Seboreik Dermatit Nasıl Geçer Evde Neler Yapılabilir?

Seboreik Dermatit Nasıl Geçer Evde Neler Yapılabilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seboreik dermatit nasıl geçer evde doğal çözüm önerileri nelerdir arıyorsanız, bu yazımız sizin için! Seboreik dermatit özellikle saçta görülür ve bitmek bilmeyen, inatçı kepeklenmelere; pullanmalara neden olur. Seboreik dermatit olan kişiler de ne yaparsa yapsın bu kepeklenmenin önüne geçemez ve bu durumdan hem psikolojik hem de sosyal olarak olumsuz etkilenir.

Biz de bu yazımızda seboreik dermatit nasıl geçer evde neler yapılabilir, seboreik dermatit doğal çözüm önerileri nelerdir bir araya getirdik. İşte, evde seboreik dermatit nasıl geçer sorusunun cevapları…

Saçta Seboreik Dermatit Nasıl Geçer Evde Yapılabilecekler | Seboreik Dermatit Doğal Çözüm Önerileri Nelerdir?

Saçta seboreik dermatit sık karşılaşılan bir cilt hastalığı. Saç ile birlikte başta yüz olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde görülebilir. Peki, seboreik dermatit nasıl geçer evde neler yapılabilir. İşte, sorunun cevabı seboreik dermatit doğal çözüm önerileri…

Seboreik Dermatit Nasıl Geçer Evde Neler Yapılabilir?

1- Çay Ağacı Yağı

Seboreik dermatit nasıl geçer evde neler yapılabilir sorumuzun ilk cevabı; çay ağacı yağı. Bunun için çay ağacı yağını, saçınıza iyi gelen bir şampuan içine karıştırabilir ve saçınızı bu şekilde yıkayabilirsiniz.

2- Elma Sirkesi

Seboreik dermatit doğal çözüm önerileri arayanlar için bir seçenek de elma sirkesi. Cilde ve saça sayısız faydaları olan elma sirkesi, saç egzaması olanlar için de mucizevi bir doğal ürün. Bunun için bir miktar elma sirkesini eşit miktarda su ile karıştırıp sorunlu deri üzerine uygulayıp 10 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz.

3- Seboreik Dermatit Karbonatlı Su

Seboreik dermatit karbonatlı su ile giderilebilir. Bunun için bir bardak su içine yarım tatlı kaşığı karbonatı karıştırın. Elde edilen karbonatlı su karışımını seboreik dermatit olan saçlı deriye sürün ve 5 dakika bekletildikten sonra durulayın.

4- Sarımsaklı Su

Sarımsak sağlık için en doğal besinlerden biri. İçeriğinde oldukça güçlü anti fungal ve antioksidanlar bulunur. Dolayısı ile saçta seboreik dermatit için de oldukça etkilidir. Mantar ve bakterilerle savaşma özelliği olan sarımsağın suyunu meyve sıkacağı ya da rendede çıkarın. Elde edilen sarımsak suyuna eşit oranında su ekleyin. Hazırladığınız sarımsaklı suyu biraz ısıtarak ılık hale getirin ve seboreik dermatit olan bölgeye uygulayın.

Saçta seboreik dermatit nasıl geçer evde ne yapabilirim diyorsanız; bu karışımı bir gece saçınızda bekletin ve sabah durulayın.

Seboreik Dermatit Nasıl Geçer Evde Neler Yapılabilir?

5- Ballı Su Karışımı

Ballı su karışımı ile saçta seboreik dermatit sorununa çözüm sağlayabilirsiniz. Bunun için bir kap içerisinde çoğunluğu bal olmak üzere su ile balı karıştırınız. Elde ettiğiniz karışımı saçınıza masaj yoluyla uygulayınız. Daha sonra da saçınızı ılık suyla durulayınız.

Eğer saçta seboreik dermatit sorununuz ileri derecede ise ballı su karışımını saçınızda 2-3 saat bekletebilirsiniz.

6- Zeytinyağı

Saçta seboreik dermatit nasıl geçer evde neler yapılabilir diyorsanız en doğal çözümlerden biri de zeytinyağı ile saç bakımı yapmak. Saçınıza iyi gelen şampuanın içine bir kaşık zeytinyağı ekleyin ve her kullanımdan önce şampuanı iyice çalkalayın. Ardından saçınızı bu zeytinyağlı şampuan ile yıkayın.

Seboreik dermatit doğal çözümlerinin başında zeytinyağı geliyor ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var! Zeytinyağı asit içerikli bir yap olduğundan, direkt olarak saça uygulandığında saç derisini yakabilir ve saç derisinin daha çok tahriş olmasına yol açabilir. Bu sebeple zeytinyağı direkt olarak saça uygulanmamalı.

