featured

Saatte 400 Kilometre Hız Yapan Süper Hızlı Trenler ve Hyperloop Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk trenin üretilmesinden bugüne gelinceye kadar bir gelişim ve değişim sürecinin ardından hızlı tren halini alan trenler, tarihteki serüvenine hala devam etmektedir. Mühendisler tarafından sürekli gelişim ve güncelleme gören trenler her gün çok daha modern ve gelişmiş özellikler taşıyor. 

Daha Yüksek Hızlı Ulaşıma İhtiyaç Duyuyoruz

Geçmiş zamanlarda yalnızca hayalinin kurulabileceği hız yapan trenler , bugün neredeyse dünyanın her yanında milyonlarca insana hizmet vermektedir. Eskiden basit bir yolculuk için harcanan zaman çok önemsiz geldiği halde günümüzde artık dakikalarla ifade edilecek yolculuklardan bile daha hızlı yolculuk yapma isteği söz konusu olmuştur.

Günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilmek için ise mühendisler her üretilen yüksek hızlı trenin ardından daha hızlısını üretmek için çalışmaya koyulmaktadır. Pek çok defa hızlı tren anlamında rekorlar tekrar tekrar kırılmış olsa da, günümüzün gelişen teknolojisini yakalamak için kırılan rekorların tekrar kırılması için çalışmalar yürütülmektedir.

Günümüz insanın yoğun tempolu hayatı hem hızlı ulaşımı hem de daha az zaman kaybının yaşanmasını ihtiyaç haline getirmiştir. Çağımızda çeşitlenen bu ihtiyaçlar karşısında cevapsız kalmayan mühendisler, hızlı tren üretimini her geçen gün daha da ileri seviyelere taşıyarak geliştirmiştir. Hatta öyle ki ülkeler bu konuda açıktan olmasa da gizli bir rekabet halindedir. Her ülke, en hızlı ve gelişmiş treni üretmek için devamlı çalışmalar yapmaktadır. Peki dünyanın en hızlı trenleri hangileridir?

Dünyanın En Hızlı Trenleri

İnsanların rekor süreler içerisinde yolculuk yapmasına olanak sağlayan hızlı tren, kendini daha da geliştirerek artık kara yolları ile rekabet edecek düzeye getirmiştir. Üretilen ilk trenler saatte yalnızca 20-25 km hız yaparken bile, insanlar bunu çok büyük bir icatmış gibi karşılamıştı. Günümüzde bu sürenin neredeyse 20 katı kadar hız yapabilen trenler, insanları tatmin etmemektedir.

Genellikle Avrupa ve Asya ülkelerinde kullanılan mermi trenler, oldukça hızlı ve modern görünümlüdür. Yaşadığımız şu zamanların en hızlı trenleri bu mermi trenler olsa da, gelecekte bu trenlerin hızlarına, bizim ilk üretilen trenin hızını küçümsediğimiz gibi muamele edecekler. Çünkü geleceğin hızlı trenleri, bugünkü trenlerden çok daha hızlı olacaktır.

Geleceğin hızlı tren konusu bir tarafa, öncelikle kendi yaşadığımız dönemin teknoloji ve gelişmelerini yakalarsak, geleceği tahmin etmemiz daha kolay ve mümkün olacaktır. Hep birlikte dünyanın en hızlı 5 trenine ve özelliklerine kısaca değineceğiz. Ardından ise o gelecekteki çok hızlı trenler için düşünülen teknolojiyi açıklayacağız.

1 – Şangay Maglev (430 km/s) Şanghay ( Çin)

YouTube video

2004 yılından beridir faaliyetini sürdüren Şangay Maglev isimli hızlı tren, 15 veya 20 dakikalık periyotlarla Pudong – Havalimanı arasında sefer yapmaktadır. 30 km’lik mesafeyi 7 ya da 8 dakika gibi kısa sürede kat eden bu tren, en hızlı trenler arasında yer almaktadır.

2 – Fuxing Hao (400 km/s) Pekin-Şanghay (Çin)

YouTube video

Uzun mesafeler arasındaki tren seyahatleriyle ünlü olan Çin, Fuxing Hao treniyle zirvede yer almaktadır. Kelime anlamı itibarıyla canlanma veya uyanış anlamına gelen bu trenin ismi, Çin’in teknoloji alanındaki yerini sembolize etmek için kullanılmıştır.

3 – Shinkansen H5 ve E5 (360 km/s) Tohoku-Hokkaido (Japonya)

Yüksek hızlı trenlerin yaygın olarak kullanıldığı bir diğer ülke ise Japonya’dır. Bu trenler, 1964 yılında kullanılmaya başlanan ilk hızlı tren  için kullanılan teknolojinin çok daha ilerisinde bir teknoloji ile üretilmiştir. Bu özellikleri sayesinde şehirler arası mesafeler çok kısa süreler içerisinde kat edilmektedir.

