featured

Sigmund Freud Kimdir? Psikanaliz Kurucusu Sigmund Freud Kim Hayatı Nasıl? Sigmund Freud Kitapları Neler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigmund Freud kimdir? Sigmund Freud cinsellik üzerine neler demiştir? Sigmund Freud rüyaların yorumu ve daha fazlası… Freud, öyle bir insan ki kendisi hakkında birçok merak edilen konuyu kendisi oluşturmuştur.

Geçmiş yıllarda toplumun hiç de alışık olmadığı yaşam koşullarında ortaya attığı kuram ve görüşleriyle günümüzde bile Sigmund Freud kimdir araştırmalarına sebep oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=JtrHyc6ZwJI

Oluşturduğu Psikanaliz Kuram kendisinden sonra gelen kuramcılara resmen ışık oldu. Döneminde de günümüzde de sık sık eleştirilse de şüphesiz psikolojiye kattıkları oldukça çoktur!

Özellikle kişilik gelişimi, buz dağı metaforu ve cinsellik üzerine yorumları günümüzde hala kimleri tarafından dikkate alınır.

Peki Sigmund Freud kimdir, Sigmund Freud nereli ve neden öldü? İşte merak ettiğiniz tüm soruların cevabı!

Sigmund Freud Kimdir? Sigmund Freud Kısaca Hayatı Hakkında Bilgiler

Freud’un hayatı aslında pek de kısaca anlatılacak cinsten değildir. Öyle ki sahip olduğu özellikler kadar ortaya attığı kuram oldukça geniş bir hatta sahiptir.

Kendisinin kurucusu olduğu Psikanaliz ya da Psikanalitik Kuram hakkında detaylı olmasa da kısaca sizler için değinildi. İşte Freud’a dair merak edilenler…

1- Sigmund Freud Kimdir Nerelidir? Freud Hakkında Temel Bilgiler

Sigmund Freud kimdir sorusuna cevap ararken önce temel özelliklerine değinmek gerekir. Nereli olduğu hangi etnik kökene sahip olduğu bile kuramcıların ortaya attığı kuramları daha iyi anlamaya yardımcı olur.

Sigmund Freud Ne Zaman Doğdu?

Bundan yıllar önce, 6 Mayıs 1856 yılında Freud dünyaya geldi. Babasının ikinci evliliğinden dünyaya gelen Freud üvey kardeşlerinde bulunduğu bir aileye sahipti.

Sigmund Freud Nereli?

Freud, 1856 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda dünyaya geldi. Yalnız burada sadece dört sene kalabildi. Aslen Yahudi asıllıdır.

Freud Kaç Dil Biliyordu?

Zorlu çocukluk yılları geçirse de Freud kendi çabalarıyla birçok dili öğrenmiş, kendini geliştirmiştir. Lise döneminde Latince, Fransızca ve İngilizce öğrendi. Daha sonra kendi emekleriyle de İbranice, İspanyolca ve İtalyanca da öğrendiği biliniyor.

Sigmund Freud’un Mesleği Nedir?

Sigmund Freud’un çoğu zaman psikolog olduğu söylenir ancak bu yanlıştır. Freud aslında alanında oldukça iyi olan bir Nöroloji uzmanıdır. Eğitimini bu alanda almıştır, tıp bölümünden mezun olmuştur. Hocasının yanında psikiyatri kliniğinde çalışmalar yapmıştır.

Sigmund Freud Kaç Ameliyat Oldu?

Freud pipo kullanmayı severdi, tütün ve uyarıcı maddeleri yüksek miktarda kullanırdı. Bu durum zamanla kendisinde üst çene ve damak kanserine sebep oldu. Kanser yüzünden 33 ameliyat geçirdiği söylentiler arasındadır.

Freud Kaç Yaşında Öldü?

