featured

Sanatın ve Mimarinin Başkenti! Sular Şehri Venedik!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Venedik, Kuzeydoğu İtalya üzerinde yer alan 118 ada ve 400 köprüsü ile dünya üzerinde en çok tanınan kentlerden biridir. Adalar üzerine kurulu ve kanallar ile bağlanan kent, sular şehri ve kanallar şehri isimleri ile de meşhurdur. Oluşumu uzun yılları bulan lagün yapısı ile kent, her yıl milyonlarca gezgini kendine çeker.

Ahşap Kazıklar Üzerinde Yükselen Kent

YouTube video

Seneler içinde sulara gömülü bir kent halini alan Venedik, suyun altında oksijen olmaması nedeniyle çürümeyen ve daha da sağlamlaşan ahşap kazıklar üzerinden yükselir. Bu son derece sağlam ahşap kazıklar üzerindeki taş evler Venedik’in o son derece cazip kent atmosferini oluşturur. Bu özelliği ile de şehir, dünyanın en çok bilinen ve en ünlü kentlerinden biri durumuna gelmiştir.

Venedik Batıyor mu?

YouTube video

New York Times tarafından “İnsan elinden çıkmış en güzel kent” tanımlaması yapılsa da bilim dünyasının yaptığı çalışmalar sonucu kentin her sene 1 – 2 mm. Kadar suya battığı saptamaları gerçekleştirilmiştir. Bu hesaplamalar neticesi 2100’lü yıllarda şehrin tamamen sular altında kalacağı yönünde bir görüş bulunmaktadır.

Venedik’e Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?

YouTube video

Havayolları ile ulaşıma açık olan kente, dünyanın birçok farklı noktasından uçak ile ulaşım mümkündür.  Marco Polo Havalimanında indikten sonra kente ulaşabiliyor ve Gondollar şehri adı da verilen Venedik’i keşfetmeye başlayabiliyorsunuz.

Her mevsim gidebileceğiniz kent, konumu ve her tarafının açıklığı ile kış aylarında oldukça rüzgar alıyor. Bahar mevsimlerinde ise bol yağmur yağışı alan kent, yaz mevsiminde oldukça sıcak gündüzlerine karşın serin geceleri ile dikkat çekiyor. Bu nedenle yaz aylarında gitseniz bile ince hırka ve şal gibi kıyafetleri de yanınızda bulundurmanızda fayda var.

Maskeli ve ilginç kostümlü insanları bir arada görmek ve unutulmaz zamanlar geçirmek için Venedik Karnavalı zamanında kente ziyaret çok tercih ediliyor. Her yıl Ocak ve Şubat aylarında gerçekleşen Venedik Karnavalı dünya üzerindeki en renkli karnavallardan biri olarak çok beğeniliyor.

Mimarinin ve Sanatın Kucaklaştığı Kent

YouTube video

Kanalları birbirine bağlayan köprüleri, benzersiz mimariye sahip sarayları ve sanatla bütünleşen tarihi binalarıyla kent, görenleri kendine hayran bırakıyor. Moda denildiğinde akla gelen şehirlerden biri de Venedik. Bu anlamda kentten alışveriş yapabilmekte büyük ayrıcalık oluyor ancak fiyatlar oldukça yüksek. Yine kentte her noktada farklı alternatiflerde ve modeller de maskeler bulmanız da mümkün. Bir diğer adı da Maskeler kenti olan Venedik’ten dönüşte hediyelik maske alma geleneği de oldukça yaygın bulunuyor.

Venedik’te Gezilecek Yerler

YouTube video

Kent, mükemmel yapısı içinde çok sayıda gezilecek yeri de barındırıyor.

1-San Marco Meydanı ve Bazilikası

YouTube video

Venedik’in belki de ruhu denebilecek San Marco Meydanı ise müzeler, saraylar, kiliseler ve restoranlarla çevrelenmiş eşsiz bir meydan olarak öne çıkıyor. Bu meydanın simgesini ise güvercinler oluşturuyor. Birçok tarihi yapının yer aldığı meydanın kalbi ise bir anlamda San Marco Bazilikasında atıyor.

YouTube video

Ücretsiz olarak gezme imkanı bulunan bu bazilikanın ve içinde bulunduğu meydanın ismi ise İncil yazarlarından olan San Marco’dan geliyor. Bazilika içinde San Marco’nun kemikleri de bulunuyor. Venedik’e gelen herkesin mutlaka uğradığı bir yer olan meydan ve bazilika ise günün her saati yoğun oluyor.

Ayrıca meydan üzerindeki Aziz Mark Çan Kulesi’de Venedik’i tepeden görme imkanını kent ziyaretçilerine sunuyor.

2- Dükler Sarayı

https://www.youtube.com/watch?v=CzYgjTYhmno

Palazzo Ducale ismi ile bilinen Dükler Sarayı, Gotik mimari tarzı ile bir zamanlar Venedik’e yönetim merkezliği yapmış, sonradan ise müzeye dönüştürülmüş eşsiz bir yapı olarak dikkat çekiyor. Bu saray ve müzede Kentin Düka’larının yaşadığı odaları görebiliyorsunuz.

3- Ah’lar Köprüsü

YouTube video

İtalyanca ismi Ponte dei Sospiri olan köprü Dükler Sarayı ile Kent Hapishanesini birbirine bağlıyor. Bu köprü adını da buradan alıyor. Çünkü hapishaneye giren mahkumların köprü üzerinde kent manzarasına son kez bakarak çektikleri ah yani iç çekme köprüye adını vermiş.

4- Büyük Kanal

YouTube video

Büyük kanal üzerinde yer alan gondolları görebileceğiniz kentin bu ünlü kanalı San Marco meydanı ile St. Lucia Tren İstasyonu arasında uzanıyor. Bu kanal bir anlamda kenti iki ayrı parçaya ayırıyor.

5- Rialto Köprüsü

YouTube video

Venedik Büyük Kanal manzarası ile oldukça popüler olan Rialto Köprüsü, mükemmel manzaraları izleme açısından da oldukça çok tercih ediliyor.

6-  Santa Maria Della Salute Bazilikası

YouTube video

Barok mimari tarzının en güzel örneklerinden birini oluşturan bazilika muhteşem kubbe yapısı ile kentin başlıca cazibe odaklarından birini oluşturuyor. Bu bazilika Venedikliler tarafından 1600’lü yıllarda son bulan büyük veba salgını sonrası inşa edilmiş bir eser.

Son olarak belirtelim ki Venedik’in en ünlü yönlerinden birini gondollar oluşturuyor. Bu nedenle kent ziyaretinizde mutlaka gondol turuna çıkmak kenti daha iyi tanımak adına çok önem taşıyor. Ancak 100 Euro’ya dek çıkabilen gondol turu fiyatları ise cep yakıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!