4 – Italo ve Frecciarossa (360 km/s) Milano-Floransa/Roma (İtalya)

Oldukça hızlı ve gelişmiş olan bu hızlı tren, bu performansının yanında yenilenebilir enerji ile üretilmiş olmasıyla da göze çarpmaktadır. Milano-Floransa-Roma arasında sefer yapan bu tren, Milano ve Roma şehirleri arasında yaklaşık 4 saatlik bir seyahat sunması ile de ayrı bir cazibe yaratıyor.

5 – Şehirler Arası Hızlı Tren Jing Zhang  (350 km/s) Pekin ve Zhangjiakou (Çin)

YouTube video

Dünyada üretilmiş en hızlı sürücüsüz trene sahip olmasıyla Çin, bir kez daha ön plana çıkmaktadır. Tabi dünyanın en hızlı trenleri arasında yer aldığını da unutmamak gerekir. Bu tren ülkedeki nüfusun çokluğu nedeniyle ulaşımı rahatlatmak için üretilmiştir. Bununla beraber 2022 Kış Olimpiyatları ‘na ev sahipliği yapacak olması nedeniyle de üretilen bu hızlı tren, Korona virüsün Çin’den dünyaya yayılması nedeniyle bu amaca hizmet etmeyeceği aşikardır.

Trenin Tarihi Yolculuğu

1804 yılında Richard Trevithick, Peny-darren adıyla ilk buharlı lokomotif icat eden insan oldu.1825 yılında Locomotion, saatte yaklaşık 24 km hıza ulaşarak, bu hıza ulaşan ilk buharlı lokomotif unvanını aldı. Ayrıca tren kömür ve un yüklü 36 vagon çekmesine rağmen bu hıza ulaşmıştı.1830 yılında George Stephenson adındaki mühendis, Liverpool ve Manchester şehirleri arasında hizmet veren ilk buharlı tren inşasını yapmıştır.1879 yılına gelindiğinde ise elektrikle çalışan ilk demir yolu hizmete sunuldu. Ernst Werner von Siemens isimli kişinin ürettiği tren, dairesel bir hat içerisinde 10 binlerce kişi taşımıştır.1881 yılında ise elektrikli demir yolundan elde ettiği başarı ile Ernst Werner von Siemens, ilk elektrikli tramvay hattını da kurdu.1892 yılında Rudolf Diesel dizel motor patenti aldı. Bu patent tren endüstrisi için önemli bir gelişmeydi çünkü, trenler için kullanılan yanmalı motorun başlangıç noktasını oluşturmaktadır.1950 yılında, yani Rudolf Diesel’in patentinin üzerinden 58 yıl geçtikten sonra trenler için dizel ve elektrikli motorlar ön plana çıktı. Tabi dizel motorlarda elektrikli jeneratörler kullanılmaktaydı.2000’li yıllara gelindiğinde ise manyetik levitasyon sayesinde trenlerden elde edilen verimlilik çok daha üst seviyelere ulaştı. Hızlı tren kullanımı yaygınlaşmaya başladı.2020 yılında, yani yaşadığımız şu günlerde ise Hyperloop trenleri ön plana çıkmıştır. Tabi hala test sürecinde olan bu trenler, en hızlı ve en verimli seyahat gerçekleştirme vaadinde bulunmaktadır.

Gelecek İçin Hızlı Tren – Hyperloop

YouTube video

Hız bakımından, içinde kullanılan vakumlu boru sayesinde diğer trenlerden oldukça ileridedir. Bu tür trenlerin temel prensibi ise manyetik levitasyondan yararlanarak hızı en üst seviyeye çıkarmaktır.

Herhangi bir trende hız artışı için ilk şart, sürtünmenin an aza indirilmesidir. Sürtünmeyi azaltmadan çok yüksek hızda trenler üretmek imkansızdır. Bu sürtünmeyi azaltmak ya da ortadan kaldırmak için en etkili yol ise trenleri elektromanyetik çekim yoluyla havada yüzdürmektir.

Mıknatısların temel prensibi zıt kutuplar yaklaştırıldığında birbirini çekmesi, aynı kutuplar yaklaştırıldığında ise birbirini itmesidir. Hyperloop trenlerinde bu sistemi uygulamak için çok güçlü mıknatıslar kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu trenlerde aynı kutuplu mıknatıslar kullanılarak trenlerin bir bakıma yüzmesi sağlanarak, sürtünme olayı ortadan kaldırılmaktadır.

Üretilecek olan bu trenlerin yer altında olması ve düz bir hatta kullanılması da treni çok daha hızlı hale getirecektir. 21. Yüzyılın şaşırtıcı ve baş döndürücü icatlarını her geçen gün bir yenisine daha haberler aracılığıyla şahitlik ederek hayatlarımızı yaşıyoruz. Bakalım hızlı tren endüstrisinde ilerleyen yıllarda ne tür gelişim ve değişimler olacak?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!