Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler ve Mineraller | Saç Çıkaran Vitaminler ve Mineraller

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler ve Mineraller | Saç Çıkaran Vitaminler ve Mineraller

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler ve mineraller sayesinde saçınıza sağlıklı bir görünüm kazandırabilir, saç kayıplarının önüne geçebilirsiniz! Çünkü erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi nedenlerinin başında vitamin ve mineral eksikliği geliyor.

Eğer saç dökülmesi, saç kopması gibi sorunlarınızın nedeni vitamin ve mineral eksikliği ise önlem almak oldukça kolay… İşte, saç dökülmesine ne iyi gelir, saç dökülmesine iyi gelen vitamin ve mineraller nelerdir hakkında detaylı bilgiler… Saç çıkaran vitaminler ve mineraller…

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi genetik yatkınlık, hormon düzensizlikleri, yanlış saç bakım ürünleri kullanımı, çevresel faktörler, stres, lupus gibi sistemik hastalıklar gibi nedenlerle yaşanabilir. Bunlarla birlikte vitamin eksikliği ve mineral eksikliği de saç dökülmesine yol açabilir. Dolayısı ile aşırı saç dökülmesi yaşayan kişiler, saç dökülmesine ne iyi gelir sorusuna net bir cevap almak için öncelikle dermatoloji bölümüne başvurmalı ve dermatologlardan destek almalıdır.

Çünkü saç dökülmesi herkeste aynı nedenden dolayı yaşanmaz ve tedavi yöntemleri de farklılaşır. Ancak saç dökülmesi sağlıksal bir soruna dayanmıyorsa saç dökülmesine ne iyi gelir sorusuna cevap olarak; saç dökülmesine iyi gelen yağlar, saç dökülmesine iyi gelen vitaminler ve mineraller, saç dökülmesine iyi gelen yiyecekler, saç dökülmesine iyi gelen maskeler gibi seçeneklerden yararlanmak ve fayda görmek mümkündür.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler ve Mineraller | Saç Çıkaran Vitaminler ve Mineraller

Hangi Vitamin Eksikliği Saç Dökülmesin Neden Olur?

Vitaminler, sağlıklı yaşamımız için oldukça önemlidir. Ancak cilt ve saç sağlığı için de büyük önem taşırlar. Bazı vitaminlerin vücutta eksik, az ya da yetersiz olması cildin bozulmasına, saçın dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler; A, C, D, E vitaminleri ve B vitamini grubundaki B3, B5, B6, B7, B9 VE B12 vitaminleridir. Bunların eksiklikleri, büyük oranda saç dökülmesine neden olurlar.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler Nelerdir?

Yiyeceklerden alınan vitaminler, saç derisinin ve saç köklerinin sağlığı için de önemlidir. Dolayısı ile bazı vitaminler açısından yetersiz beslenildiğinde saç dökülmesi, saç derisi kuruluğu, saç yıpranması ve saç kopması yaşanması normaldir. Bu durum genellikle düzensiz beslenme yad a yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkar. Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler ve bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

1- A Vitamini

A vitamini; tüm vücuttaki hücrelerin gelişimine katkı sağlar, antioksidan özelliği ile de bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki eder. Bu nedenle organların, cildin, gözlerin, kemiklerin ve saçların gelişiminde önemli rol oynar. Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler arasındadır.

A vitamini, sebum üretimi nedeniyle saç derisini ve köklerini besler, saçların nem dengesinde aktif rol oynar. Vücutta A vitaminin eksikliği saç dökülmesine, saçın kepeklenmesine, saç derisinin kurumasına ve kaşıntıya neden olabildiği gibi A vitamini fazlalığı da karaciğere zarar verebilir.

Bu sebeple saç dökülmesine ne iyi gelir araştırmasında A vitamini sonucu ile karşılaşıldığında doktora danışmadan, kan tahlili yaptırmadan A vitamini takviyesi kullanılmamalı ancak A vitamini bakımından da eksik beslenilmemelidir.

A vitamini nelerde var: balık yağı, brokoli, ıspanak, peynir, yumurta, süt, domates, kavun, kırmızı biber, mango, havuç…

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler ve Mineraller | Saç Çıkaran Vitaminler ve Mineraller

2- C Vitamini

C vitamini hem genel sağlık için hem de cilt ve saç sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olan C vitamini güçlü bir antioksidandır ve vücuttaki serbest radikallerin zararlı etkisinden korunmayı sağlar. Ayrıca kolajen üretimini de artırır.