7- Hindistancevizi Yağı

Saçınızda ya da cildinizde seboreik dermatit varsa ve seboreik dermatit nasıl geçer evde araştırıyorsanız; hindistancevizi yağını da tercih edebilirsiniz. Bunun için sorunlu bölgeye hindistancevizi yağını sürün ve bekletebildiğiniz kadar bekletin. Ardından cildinizi ya da saçınızı ılık su ile durulayın.

8- Keten Tohumu Yağı

Keten tohumu yağı da saçta seboreik dermatit nasıl geçer evde ne yapılabilir sorusunun cevaplarından biri. Bunun için özellikle soğuk sıkım olan keten tohumu yağını saçta egzamalı bölgeye masajla uygulayın ve biraz beklettikten sonra saçınızı durulayın.

Seboreik Dermatit Nasıl Geçer Evde Neler Yapılabilir?

9- Ardıç Katranı Sabunu

Seboreik dermatit nasıl geçer evde ne yapabilirim araştırıyorsanız, doğal çözüm önerilerinden biri de ardıç katranı sabunu… Çeşitli cilt sorunlarında doğal tedavi olarak kullanılan bu sabun seboreik dermatit için de kullanışlı. Bunun için saçınızı ardıç katranı sabunu ile yıkayabilirsiniz.

10- Defne Sabunu

Seboreik dermatit doğal çözüm önerileri denince akla gelen sabunlardan biri de defne sabunu… Saçta seboreik dermatit varsa defne sabunu kullanabilirsiniz. Ancak uygulama sonrası saçınızı iyice durulayınız.

11- Kendinize İyi Bakın, Stresi Azaltın!

Seboreik dermatitin en yaygın nedenlerinden birinin stres olduğu biliniyor ve özellikle seboreik dermatit olan kişilerde, stresli dönemlerde bu sorunun daha da arttığı gözlemleniyor. Dolayısı ile seboreik dermatitten kurtulmak istiyorsanız kendinize iyi bakın ve stresinizi azaltın!

Seboreik Dermatit Hakkında Bilgiler…

Saçta seboreik dermatit nasıl geçer evde neler yapılabilir, seboreik dermatit doğal çözüm önerileri nelerdir belirttik. Yazımızın bu kısmında da seboreik dermatit hakkında en çok merak edilen soruları yanıtlayacağız…

Seboreik Dermatit Nasıl Geçer Evde Neler Yapılabilir?

a- Seboreik Dermatit Nedir?

Seboreik dermatit bir cilt hastalığıdır. Saçlı deri başta olmak üzere vücut kıvrımlarında ve göğüs arasında sürekli kepeklenme, pullanma şeklinde ortaya çıkar. Seboreik dermatit hastalığı en çok kafa derisini etkiler ancak vücuttaki yağlı bölgelerde yani burun kenarlarında, göz kapaklarında, yüzde, kulaklarda, kaşlarda da görülebilir.

b- Seboreik Dermatit Neden Olur?

Seboreik dermatit neden olur sorusuna henüz tıbbi kesin bir cevap verilememektedir ve tam kaynağı bilinmemektedir. Ancak bu cilt hastalığının deride oluşan yağ salgısındaki ‘’malassezia’’ adlı bir tür mantardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Seboreik dermatit neden olur konusunda bir başka düşünce de; kişilerin bağışıklık sisteminin verdiği bir tepkidir.

c- Saçta Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Saçta görülen her kepek ya da yüzde görülen her pullanma seboreik dermatit hastalığı habercisi değildir. Vücutta ve saçta seboreik dermatit belirtileri ise genel olarak şunlar:

  • Kafa derisinde kepeklenme/pullanma
  • Saçta kepeklenme/pullanma
  • Sakalda, kaşta ya da bıyıkta kepeklenme/pullanma
  • Kaşıntı
  • Deride kızarıklık
  • Göz kapaklarında, koltuk altında, kasıkta, burun kenarlarında, kulaklarda, göğüs altında sarı veya beyaz pullanma ve cilt lekelenmesi

d- Vücutta ve Saçta Seboreik Dermatit Tedavisi Var Mı?

Vücutta ve saçta seboreik dermatit tedavisi vardır. Genel olarak saç için seboreik dermatit şampuanları kullanımı önerilir.

e- Seboreik Dermatit İçten Tedavi Var Mı?

Seboreik dermatit nasıl geçer evde neler yapılabilir, hangi tedavi uygulanır baktığımızda ilaç tedavisi uygulanabileceği de karşımıza çıkıyor. Tüm şampuan, krem ve merhem tedavisine rağmen iyileşme görmeyen hastalara doktorlar mantar önleyici ilaç reçete edebilir yani içten tedavi uygulayabilir.

İlginizi Çekebilir: En İyi 20 Seboreik Dermatit Şampuanları Listesi | Seboreik Dermatit Tedavisinde Kullanılan Şampuanlar

Seboreik Dermatit Nasıl Geçer Evde Neler Yapılabilir?

f- Seboreik Dermatit Nasıl Geçer?

