featured

Sir Isaac Newton Kimdir | Dünyanın En Büyük Dahilerinden Biri Isaac Newton ve Eşsiz Yapıtı “Principia”…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sir Isaac Newton kimdir? Newton 1643 ile 1727 yılları arasında yaşamış ünlü İngiliz fizikçi, mucit, matematikçi, filozof ve astronomdur. 1687 yılında yayınladığı “Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica” ya da kısa adıyla “Principia” kitabı ile klasik mekanik biliminin temellerini atmıştır. Bu kitap, tarihteki en önemli bilimsel kitaplar arasında yer alır.

Isaac Newton yaptığı çalışmaları ile kendisinden sonraki üç yüz yıl boyunca bilim dünyasına egemen olan kütle çekim yasasını ve Newton hareket kanunlarını ortaya koymuştur. Tam üç asır fizik dünyasını domine eden kütle çekim yasası, ancak 20. Yüzyılda Albert Einstein tarafından geliştirilerek, zaman boyutuda eklenen Görelilik Kuramı ile değişmiştir.

Sir İsaac Newton Kimdir | Newton Kimdir Hakkında Bilgi

Sir Isaac Newton kimdir? Newton 1643 yılında İngiltere’nin Woolsthorpe kentinde dünyaya gelmiştir. Kendisi dünyaya gelmeden üç ay önce ölen babası bir çiftçidir. Annesi ise babasının ölümünün ardından yeniden evlenmiştir. Newton büyükannesi ile birlikte yaşamış ve tüm hayatı boyunca hiç evlenmemiştir.

Grantham Kral Okulunda eğitimine başlayan Isaac Newton, daha sonra 1661 yılında Cambridge Üniversitesi Trinity Koleji’ne girmiştir. Üniversite eğitimi sırasında ‘Büyük Veba’ nedeniyle iki yıl aradan dolayı evine dönmüş ve bu iki yıllık sürede matematik ve ışık üzerine kuramlarını formüle etmeye başlamıştır.  Yere düşen bir elmadan ilham alarak yer çekimini bulduğu kabul edilmektedir.

Daha sonra Cambridge Üniversitesine geri dönen Sir İsaac Newton, burada mercekli teleskopların kusurlarını keşfederek yansıtmalı teleskobu geliştirmiştir. Cambridge’de profesörlüğe kadar yükselen Newton, 1687 yılında ise en büyük eseri “Principia” adlı kitabını yayınlamıştır.

Principia Newton | Principia Mathematica Neyi Anlatıyor?

Sir İsaac Newton, insanlık tarihinin en önemli bilim eserleri arasında yer alan “Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri)” kitabını 1687 yılında Latince olarak yayınlamıştır.

Principia Mathematica neyi anlatıyor? Bu önemli eserde ispatlar geometri kullanılarak yapılmış, evrensel kütle çekim yasası açıklanarak tüm cisimlerin kendi kütleleri ile doğru orantılı olarak, aralarındaki mesafe ile ise ters orantılı olarak birbirlerini çektikleri ortaya konulmuştur. Newton, yine aynı kitapta kendi ismi ile anılacak “Newton Hareket Yasalarını” da açıklamıştır.

1703’te Royal Society (Kraliyet Cemiyeti) başkanlığı görevini üstlenen Sir İsaac Newton, 1704 yılında bu kez İngilizce olarak, ışık ve renkleri konu edinen diğer bir önemli eseri  “The Opticks” isimli kitabını yayınlamıştır. 1705 yılında şövalyelik ünvanı alan Isaac Newton, 31 Mart 1727’de hayata gözlerini yummuştur.

Newton’un Mekanik Alanındaki Katkıları

Sir İsaac Newton, matematik biliminin gelişmesine önemli katkılar sunmuş, Alman matematikçi Gottfried Wilhelm Leibniz ile birlikte diferansiyel denklem ve integral hesaplama yöntemlerini bulmuş ve geliştirmiştir.

YouTube video

Ancak Newton’un bilime sunduğu en büyük katkısı ise mekanik alanında olmuştur. Fizik dünyasına damga vuran Kütle çekim yasasını ortaya koyan Isaac Newton,  hareket yasaları olarak bilinen üç yasası ile de “Eylemsizlik ilkesi”, “Dinamiğin temel prensibi” ve “Etki – tepki yasasını” açıklayarak klasik mekaniğin temelini oluşturmuştur.

Newton’un hareket yasaları hakkında burada kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Newton Mekaniği ve Kütle Çekim Yasası 

Sir İsaac Newton ismi söylendiğinde ilk akla gelen kütle çekim yasasıdır. Çünkü Newton bu teoremi ile fizik tarihinde tam anlamıyla bir devrime imza atmış ve bu teorem 20. yüzyılda Albert Einstein’ın görelilik kuramını açıklamasına kadar fizik dünyasında egemen olmuştur.

Newton kütle çekim yasası ile kendinden önce Johannes Kepler tarafından ortaya konan gezegenlerin eliptik hareketlerinde, gezegenlerin yörüngede kalma sebebini bu yasa ile açıklamıştır.

Sir Isaac Newton, 1999 yılında dünyanın en ileri gelen 100 fizikçisinin katıldığı oylamada, “tüm zamanların en iyi fizikçileri” listesinde Albert Einstein’dan sonra ikinci sırada yer almıştır.  Yine Albert Einstein’da,  yaptığı bir açıklamada Isaac Newton’un yaşamış en zeki kişi olduğunu ifade etmiştir.

Bilim adamlarının ilginç özellikleri neler biliyor musunuz? O halde öğrenmek için mutlaka yazımıza göz atmalısınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!