Sigara Stresi Azaltıyor mu? - Yapmak

Sigara Stresi Azaltıyor mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
YouTube video

Sigara kullanan kişiler, nikotin içerikli bu maddenin stres düzeylerini azalttığını düşünürler. Hatta pek çok sigara kullanıcısı, stresliyken daha çok sigara tüketir ve bunun kendilerini daha iyi hissettirdiğini söyler. Peki, bu gerçek mi? Sigara gerçekten de stres düzeyini azaltıyor mu?

Sigara, Stresi Azaltmaz!

Neredeyse sigara içen herkes, sigaranın sağlığa olan zararlarını bilir ve yine de kullanmaya devam eder. Bu maddenin sağlığa zararlarını bilenler genellikle de hep aynı bahaneye sığınır. O bahane de; sigaranın kendilerini rahatlattığı ve stresi azalttığı… Ancak sigaranın stresi azalttığı tamamen yanlış!

Sigara, Stres Seviyesini ‘ANLIK’ Olarak Düşürüyor

Sigara kullanmanın anlık olarak stres seviyesini düşürdüğü doğru ancak bu uzun süreli sigara kullanımında tam tersi olarak etki ediyor. Çünkü nikotin, dopamin salgısını tetikliyor ve bu da insanların sakinleşmesini sağlıyor. Bu sakinlik etkisi, düzenli olarak sigara tüketen kişiler için geçerli değil!

Düzenli Sigara Kullanımı Beyindeki Dopamin Döngüsünü Bozuyor!

Nikotin etkisiyle, dopamin salgısının tetiklenmesiyle sigaranın anlık olarak verdiği sakinlik hissi sürekli ve kalıcı değil. Çünkü sürekli olarak sigara kullanan kişilerin beynindeki dopamin döngüsü bozuluyor. Ve kısa bir zaman içinde taban stres seviyeleri artış göstermeye başlıyor.

Sigara Kullananlar, Kullanmayanlara Göre Daha Stresli Oluyor!

Yani sigara kullananlar, normalde olduğundan çok daha fazla stresli oluyor. Bu nedenle de; ekstra stresli bir günde sigara kullanıldığında; stres seviyesi, normalde sigara kullanılmadığında erişilebilecek daha yüksek bir seviyeye düşüyor.

Sonuç: Stressiz Bir Yaşam için Sigarayı Bırakın!

Bu nedenle de sigara kullanmayı bırakan kişilerin stres seviyesi sadece birkaç hafta içerisinde artmıyor; aksine azalıyor! Sonuç olarak sigara, stresi azaltıyor düşüncesi tamamen yanlış! Anlık olarak sigaranın stresi azalttığı gerçeği; düzenli kullanımda kesinlikle geçerli değil.

Bu nedenle eğer stressiz bir yaşam istiyorsanız, daha stresli bir insan haline dönüşmek istemiyorsanız  mutlaka sağlığa oldukça fazla zararları olan sigarayı bırakın!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!