featured

Saç Nezlesi Nedir? Saç Nezlesi Neden Olur? Saç Nezlesi İçin Şampuan Var Mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saç nezlesi, saçların köklerinde meydana gelmekte ve bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Tıp alanında bu rahatsızlık bir hastalık olarak geçmese de bu sorunu yaşayan tüm kişiler için sorun teşkil etmektedir. Çoğu kişinin saçlarıyla ilgili sorun yaşamasına neden olan saç nezlesi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl geçer tüm ayrıntılarıyla bu yazımızda…

Saç Nezlesi Nedir?

Saç nezlesi, saçın kök kısmında kendini gösteren ve bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Uzun ve kalın saç nedeniyle deriye yetersiz hava girişi gibi durumlardan kaynaklanır. Tıpta bir hastalık olarak sınıflandırılmasa da tedavi edilmezse başka rahatsızlıklara neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Saç nezlesi ilk kez ortaya çıktığında saç kökünde kaşıntılı ve kızarık hale gelir. Bundan sonra baş ağrısı gibi ağrılı bir süreç gözlemlenebilir.

Saç Nezlesi Neden Olur?

Saç nezlesi, tıpta bir hastalık olarak tanımlanmamaktadır. Dolayısıyla tıp alanında uygulanabilecek ilaçlı bir tedavisi de yoktur. Ancak saç bakımı yapılmasıyla, kozmetik ürünler kullanımının azaltılmasıyla giderilebilmektedir. Bu rahatsızlık çeşitli sebeplerle çoğu kişide görülmektedir. Saç nezlesi nedenleri ise başlıca şunlardır:

Duştan sonra veya yağmurda saçları ıslak bırakmak,Soğuk havaya maruz kalmak,Sıkça saç kurutma makinesi kullanmak,Düzensiz beslenme ve vitamin eksikliği,Stres, anksiyete, depresyon gibi psikolojik sorunlar,Saçları sürekli ve sıkıca bağlamak ve nefes almasını engellemek,Alerjiniz olan şampuanlar kullanmak,Saç bakımının düzenli olarak yapılmaması,Saçı sert bir şekilde tarayarak zarar vermek

Doğrulanmamış olmasına rağmen doğum kontrol hapı kullanan kadınlar da saç nezlesi görülebilir. Saç nezlesi nedir ve neden olur yorum türlerine bakıldığında doğum kontrol haplarının etkisi karşımıza çıkmaktadır. Bunun gibi nedenlerin bu hastalığa sahip hastaların ortak bir nedeni olduğu söylenebilir. Ancak bu rahatsızlığın en bariz nedeni; saç derisinin yeterli havayı almamasıdır.

Saç Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Saç nezlesi rahatsızlığı başlangıçta pek bir belirti göstermese de ilerledikçe ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bu rahatsızlığın görülme şekli herkeste farklı ortaya çıkmaktadır. Bu önemsiz bir konu olarak kabul edilmekle birlikte, semptomlar ve sekeller aşırı olabilir. Kişiden kişiye değişen en öne çıkan özellikleri listeleyelim:

Saç derisinde acı ve yaraları meydana gelmesiKızarmaya başlayan saç derisiSaç köklerinin kaşınması ve yanmasıKıl köklerinde yara oluşumu ve ağrıKafa derisinde iğne batması gibi acıSaç dökülmesi

Saç nezlesine ne iyi gelir sorusu, bu sorunu yaşayan kişiler tarafından sık sorulmaktadır. Öncelikle bu kişilerin kimyasal ürün kullanımını sınırlandırması gerekmektedir. Daha sonra da takip eden süreçte bakım ile bu sorunun üstesinden gelinebilmektedir. Genel olarak saç nezlesi için bitkisel tedavi seçeneklerinden yararlanılmaktadır.

Saç Nezlesi Kimlerde Görülür?

Kadınlarda uzun ve kalın saç nedeniyle saç nezlesi daha sık görülen bir hastalıktır. Saç nezlesinin ne olduğunu sorarsanız, başlangıçta yanma, kaşıntı ve kafa derisinde ağrı olarak ortaya çıkan bir cilt problemidir. Bunun bariz nedeni saçların çok fazla toplanmış olmasıdır. Saçlar sıkıca birbirine çekildiğinde cilt ve kökler nefes alamaz, cilt gerilir. Bu sebeple saç nezlesi nasıl geçer sorusunun ilk yanıtı; saçları çok sık toplamamaktır.

Bu durum saç köklerinin kopmasına ve saç dökülmesine neden olur. Kadınlar arasında yaygın nedenlerden biri, uzun saçların yıkandıktan sonra kurutulmasının zor olmasıdır. Özellikle soğuk havalarda rüzgârdan etkilenen saç kökleri zayıflar ve dökülmeye başlar. Bu dönemde saç nezlesi belirtileri görülebilir. Doğal tedavilerle de bu hastalığı uzaklaştırmak mümkündür.