Dolayısı ile saç dökülmesine iyi gelen vitaminler ve mineraller listesinde oldukça önemlidir. Bu nedenle C vitamini bakımından zengin beslenmeye özen gösterilmelidir, yetersiz alınıyorsa doktor kontrolünde takviye olarak kullanılmalıdır.

C vitamini nelerde var: lahana, limon, mandalina, portakal, kivi , yeşil biber, çilek, maydanoz, kırmızı biber, ıspanak, greyfurt…

3- D Vitamini

D vitamini eksikliği en yaygın görülen vitamin eksikliğidir çünkü güneş yoluyla alınarak deride sentezlenir. Özellikle kış aylarında, kapalı alanlarda uzun süre çalışanlarda D vitamini eksikliği görülür ve depresyon, kronik ağrı, sindirim sistemi bozukluğu gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Saç dökülmesi de bunlardan biridir.

D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olabilir çünkü D vitamini saçı beslemekle de görevlidir. Bu nedenle kış ve yaz aylarında, güneş ışınlarının zarar verici olmadığı saatlerde güneş ışığı yani D vitamini almaya özen gösterilmelidir. Dolayısı ile saç dökülmesine iyi gelen vitaminler arasında olmazsa olmazdır.

Çünkü güneşten alınan D vitamini, yiyeceklerle alınandan kat kat daha yararlıdır. Takviye ve yiyeceklerle alınan D vitamini yetersiz kalabilir. Kısacası saç dökülmesine iyi gelen vitaminler arasında D vitaminin önemi fazladır.

D vitamini nelerde var: Avokado, süt, fındık, somon, kılıç balığı, yumurta sarısı, tavuk, sardalya, karides, mantar…

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler ve Mineraller | Saç Çıkaran Vitaminler ve Mineraller

4- E Vitamini

Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler listesinde E vitamini de yer alıyor. Cilt sağlığı ve bakımında olduğu gibi saç sağlığı ve bakımında da E vitamini büyük bir rol oynar. Çünkü E vitamini hücre yenilenmesini hızlandırır ve serbest radikallere karşı savunma mekanizmasını harekete geçirmede etki eder.

Saçların sağlıkla uzamasını ve parlamasını sağlayan E vitamini ayrıca saça yumuşaklık da kazandırır. Dolayısı ile E vitamini açısından yeterli ve dengeli beslenilmesi hem sağlık hem de saç sağlığı için tavsiye edilir.

E vitamini nelerde var: zeytinyağı, ıspanak, yeşil sebzeler, fıstık, ay çekirdeği, kara lahana, buğday tohumu, avokado, badem…

5- B3 Vitamini

Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler arasında B3 vitamini yani niasin de yer alıyor. Vücutta enerji üretimi ve kan dolaşımını destekleyen B3 vitamini niasin, saç derisi sağlığı için de önemlidir. B3 vitamini açısından yetersiz beslenildiğinde saçın cansızlaşması normaldir.

B3 vitamini nelerde bulunur: fasulye, badem, süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kereviz…

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler ve Mineraller | Saç Çıkaran Vitaminler ve Mineraller

6- B5 Vitamini

B5 Vitamini yani pantotenik asit de saç dökülmesine iyi gelen vitaminler listesindedir. B5 vitamini vücutta depo edilemediği için beslenmeye oldukça dikkat edilmeli ve B5 vitamini açısından eksik kalınmamalıdır. Çünkü B5 vitamini pantotenik asit, saç derisinin nemlenmesini sağlar, saça parlaklık verir ve cilt bariyerini güçlendirir. B5 vitamini eksikliği durumunda saç dökülmesi görülmesi olasıdır.

B5 vitamini nelerde bulunur: avokado, mantar, kuruyemiş, sebze, tahıl, bakliyat…

7- B6 Vitamini

Saç dökülmesine ne iyi gelir sorusunun bir cevabı da; B6 vitamini piridoksindir. Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler arasında bulunan B6 vitamini piridoksin, saç derisindeki hücrelerin yenilenmesi hızını artırdığı için önemlidir.

