıyılmasında herhangi bir farklılık yoktur. Adetliyken de kıyılan imam nikahı aynıdır.

Regl İken İmam Nikahı Kıyılır Mı Diyanet ?

Dini Nikah Şartları Nelerdir?

Dini nikah şartları şu şekildedir:

  • Evlenecek kişilerin ya da evlenecek kişilerin vekalet verdiklerin kişilerin hazır bulunması
  • Evlenecek kişilerin iradelerini beyan etmesi (kabul ettim demeleri)
  • İmam nikahının gizli kalmaması; duyurulması
  • İmam nikahı şahitlerinin olması (şahitlerin aklı başında, ergenlik çağına girmiş kişiler olması, iki erkek ya da bir erkek, bir kadın olması)

Dini Nikahta Ne Sorulur?

Dini nikahta sorulan sorular; evlenecek olan kişilerin ve şahitlerin adı ile evlenecek kişilerin anne-baba isimleridir. Bu sorular imam tarafından sorulur ve bir kağıda yazılır. Yine imam tarafından Kur’an’dan ayetler ve hadisler okunur. İmam ilk olarak kadına 3 defa ‘’Bu erkeği kabul ettin mi?’’ daha sonra da erkeğe 3 defa ‘’Bu kadını kabul ettin mi?’’ diye sorar. Alınan cevaplardan sonra şahitlere de sorduktan sonra imam nikahı kıyılır.

Tüm bu soruların yanı sıra İmam, evlenecek olan kadına mehir olarak ne istediğini de sorar. Kadının mehir olarak istediği de bir kağıda yani nikah akdine yazılır.

İmam Nikahı Nasıl Düşer?

Regl iken imam nikahı kıyılır mı dışında, imam nikahı ile ilgili merak edilenlerden bir tanesi de; imam nikahı nasıl düşer konusu… İmam nikahının düşebilmesi için erkeğin kadına 3 defa ‘’boş ol’’ demesi gerekir.

Bunun yanı sıra; eşlerden birinin din değiştirmesinin de dini nikahı düşüreceği kimi kişilerce düşünülüyor. Ancak eşlerden birinin din değiştirmesi imam nikahını düşürmez.

Regl İken İmam Nikahı Kıyılır Mı Diyanet ?

Camide Nikah Kıyılır Mı?

Camide nikah kıyılabilir. Camide nikah kıydırmak isteyen kişilerin de önceden başvuru yapmasına gerek yoktur. Evlilik cüzdanı olan kişiler, evlilik cüzdanı eşliğinde camiye gittiklerinde, namaz vakti dışında nikah akdini gerçekleştirebilir.

Regl İken Camiye Girilir Mi?

Regl iken imam nikahı kıyılır Diyanet duyurusuna göre evet ancak regl iken camiye girmek caiz değildir.

Gerdek Gecesi İmam Nikahı Kıyılır Mı?

Gerdek gecesi imam nikahı kıyılabilir. Günümüzde Türkiye’de önce resmi nikah ardından dini nikah kıyılmaktadır. Böylelikle resmi evlilik olmadan dini nikah kıyılmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Dolayısı ile resmi nikahtan sonra gerdek gecesi imam nikahı kıyılmasında sakınca yoktur.

İlginizi Çekebilir: Adetliyken Dini Nikah Kıyılır mı?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!