Seboreik dermatit cilt hastalığı; losyon, krem ve ilaçlı şampuan kullanımıyla geçer. Genel olarak seboreik dermatit hastalarına ilaçlı şampuandan önce piyasada bulunan ilaçsız, kepeğe karşı etkili ve seboreik dermatit için üretilen şampuanların kullanılması tavsiye edilir. Bu şampuanların yetersiz olduğu durumlarda doktor tarafından reçeteli seboreik dermatit şampuanları önerilir.

Seboreik dermatit nasıl geçer evde neler yapılabilir açıkladık. Ancak evde seboreik dermatit için yapılacaklar, doktorların tedavisinin önüne geçmeli ve öncelikle doktorun önerdiği tedavi uygulanmalıdır.

Çoğunlukla seboreik dermatit tedavisinde vücuttaki enflamasyonu kontrol eden losyon, krem, merhem ve şampuanlar kullanılır. Bunların içeriğinde de çoğunlukla klobetasol, hidrokortizon, desonid ve fluosinolon yani kortikosteroidler yer alır. Bu içeriğe sahip ürünler de mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Örneğin; kortikosteroidler uzun süreli kullanılmamalıdır çünkü cildin kırışmasına ve cildin incelmesine yol açabilir.

Saçta seboreik dermatit tedavisinde en yaygın olarak; ketokonazol şampuan ile dönüşümlü kullanılan başka şampuan ve antifungal jeller verilir. Düzelmeyen vakalarda da doktorlar mantar önleyici ilaç reçete edebilir.

g- Seboreik Dermatit Kesin Geçer Mi? Seboreik Dermatit Kesin Çözüm Var Mı?

Seboreik dermatit kesin geçer mi sorusunun cevabı kişiden kişiye göre değişir. Doğru tedavi ve doğru ürünlerle bu cilt hastalığı tamamen geçebilir. Bazı kişilerde de dönem dönem alevlenip tekrar ortaya çıkabilir.

h- Seboreik Dermatiti Olanlar Ne Yapmalı?

Seboreik dermatit olduğunu düşünenler ilk olarak doktora başvurmalıdır. Doktorlar yapacakları klinik muayene sonrası en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Her kızarıklık, lekelenme ve pullanma belirtileri seboreik dermatit cilt hastalığını işaret etmez. Bu sebeple öncelikle doktora başvurulmalı ve kesin tanı alınmalıdır.

i- Seboreik Dermatit Hangi Doktor?

Seboreik dermatit olduğunu düşünenlerin gitmesi gereken tıbbi bölüm; dermatoloji yani deri ve zührevi hastalıklar bölümüdür. Dermatologlardan destek alarak seboreik dermatit cilt hastalığının tedavisine başlayabilirsiniz.

j- Seboreik Dermatit Ne Tetikler? Seboreik Dermatit Neden Azar?

Seboreik dermatit kişilerin stresli olduğu dönemlerde tetiklenebilir ve daha fazla azabilir. Ayrıca kuru havalarda ve soğuklarda da pullanma ve kepeklenmede artış olabilir. Bu dönemlerde seboreik dermatit nasıl geçer evde neler yapılabilir merak ediyorsanız; stresinizi yönetmeli, uykunuzu almalı, kişisel bakımınıza özen göstermelisiniz.

Seboreik Dermatit Nasıl Geçer Evde Neler Yapılabilir?

k- Seboreik Dermatit Ne İyi Gelir?

Seboreik dermatit cilt hastalığına öncelikle kişisel bakıma dikkat etmek ve bol su içmek iyi gelir. Bunun dışında doktorun önerdiği seboreik dermatit şampuanları ve kremleri doktorların önerdiği şekilde kullanılmalı. Kimi zaman doktorlar, seboreik dermatit için dönüşümlü olarak seboreik dermatit şampuanları ve kremleri kullanılmasını önerebilir.

Ayrıca cildinize zarar vermeyeceğini düşünüyorsanız seboreik dermatit nasıl geçer evde neler yapılabilir başlığında sunulan seboreik dermatit doğal çözüm önerilerini deneyebilirsiniz.

l- Seboreik Dermatit Olan Ne Yememeli? Seboreik Dermatit Yasak Yiyecekler Nelerdir?

Seboreik dermatit olanlar beslenmelerine de dikkat etmelidir. Bazı yiyeceklerin bu kişiler tarafından tüketilmemesi değil ancak kontrollü tüketilmesi tavsiye edilir. Seboreik dermatit (saçta egzama)olanların dikkatli tüketmesi tavsiye edilen yiyecekler ise şunlardır:

  • Buğday ürünler
  • Turunçgiller
  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Çilek
  • Mısır
  • Domates
  • Deniz ürünleri
  • Çikolata

m- Yüzde Seboreik Dermatit Olur Mu?

Yüzde seboreik dermatit olabilir. Özellikle burun kenarların, göz kapaklarında ve kaşlarda kepeklenme ve pullanma görülebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!