B6 vitamini nelerde bulunur: kabuklu kuru yemişler, deniz ürünleri, balıklar, avokado, muz, beyaz et, kırmızı et, nohut, yumurta, süt ürünleri…

8- B7 Vitamini

B7 vitamini yani biyotin, H vitamini olarak da adlandırılır. Saç derisinin güçlenmesinde etkili olduğu için saç sağlığı açısından önemlidir. Çünkü B7 vitamini biyotin eksikliği saçların çok çabuk kırılmasına ve cansız görünmesine yol açar. Ayrıca B7 vitamini biyotin eksikliği saçların daha çabuk beyazlamasına da neden olabilir. Bu nedenle b7 vitamini açısından zengin beslemeye dikkat edilmel, biyotin eksikliğinin önüne geçilmelidir.

B7 vitamini biyotin nelerde var: kırmızı et meyveler, sebzeler, yumurta, pirinç, brokoli…

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler ve Mineraller | Saç Çıkaran Vitaminler ve Mineraller

9- B9 Vitamini

B9 vitamini folat ya da folik asit olarak da bilinir. B9 vitamini folik asit, kan hücrelerinin artmasını sağlar ve yeni hücrelerin üretilmesinde etkilidir. Bu nedenle saç sağlığı açısından önemlidir. Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler ve mineraller arasında oldukça önemlidir. Saç dökülmesi tedavisinde kullanılır ve saçlarda kırık oluşumunun önüne geçer. Bu nedenle saç dökülmesine iyi gelen vitaminler arasında B9 da önemlidir.

B9 vitamini nelerde bulunur: taze soğan, taze fasulye, marul, avokado, brokoli…

10- B12 Vitamini

Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler ve mineraller denince B12 vitamini de olmazsa olmazlar arasında… oksijenin dokulara taşınmasını sağlayan B12 vitamini aynı zamanda demir emilimini de artırmada etkilidir. Dolayısı ile B12 vitamini saç sağlığı açısından; saçları güçlendirir ve saçlardaki kırılmaları azaltır. Bu nedenle saç sağlığı için de B12 vitamini yönünden zengin beslenmeye özen gösterilmelidir.

B12 nelerde bulunur: sakatat, ton balığı, yoğurt, peynir, süt, yumurta, karides, narenciye…

Saç Dökülmesi Hangi Mineral Eksikliğinden Olur?

Mineraller de vitaminler gibi vücutta yetersiz ya da az olduğunda çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Saç dökülmesi de bazı minerallerin eksikliğinden kaynaklanabilir. Genel olarak çinko, demir, selenyum, l-lizin ve l-sistein minerallerinin eksikliği saç dökülmesine yol açabilir.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler ve Mineraller | Saç Çıkaran Vitaminler ve Mineraller

Saç dökülmesine İyi Gelen Mineraller Nelerdir?

Vitaminlerde olduğu gibi mineral eksikliği de saç dökülmesi sorununa yol açabilir. Çünkü bazı mineraller saç derisi, saç kökleri ve saçların beslenmesi için önemlidir. Dolayısı ile mineraller açısından eksik ve yetersiz beslenmek saç dökülmesi, saç kırılması, kepeklenme gibi sorunlara yol açabilir. Saç dökülmesine iyi gelen mineraller hakkında bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

1- Selenyum

Selenyum, saçta kepek oluşumunun önlenmesinde etkilidir. Ayrıca saçın sağlığına katkıda bulunur. Bu nedenle beslenme rutinine selenyum açısından bol yiyecekler de saç sağlığı için eklenmelidir.

Selenyum nelerde bulunur: çikolata, balık, kırmızı et, yumurta, kabuklu kuruyemişler, tahıllar…

2- Demir

Saç dökülmesine iyi gelen mineraller arasında demir de bulunuyor. Vücutta depo edilebilen demir önemli bir mineraldir. Demir eksikliği ise saç dökülmesi ile birlikte bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Demir eksikliği daha çok kadınlarda saç dökülmesine neden olur. Bu sebeple saç sağlığı için özellikle kadınlar demir yönünden zengin beslenmelidir.

