Rijksmuseum Amsterdam
Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam: Hollanda ve Avrupa’nın Gözde Müzesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en büyük ve en ünlü müzeleri arasında yer alan ve Amsterdam kent merkezinde 1800 yılında kurulmuş olan Rijksmuseum ya da diğer bir ifade ile Rijks Müzesi, sanatseverlerin ve gezginlerin en popüler gezi rotaları arasında yer almaya devam ediyor. Biz de bu yazımızda Rijksmuseum Amsterdam’a daha yakından bakalım istedik…

Hollanda Milli Müzesi Rijksmuseum

Hollanda’nın milli müzesi konumunda bulunan Rijksmuseum’da, Hollanda’nın altın çağına ait olan çok sayıda eser sergileniyor. Yine Asya sanatı koleksiyonuna dair önemli eserlerde müzede ziyaretçilerini bekliyor.

Devasa bir alan üzerine kurulu müze, aynı zamanda Hollanda’nın en kapsamlı ve geniş sanat tarihi kütüphanesini de bünyesinde barındırıyor.

Amsterdam Museumplein’de yer alan müzelerin en önemlisi konumundaki Rijks Müzesi’nde usta ressamlar Johannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen, Jacob van Ruysdael ile ışığın ve gölgenin ressamı olarak anılan ve Dünya’nın en ünlü ressamları arasında sayılan Rembrandt’a ait tablolar bulunuyor. Bu kapsamda Rijksmuseum’da sergilenen en popüler eser de, Rembrandt’a ait ünlü başyapıt tablosu “The Night Watch (Gece Devriyesi)” olarak öne çıkıyor.

Rijksmuseum’un Kuruluşu

Dünyanın en önemli ve büyük 10 müzesi arasında kabul edilen Rijks müzesi ilk olarak 1800 yılında sanat koleksiyonlarının sergilenmesi amacıyla Hollanda’nın Lahey kentinde kurulmuştur. İlk kuruluşta müzenin ismi ise Ulusal Sanat Galerisi (Nationale Kunst-Gallerij) olarak belirlenmişti.

1808 yılında ise müze, ünlü Fransız komutan ve imparator Napolyon Bonapart’ın kardeşi Hollanda Kralı Louis Bonaparte’ın emri ile Amsterdam’a taşınmıştır. Bu aşamada Amsterdam kentinde bulunan sanat eserleri ve tablolarda müze koleksiyonuna dahil edilmiştir.

YouTube video

Rijksmuseum Bina Yenilemeleri

Rijksmuseum’a yeni bir müze binası inşaatı için 1876 yılında bir yarışma düzenlenmiş ve yarışmayı Pierre Cuypers’in Rönesans öğelerini de barındıran Gotik mimarı tasarımı kazanmıştır. Müze’nin yeni binasının inşasına 1 Ekim 1876 yılında başlanmış ve bina yapımında Hollanda sanat tarihini yansıtan zengin süslemeler kullanılmıştır.

Bu süslemelerde kullanılan eserler içinde ayrı yarışmalar düzenlenmiş, vitraylarda W.F. Dixon, mozaik ve resimlerde G. Sturm ve heykellerde ise B. van Hove ile J.F. Vermeylen’in tasarımları seçilmiştir. Rijksmuseum’un yeni binası 13 Temmuz 1885 tarihinde açılmıştır.

1890 yılında Rijks Müzesi binasına yeni bir bölüm daha eklenmiş, 1906 yılında ise Rembrandt’a ait ünlü “The Night Watch (Gece Devriyesi)” tablosunun bulunduğu salon yeniden inşa edilmiştir. Müze binası 1960, 1984, 1995 ve 2000 yıllarında ise küçük restorasyonlar geçirmiştir.

2003 yılında ise Rijks müzesi kapsamlı bir restorasyon için kapatılmış ve 10 yıllık büyük bir çalışma sonucunda 2013 yılının Nisan ayında kapılarını yeniden ziyaretçilerine açmıştır. Bu uzun yenileme çalışmalarında müzenin büyük galerisine ait tavan 50 bin yıldız ile süslenmiş, savaş sonrası üzeri boyalı tavan dekorasyonları açığa çıkarılmış ve Hollandalı usta ressam Rembrandt’ın başyapıtı “The Night Watch (Gece Devriyesi)”  içinde yine özel bir salon ayrılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!