23 Eylül 1939 yılında Londra’da ölmüştür. Öldüğünde 83 yaşındaydı.

Sigmund Freud Neden Öldü? Sigmund Freud’un Ölüm Nedeni

Freud’un ölüm nedeni olarak yüksek doz en çok konuşulan konu olsa da bu gerçekleri yansıtmaz. Kendisinin kansere bağlı olarak öldüğü bilinir.

2- Freud’un Çocukluk Yılları Nasıl Geçti?

Psikanalist savunucusu Freud’un çok rahat bir çocukluk geçirdiğini söylemek mümkün değil.

Doğduğunda babasının durumu iyi değildi. Sürekli aile içinde maddi sıkıntılar baş gösteriyordu. Sırf bu yüzden daha 4 yaşındayken Viyana’ya yerleşmek zorunda kaldı.

1938 yılına kadar çok uzun bir süre Viyana’da yaşamaya devam etti.

Eğitimlerini zorla da olsa aldı. Fakat sahip olduğu zeka ile eğitiminde zorlanmadan ilerleme sağladı.

3- Freud Eğitim Hayatı Nasıldı? Sigmund Freud Hangi Üniversiteden Mezun?

Lise yıllarını normal bir öğrenciye göre oldukça dolu geçirdi. Kendi çabaları ve okulun katkılarıyla tam 6 dil birden öğrendi.

Öğrendiği her bir dil kendisinde farklı ufuklar açılmasına sebep oldu. Özellikle Goethe’nin eserlerinden çokça etkilendi.

Viyana Üniversitesi’nde okumaya karar verdi. Her ne kadar istemese de Goethe’nin etkisiyle tıp okumaya karar verdi.

Nöroloji alanında uzmanlaşan Freud, Nöroloji uzmanı hocasının yanında psikoloji üzerinde araştırmalar yapmaya yöneldi.

Uçucu/uyuşturucu maddelerin yapısı ve insan üzerine etkilerine yoğunlaştı. Araştırdığı bu maddeler zamanla kendi kuracağı Psikanaliz için oldukça önemli bir parça haline gelecekti.

Farkında olmadan kendi kuramının temellerini buralarda atmaya devam etti.

4- Freud’un Hocası Kimdir?

Sigmund Freud çok küçük yaştan itibaren azimli bir öğrenci olmuştur. Bu yüzden farklı hocalarla çalışma fırsatını elde etmiştir.

Bugün Sigmund Freud kimdir diye soruluyorsa hocalarının etkisini yok saymak mümkün değil.

Sayısız insanla çalışmış olsa da Freud üzerinde en çok etkiye sahip olan hocaları:

Frana Brentano,Ernst Wilhelm von Brücke,Carl Friedrich Wilhelm Claus bulunur.

5- Sigmund Freud Ailesi Hakkında Merak Edilenler

Freud üniversite eğitimini tamamlandıktan beş sene sonra 1886 yılında Martha Bernays ile evlendi. Evlilikleri ölene dek sürdü. Bu evliliklerinden Anna Freud, Ernst L. Freud, Sophie Freud, Jean Martin Freud, Mathilde Freud ve Olive Freud isimli 6 çocuğu dünyaya geldi.

Altı çocuğa sahip olması ilerde kuramını oluştururken ona resmen canlı bir denek fırsatı sunuyordu. Kuramının temellerini çocuklarını da gözlemleyerek oluşturdu. Özellikle Psikanalitik Kişilik Kuramı’nı.

Tüm bunların yanında Anna Freud diğer çocuklarından ayrılmaktadır. Kendisi ilerleyen senelerde babasının oluşturduğu Psikanalitik Kuramı’nı genişleterek yeni katkılar sunacaktır.

6- Sigmund Freud Hangi Kuramın Kurucusudur?

Freud, Psikanalitik Kuram’ın kurucusudur. Bu kuram aynı zamanda; Psikanaliz, Psikodinamik, Topografik Kuram, Yapısal Kuram gibi çeşitlere de ayrılıp adlandırılabilmektedir.

7- Sigmund Freud Psikanaliz Kuramı Hangi Temeller Üzerine Kurulu? Freud’un Psikanaliz Kuramı Nedir?

