Şehirler ve Simge Yapıları

Şehirler ve Simge Yapıları | Dünyanın 10 Önemli Şehir Simgesi…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şehirler ve simge yapıları dünya turizmi açısından oldukça önemli… Dünya üzerinde bulunan neredeyse her kentin, kendine özgü bir simge yapısı bulunuyor. Bu yazımızda dünya çapında ünlenmiş, en önemli şehirler ve simge yapıları ele alacağız. İşte, bilinmeyen hikayeleri ile “Dünyanın 10 Önemli Şehir Simgesi”…

1- Eyfel Kulesi – Paris (Fransa)

Şehirler ve simge yapıları denince aşıklar şehri olarak ünlenen ve dünyanın en önemli kentleri arasında yer alan Paris ve ilk akla gelen simgesel yapı Eyfel Kulesidir.

Bu ünlü kule, 1887 ile 1889 arasında Paris Fuarı giriş kapısı olması amacıyla inşa edilmiştir. Gustave Eiffel tarafından yaptırılan 324 metrelik kule, ilk yapıldığında mimarisi ile halkın tepkisini çekmiştir. Çelik yerine demir kullanılarak inşa edilen kulenin zirvesine çıkan bir de asansör mevcuttur.

Şehirler ve Simge Yapıları

2- Big Ben Saat Kulesi – Londra (İngiltere)

Dünyanın en ünlü başkentleri arasında olan Londra’nın ise, simgesel yapılarının başında Big Ben Saat Kulesi yer almaktadır.

Westminster Sarayının bir bölümü olarak 1859 yılında inşa edilen bu ünlü saat kulesinin adı Elizabeth Tower’dır. Big Ben ise bilinenin aksine saat kulesinin değil, kulenin en büyük çanının ismidir. Ancak Big Ben ismi o kadar ünlü olmuştur ki kulede halk arasında bu isimle anılmaya başlamıştır. Son bir bilgi daha verelim, saat kulesi toplam da 96 metre uzunluktadır ve kule üzerindeki saat dört yüzlüdür.

Şehirler ve Simge Yapıları

3- Kolezyum (Colosseum) – Roma (İtalya)

Şehirler ve simge yapıları listemizde İtalya ve Kolezyum olmazsa olmaz… Dünyanın bir diğer ünlü şehir simgesi de İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Kolezyum’dur. Bu ünlü yapının tarihi ise M.S 80’li yıllara kadar uzanmaktadır. Halkı eğlendirmek amacıyla inşa edilen ve gladyatör dövüşlerinin yapıldığı bu arenanın, başından geçen depremler nedeni ile günümüzde bir kısmı hasarlıdır.

İlginizi çekebilir: İki Bin Yıllık Bir Dev Arena; Antik Roma Kolezyum (Colosseum)

Şehirler ve Simge Yapılarıe near the Coliseum

4- Özgürlük Anıtı – New York (Amerika Birleşik Devletleri)

Statue of Liberty ya da bildiğimiz ismi ile Özgürlük Anıtı, ünlü ABD şehri New York’da bulunan Özgürlük adası üzerinde yer almaktadır. Özgürlük Anıtı, New York kadar ABD’nin de simgesi durumundadır.

Bu ünlü heykel,  1884 ile 1886 yılları arasında Fransa’da bakırdan yapılmış ve kuruluşunun yüzüncü yılı sebebiyle ABD’ye hediye edilmiştir. Heykelin, sağ elinde havaya uzanmış bir meşale, sol elinde ise üzerinde Bağımsızlık Bildirgesinin tarihi olan 4 Temmuz 1776 yazılı bir tablet bulunmaktadır. Heykelin yüksekliği ise kaidesi ile birlikte 93 metredir.   

Şehirler ve Simge Yapıları

5- Gize Piramitleri – Kahire (Mısır)

Dünyanın en görkemli ve ünlü yapıları arasında yer alan Gize Piramitleri, Kahire’nin ve Mısır’ın simgesi durumundadır. Keops, Mikerinos ve Kefren isimleri verilen üç Gize Piramidinin en büyüğü ise Keops’tur. Keops piramidi 152 metre yüksekliğe sahiptir ve yapımı M.Ö 2540 yılına kadar dayanır. O kadar eski tarihlerde nasıl yapıldıkları halen daha büyük bir gizem taşıyan bu piramitler, günümüzde ise dünya üzerinde en çok ziyaret edilen yapılar arasında yer almaktadır.

