featured

Sağlıklı Bir Yaşam için Kefir mi, Kombu Çayı mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kombu çayı yani bilinen bir diğer adıyla kombucha; kombu mantarı, siyah çay ve şekerin birleşiminden elde edilmektedir. Bu çayın elde edilebilmesi için öncelikle mantar, siyah çay ile bir araya getirilir ve karıştırılır. Daha sora da elde edilen karışım yaklaşık on dört gün boyunca bekletilir. Şekerin de aracılığıyla mantarda fermantasyon başlar ve işlem sonucunda oldukça faydalı olan bakterilerden elde edilmiş olan bir içecek; kombu çayı ortaya çıkar.

Kombu Çayı İçeriğinde Neler Var?

Kombu çayı tadı, tatlı ve ekşi arası, karbonatlı ve asidik özellikleri nedeniyle sodayı anımsatmaktadır. Bu çayda kimi zaman siyah çay yerine yeşil çay da kullanılmaktadır. Yeni yeni popüler hale gelmeye başlayan kombu çayı, C vitamini, B12, B2, B1 ve B6 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda kombu çayında iyot, çinko, demir, klor, bakır ve fosfor minarelleri de bulunmaktadır.

YouTube video

Kombu çayı içerisinde oldukça az miktarda da olsa etanol bulunmaktadır. Düşük düzeyde bulunan bu etanol, kalp damar hastalıklarına karşı da koruyucu bir etkiyi devreye sokmaktadır. Ayrıca bu çayın içindeki probiyotik bakteriler de, insanların bağırsak sağlığı için oldukça olumlu etkisini göstermektedir. Ayrıca antioksidan açısından da oldukça zengin bir çaydır.

Kefir Nedir?

Kefir; içerisinde bakteri ve maya bulunan ve fermente edilerek üretilmiş olan süt bazlı yararlı bir içecektir. Kefirin kullanılabilmesi için öncelikle süt içerisine kefir kültürü veya kefir tanesi konulmakta ve fermente edilmektedir. İçeriğinde pek çok faydalı özellik taşıyan mikroorganizmanın yer aldığı kefirde keçi sütü, imek sütü, koyun sütü veya bunların kombinasyonları kullanılabilmektedir.

YouTube video

Kefir; K2, B1 ve B2 vitaminleri açısından zengin olduğu gibi aynı zamanda biotin, amino asitler, kalsiyum, folik asit, magnezyum ve enzim bakımından da zengindir. Probiyotik bakteri olarak zengindir ancak diğer fermente gıdalarda olduğu gibi pek çok bağırsağa ulaşamamaktadır. Yine de fermente ürünlerin tüketilmesi, bağırsak sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Çünkü fermente ürünler bağışıklığı düzenlemekte, sülfür içerikli aminoasitler sayesinde de tümör oluşumlarını engellemektedir. Ayrıca fermente ürünler, iyi kolesterol seviyesini de arttırmaktadır. Tüm bunlar için kefir oldukça idealdir; tüketimi kolaydır ve aynı zamanda lezzetlidir.

Sonuç: Kefir mi, Kombu Çayı mı

Sağlık açısından kefir de kombu çayı da tüketilmelidir çünkü ikisi de fermente edilerek ortaya konmuş ürünlerdir. Sütün fermente edilmesinden üretilen kefirde pek çok yararlı bakteri vardır, kombu çayında da mantarın fermente edilmesinden dolayı sağlığa faydası çoktur. Sonuç olarak her ikisi de faydalı bakterileri sayesinde sindirim sistemini ve bağırsak sistemini olumlu etkilemektedir. Başka bir bakış açısıyla kambucha, çay yerine tüketilebilecek daha sağlıklı bir seçenektir. Kefir ise ayrandan daha besleyici olması nedeniyle oldukça iyi bir seçenektir. Ancak kombu çayında kafein bulunduğu, tüketim yaparken göz ardı edilmemelidir.

Her ikisinde de antioksidan etkilidir ve antikanserojenik bir yapıya sahiptir. İkisi arasında bir kıyas yapılacak olursa; kefirde daha yüksek protein içeriği ile birlikte tok tutma özelliği vardır ve daha güçlü yararlı bakterileri içinde barındırmaktadır. Ayrıca kefirin ulaşılabilirliği de daha kolaydır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!