Saç Nezlesi Tedavisi

Tıpta pek çok farklı isim altında ortaya çıkan ve açık bir hastalık olmayan saç nezlesi tedavi edilemez. Bu problem için özel bir tedavi yoktur. Öncelikle kişiden kişiye değişen nedenleri bulmanız ve bunları hızla ortadan kaldırmak için çaba göstermeniz gerekiyor. Bu nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra bile sorun devam ederse, uzman yardımı gerekebilir. Klasik bir saç nezlesi tedavisi olmadığı için kişiler özellikle bakım konusunda dikkatli olmalıdır.

Her kişinin gözlemlediği belirtiler farklı olduğu için saç nezlesi sorununu ortadan kaldırmak için alınan önlemler de kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastalığı olan kişiler için veya hastalığa yakalanma riskini önlemek için bazı ortak sorunların dikkate alınması gerekir. Saç nezlesi tedavisi, saç köklerini güçlendirmek için dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir. Nezleye neyin iyi geldiğini sorarsanız saçı güçlendirmek için et, balık ve yumurta gibi doğal ürünleri yemeniz önerilir.

Saç nezlesi sorunundan kurtulmak için düzensiz yeme ve içmeden kaçınılmalıdır. Ayrıca hayatınızdaki stres faktörlerinden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Stres faktörleri hemen hemen her hastalığın temel nedeni olarak kabul edilir. Ancak gerektiğinde kullanılan bazı antidepresanların faydalı olduğu görülmüştür. Vücuttaki hormonal problemler saç yapısını da etkileyebilir. Böyle bir sorununuz varsa, bu sorunu çözmek için bir doktora danışmalısınız.

Saç Nezlesi Nasıl Önlenir?

Saç nezlesinin nasıl geçeceği veya bundan kaçınmak için nasıl önleyici tedbirler alınacağını düşünüyorsanız, doğal olarak kendi tedavinizi yapabilirsiniz. Tabii ki burada en önemli nokta saç nezlesine yakalanmadan koruyucu önlemleri almaktır. Saç bakımı için kimyasal ürünler yerine organik ürünler kullanılması tavsiye edilir. İhtiyaçlarınıza göre düzenli bakım yapılmalıdır. Alabileceğiniz önlemler, saç şekillendirme için jöle gibi kozmetiklerin kullanımının azaltılmasını içerir. Kısacası saç nezlesi için şampuan tercih edilirken; kimyasal olmamasına dikkat edilmelidir.

Saç nezlesi için şampuan olarak nemlendirici ürünlerin kullanılması tavsiye edilir. Duş alırken suyun ideal sıcaklıkta olması önemlidir. Saç derisinde zarar yaşanmaması için ılık su kullanmalısınız. Duş aldıktan veya saçları yıkadıktan sonra, fazla suyu bir havluyla alıncaya kadar saçınızın ıslanmasına izin vermeyin ve ardından tamamen kurutmak için uygun sıcaklıkta bir saç kurutma makinesi kullanın.

Soğuk algınlığı ve olası baş ağrılarını önlemek için, duş aldıktan hemen sonra dışarı çıkmamak en iyisidir. Çok sık nedenle bu sebeple kişiler rahatsızlık yaşayabilmektedir. Ayrıca saç nezlesi için maske yaparken, en fazla nemlendirecek olan seçeneklerden yararlanılmalıdır. Kimi zaman yalnızca organik şampuan kullanmak tek başına yeterli gelmemektedir.

1-  Saç Nezlesi Baş Ağrısı Yapar Mı?

Devam eden ilerlemiş saç nezlesi gelişimi, şiddetli baş ağrısı semptomlarına neden olabilmektedir. Herkesin durumu ve yaşadığı rahatsızlık farklı olduğu için, öncelikle hastalığın nedenini dikkatlice gözlemlemeli ve bulmalısınız. Daha sonra bu semptomları olabildiğince çabuk ortadan kaldırmak için ateş için bitkisel tedaviler kullanılabilir. Daha sık baş ağrısı yaşayan kişiler mutlaka hekim bilgisine başvurmalıdır. Tüm uygulamalar rağmen saç nezlesi durumunda azalma yoksa profesyonel bir dermatoloğa danışmalısınız.

2-  Saç Nezlesinden Nasıl Kurtulurum?

Özellikle kışın ve rüzgârlı havalarda bu nedenlerden dolayı saç nezlesi riski daha çok fazladır. Bu nedenle bu tür havalarda kendinizi korumaya özen göstermelisiniz. Saçınız kırılmaya karşı dayanıksız bir yapıya sahipse elbette ki yumuşak saç fırçaları kullanmalısınız. Ayrıca saçlarınızı toplarken kesinlikle sıkmamalısınız. Saç nezlesi nedenleri içinde en önemlilerinden birisi saçların nefes almasını engelleyerek kıl köklerinin tahriş olmasına sebebiyet vermektir. Saç derisi incinmeden yumuşak masaj hareketleri ile rahatlatılmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!