Şehirler ve Simge Yapıları

6- Opera Binası – Sydney (Avustralya)

Sydney’in ve Avustralya’nın simgesi haline gelen Opera Binası, farklı ve özgün mimarisi ile öne çıkan bir yapıdır. Benzersiz çatısı ile 20. yüzyılın en ünlü yapıları arasında yer alan Opera binasının, mimari Danimarkalı ünlü mimar Jørn Utzon’dur ve bu eseri ile 2003 yılı Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanmıştır. Sydney Opera Binası, 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine alınmıştır. Bu nedenle şehirler ve simge yapıları denince Sydney ve Opera Binası olmazsa olmaz!

Şehirler ve Simge Yapıları

7- Pisa Kulesi – Pisa (İtalya)

İtalya’nın Pisa şehrinin simgesel yapısı haline gelen ve eğik mimarisi ile ünlenen Pisa Kulesi, dünyanın en ünlü yapıları arasındadır. Ve şehirler ve simge yapıları denince akla Pisa şehri ile Pisa Kulesi mutlaka gelir.

Yapımına 1173 yılında başlanan kulenin bitirilmesi ise, yaşanan savaşlar nedeniyle yüz yıl aradan sonra tekrar yapımına devam edilmesiyle mümkün olmuştur. Pisa kentindeki Mucizeler Meydanında yer alan Pisa Kulesi, 56 metre yüksekliktedir ve halen daha her yüzyılda yaklaşık 0,7 cm eğilmeye devam etmektedir.

Şehirler ve Simge Yapıları

8- Kurtarıcı İsa Heykeli – Rio de Janeiro (Brezilya)

Rio’nun üstünde yükselen ve son derece ihtişamlı bir heykel olan Kurtarıcı İsa Heykeli, 1922 ile 1931 yılları arasında kentin en yüksek dağı olan Corcovado Dağı’nın zirvesinde bulunmaktadır.

Heykel, kaidesi ile birlikte 38 metre uzunluğundadır. Heykel, kollarını açmış bir şekilde yapılmıştır ve bu şekilde Hz. İsa’nın herkesi kucakladığını ve barışı simgelemektedir.

Şehirler ve Simge Yapılarıbeige dress raising her hands under blue sky and white clouds during daytime

9- Tac Mahal – Agra (Hindistan)

Hindistan’ın Agra kentinde yer alan muhteşem bir yapı niteliğindeki Tac Mahal, 1631 ile 1654 yılları arasında Babür hükümdarı Şah Cihan tarafından, eşi Mümtaz Mahal anısına yaptırılmıştır.

Hindistan’ın en simgesel yapısı olma özelliği taşıyan Tac Mahal, aynı zamanda aşkın ve sevginin sembolü haline gelmiştir. Agra Kentinde bulunan Tac Mahal, 1983 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer almaktadır ve bu nedenle şehirler ve simge yapıları listemizde yer alıyor.

V

10- Aziz Vasil Katedrali – Moskova (Rusya)

Birbirinden ilginç kubbeleri ve renkleriyle ünlü olan Aziz Vasil Katedrali, muhteşem yapısı ile Kızıl Meydan’da yer almaktadır. Bu yapı, 1555 ile 1561 yılları arasında Korkunç İvan tarafından, Rusya’nın kazandığı zaferleri kutlamak amacı ile yaptırılmıştır. Katedral de yer alan 8 ayrı kubbesi bu anlamda kazanılmış 8 savaşı temsil etmektedir.  Günümüzde müze olarak hizmet veren Katedral,  Kremlin Sarayı ile de komşudur ve Moskova’’nın en simgesel yapısıdır.

YouTube video

BONUS: İstanbul ve İkonik Yapıları

Son olarak yazımızı İstanbul ile noktalayalım. İki ayrı kıtaya yayılan ve dünyanın en güzel kentlerinden biri olan eşsiz İstanbul, simgesel yapılar açısından da benzersizdir. Bu anlamda ülkemizin gözbebeği İstanbul için, ilk akla gelen simgesel yapılar arasında Ayasofya, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve Süleymaniye Camii sayılabilir.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!