Sigmund Freud kimdir, kuramı hangi temellere dayanır sorusu için bolca okuma yapmak gerekir. Zira kuramını birkaç cümle açıklamak oldukça zordur.

Kısaca Freud bu kuramını iki dürtü üzerine kurmuştur. Cinsellik ve saldırganlık insan davranışlarının ortaya çıkmasına etkili olan enerjilerdir.

Aynı zamanda kişiliği anlamak için de kişilik kuramı kapsamında; oral, anal, fallik, latent, gizil olmak üzere beş farklı dönemi incelemek gerekir.

Daha öncede bahsedildiği üzere Freud bu dönemleri çocuklarını inceleyerek ortaya çıkarmıştır. En önemli dönem fallik dönemidir. Çocukların cinsiyet kimlikleri ile özdeşleştiği alandır.

Bahsedilen bu dönemlerde belirli görevler vardır. Yerine getirilmediği müddetçe saplantılar meydana gelir.

Kişiliğin oluşmasında etkili olan bu güçler özellikle ilk 6 yıl içinde aktif olur. İlk altı yılda bilinçaltı oluşur ve tüm hayatı etkileyen temel etmenler burada şekillenir.

Bilinçaltını incelemek adına hastalarına uyuşturucu maddeler veren Freud aynı zamanda rüyaları, dil sürçmelerini de bilinçaltının yansıması olarak görüp inceler.

8- Bilinçaltı Sigmund Freud için Neden Önemliydi?

Uyuşturucu maddeleri kullanan insanların normale nazaran farklı davranması, Freud için değişik kişilik gelişimine yorumlanıyordu.

Normale göre oldukça farklı davranan bu insanların davranışlarının temel bir sebebi olmalıydı. Hatta ona göre dünyada yapılan her davranış nedensellik (determinizm) ile açıklanıyordu.

Bilinçaltı fikrini tam da bu noktada ortaya çıkardı. Psikanalitik Kuram’ın Topografik Kuram olarak da adlandırılmasına sebep olan oluşum meydana geldi.

Freud’a göre kişi bir buzul dağı gibiydi. Suyun üstünde yer alan kısım ‘bilinci’ temsil ediyor bu farkında olunan anıların yansıması oluyordu.

Suyun hem üst hem de biraz altında kalan kısım ise ‘bilinç öncesi’ olarak tanımlanıyordu. Burada yer alan düşünceler, hisler biraz zorlamaya meydana gelebiliyordu.

Fakat öyle bir alan vardı ki bu buzul dağının görünmeyen ve en büyük kısmıydı. ‘Bilinçaltı’ burada ortaya çıkıyordu. İnsanlar farkında olmayan korkularını, hislerini, saldırganlık ve cinsellik dürtülerini bu alanda gizliyordu.

Freud çalışma sahasını buzul dağının suyun altında kalan kısmına yani bilinçaltı kısmında göre şekillendirmiştir.

9- Sigmund Freud Kadın Psikolojisi Üzerine Neler Söylemiştir?

Freud’un en çok eleştirilen alanlarından birisi kadınlar üzerine yaptığı psikolojik yorumlar olmuştur.

Aslında kendisi döneminde kadınlar üzerinde derinlemesine araştırma yapmamıştır. Fakat toplumun ve yaşadığı döneminde etkilisiyle kadına yönelik olumsuz yorumlarda bulunmuş.

Kadınların, erkeklerden daha düşük bir konumda olduğunu belirtir. Kadınların ‘penis kıskançlığı’ yaşadığını ve bu durumun farklı sonuçlara neden olduğunu savunuyor.

Örneğin erkeksi davranışları olan ya da araba sürmek, tamir yapmak gibi (sözde) erkek davranışlarının kadın tarafından yapılması tamamen penis kıskançlığından kaynaklıdır. Kadın erkek gibi olmak istemiştir.

