featured

RTÜK Üyesi Taşçı Akit’e Verilen Cezayı Göstermelik Buldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Ebubekir Sofuoğlu’nun “fuhuş evleri” sözleri nedeniyle AKİT TV’ye en alt sınırdan verilen cezaya Okan Konuralp ile birlikte muhalefet şerhi koyan kurul üyesi İlhan Taşçı,

“Dostlar alışverişte görsün türünden, göstermelik bu cezayı kabul etmek mümkün değil” dedi.

RTÜK, kurul üyesi İlhan Taşçı’nın, Akit TV’de katıldığı programda, “üniversitelerin fuhuş evine döndüğünü” söyleyen Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun sözleri ile ilgili yaptığı başvuruyu görüştü. RTÜK bu sözler nedeniyle Akit TV’ye yüzde 1 idari para cezası verdi. Kararla, kanalın bir önceki ay elde ettiği reklam gelirinin yüzde 1’i oranında idari para cezası uygulanmış oldu.

“Göstermelik Bu Cezayı Kabul Etmek Mümkün Değil”

Konuyla ilgili açıklama yapan RTÜK Üyesi Taşçı, alınan karara, yayında kullanılan söylemin ağırlığı, söz konusu kişinin söylemindeki ısrarı, söyleyenin unvanı ve dile getirildiği mecra ile verilen cezanın orantısızlığı nedeniyle muhalefet şerhi koyduğunu ifade etti. Taşçı, daha sonra şunları kaydetti:

“Dostlar alışverişte görsün türünden bu ceza, hastalıklı bir ruhun dile getirdiği hezeyanların duymazdan, görmezden gelinmesi, hafife alınması anlamına gelmektedir. Ceza vermeye niyet edildiğinde, iktidarı eleştirebilen televizyon kanallarına; program sunucularının yanlış anlaşılma olasılığına karşı konukların konuşmasına müdahalesine, kanalların KJ (bant yazısı) vb. hatalar nedeniyle özür dilemesine karşın RTÜK’ün, en üst sınırdan ceza verdiği bilinen bir gerçektir.Söz konusu yayındaki “fuhuş evleri” ifadesi, milyonlarca üniversiteli genci hedef alması, ailelerini rencide etmesi nedeniyle toplumun tüm kesiminde infial yaratmıştır. Hal böyleyken, insanlıktan nasiplenmemiş, hastalıklı bir ruh halinin dile getirdiği sözler nedeniyle RTÜK Yasası’nın yayınlarda ‘…toplumda nefret duyguları’ oluşturulamayacağını düzenleyen 8. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinden en üst sınırdan yaptırım yerine ‘göstermelik’ bu cezayı kabul etmek mümkün değildir.”

 

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!