Demir nelerde var: beyaz et, kırmızı et, baklagiller, kuru üzüm, kuru kayısı, lahana, pekmez, pancar, patates, balık…

3- Çinko

Saç dökülmesine iyi gelen mineraller arasında çinko da yer alıyor çünkü çinko saç dokusunun onarılmasını ve de saç foliküllerinin desteklenmesini sağlıyor. Saçta yağ üretiminde de etkili olan çinko eksiklik durumunda, kişilerde geç yara iyileşmesi gibi durumlara neden olabiliyor. Eğer saçınız çok dökülüyorsa, açılan yaralarınız geç iyileşiyorsa ve tat ile duyu bozuklukları yaşıyorsanız, çinko eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

Çinko nelerde var: baklagiller, tahıllar, yer fıstığı, kabak çekirdeği, tavuk, kırmızı et…

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitaminler ve Mineraller | Saç Çıkaran Vitaminler ve Mineraller

4- L-sistein

L-sistein bir aminoasittir. Keratin üretiminin artmasını sağlamakla birlikte saç teli ve saç kökleri arasındaki bağların kuvvetlenmesi noktasında önemlidir. Saç sağlığı kadar tırnak sağlığında da l-sistein önem taşır.

L-sistein nelerde var: fırın ürünleri (kek, pide, çörek, ekmek)

5- L-lizin

L-lizin de bir aminoasittir ve kolejen üretimi için oldukça gereklidir. Aynı zamanda kalsiyum emilimini de sağlar. Saçların sağlıkla uzaması ve canlılığı için l-lizin gereklidir.

L-lizin nelerde var: ton balığı, kuru kayısı, yumurta, süt, yoğurt, hindi eti, tavuk eti, karides, kabak çekirdeği, pırasa, baklagiller…

Saç için En İyi Vitamin Hapı Hangisi?

Saç için en iyi vitamin hapı hangisi sorusunun cevabı kişiden kişiye göre değişir. Çünkü herkeste aynı vitamin ya da mineral eksikliğinden saç dökülmesi yaşanmaz. Bu nedenle eğer saç dökülmesi yaşıyorsanız öncelikle doktora başvurmalı ve hangi vitaminin eksik olduğunu tespit ettirmelisiniz. Ardından vitamin eksikliğine göre doktorun önereceği beslenme tavsiyelerine uymalı ya da takviye edici gıdaları kullanmalısınız.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Vitamin Hapları Herkes Kullanabilir mi?

Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler ve mineraller herkes tarafından kullanılamaz. Çünkü bazı vitamin ve minerallerin fazla alınması sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sebeple bir başkasına iyi gelen vitaminleri değil; yalnızca doktor tarafından size önerilen vitaminleri kullanın.

B12 Vitamini Saç Dökülmesine İyi Gelir mi?

B12 vitamini saç dökülmesine iyi gelir ancak bu herkes için geçerli değildir. Eğer B12 eksikliği yok ise saç dökülmesi durumunda b12 takviyesi almanız saç dökülmesini sorununu çözmeyecektir.

Saç için Vitamin Takviyesi Reçetesiz Kullanılır mı?

Vitamin takviyeleri reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilir. Ancak vitamin fazlalığı da sağlık sorununa yol açabildiğinden kan değerlerine bakılmadan bilinçsizce vitamin takviyesi kullanılması tavsiye edilmez. Örneğin; A vitamini eksikliği de A vitamini fazlalığı da saç dökülmesine yol açabilir.

Saç için Vitamin Hapları mı Doğal Beslenme mi?

Saç dökülmesine iyi gelen vitaminler ve mineraller yönünden doğal beslenmek ilk tercih olmalıdır. Ancak kimi zaman vitamin ve mineraller açısından doğal beslenmek yeteri olmaz ve bu durumda doktorlar vitamin takviyesi önerebilir. Bu durumda saç dökülmesine iyi gelen vitaminler ve mineraller kullanılmasının bir zararı yoktur.

YouTube video

Saça İyi Gelen Vitamin Ampulleri İşe Yarıyor mu?

Saç dökülmesine iyi gelen yağlar ve vitamin ampulleri de vardır. Bu ürünler de saç bakımı için tercih edilebilir. Ancak beslenmeye de dikkat edilmeli ve içten de vitamin alarak saç sağlığı desteklenmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!