Yıllar sonrası kendi kızı Anna Freud tarafından bu durumun yanlışlığı ortaya koyulmuş ve diğer kuramcılardan da sert dille eleştirilmiştir.

10- Sigmund Freud Rüyaların Yorumu Nasıl Yapardı? Sigmund Freud Cinsellik Üzerine Düşünceleri

Freud, rüyaların bilinçaltı yansımalarını olduğunu savunurdu. Görülen nesneler aslında bildiğimiz anlamlarından farklı olarak yorumlanırdı. Örneğin, kapı kolu kendisi için penisi, kapı deliği ise vajinayı temsil etmekteydi.

Oluşturduğu bu sembolik nesnelleştirmeleri ile döneminde dalga konusu bile olmuştur.

Hatta başından şu tarz bir olayda geçer;

‘’ Aylardan birgün Freud konferans düzenlemeye karar verir. Konferanstan kısa süre önce rüyadaki nesnelerin asıl şekilleri hakkında bir açıklama yapar. Ortamda bulunan herkes Freud’un pipo içmeyi sevdiğini bilir ve merakla salona gelmesini bekler. Freud ağzında pipoyla konferans salonuna girer. Bir anda herkes gülmeye başlar.Freud’un kendi açıklamasına göre pipo penisin yansımasıdır. Gelen bu gülmelerin, dalga geçmelerin farkında olan Freud, salona dönerek ‘Kişi görmek istediği, temelde ihtiyacı olan nesneye anlam yükler. Ağzımdaki pipoyu bir penis olarak canlandırıyorsanız bu sizin ihtiyacınızı gösterir’ tarzında açıklama yaparak kendini bile savunmuştur.’’

11- Freud’a Göre Aşk Nedir?

Sigmund Freud’un aşka bizim gibi bakmadığı bir gerçek! Kendisi aşk ilişkisini yine 0-6 yaş dönemi ile açıklamaktadır.

Kişinin bebeklikte kendi bakımını üstlenen (genelde anne ve baba) kişiyle sergilediği yaşantıların özlemini aşka yormuştur.

Aslında aşık olunan kişi, bebeklik döneminden yetişkinliğe değin anneden kopma acısının sonlanması için aracıdır.

Örneğin, annesinin gözdesi olan bir erkek aşık olduğu kadında bizzat annesini arar. Annesi gibi olması, onun gibi yaşamasını diler. Bu bilinçaltında farkında olunmayan bir istektir.

Artık bebeklikteki gibi annesinden ilgi göremeyen erkek birey bu ihtiyacını ‘aşk’ ile karşılar. İçindeki anne ile olan boşluğu sevgili, eş ile doldurur.

12- Sigmund Freud’un Kaç Kitabı Var? Sigmund Freud Kitapları

Freud’un 83 yıllık yaşamı boyunca ortaya koyduğu kırk beşin üzerinde kitap bulunur. İşte Türkçeye çevrilmiş Freud kitap listesi:

Rüyaların YorumuGünlük Yaşamın PsikopatolojisiRuh Çözümlemesine Giriş KonferanslarıCinsellik ÜzerineBen ve OUygarlığın HuzursuzluğuHaz İlkesinin ÖtesindeTotem ve TabuBir Yanılsamanın GeleceğiGrup Psikolojisi ve Ego AnaliziRüya PsikolojisiEspriler ve Bilinçdışı ile İlişkileriHisteri Üzerine ÇalışmalarMusa ve TektanrıcılıkSanrı ve DüşSevgi ve Cinsellik ÜzerineBir Histeri Vakası AnaliziRuh Çözümlemesinin TarihiPsikanaliz ÜzerinePsikanalize Yeni Giriş DersleriBilinçaltıAşkın PsikolojisiKurt Adam VakasıNeden Savaş?Kitle Psikolojisi kitapları bulunuyor.

Sigmund Freud kimdir, hangi düşüncelere sahiptir gibi sorular soruyorsanız; Freud kitaplarını okumalısınız.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!