siyah-nokta-temizleme

Siyah Nokta Temizleme için Doğru Bildiğiniz 10 Yanlış!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siyah nokta temizleme evde genelde basit yöntemlerle denenen cilt bakım olayıdır. Daha doğrusu cilt bakımı olduğu sanılır. Halbuki evde siyah nokta temizlemek sanıldığı gibi basit bir durum değildir. Uygulanan birçok yöntem kendi içerisinde yanlış bilgilere de sahiptir. Doğru bilinen yanlışlardan dolayı kısa vadede ve uzun vadede olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. İşte, siyah nokta temizleme konusunda doğru bildiğiniz yanlışlar!

Siyah Nokta Temizleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Siyah noktalar ciltte belirli sebeplerden dolayı oluşan yapılardır. Gözeneklerin genelde kirli hava, yanlış malzeme kullanımı, yağlı cilt bırakılmasından dolayı dolmasından oluşmaktadır. Sivilceye nazaran siyah renkte olması özellikle rahatsızlığa sebep olur. Bu tarz sorunların çok yaşandığı ergenlik döneminde evde siyah noktadan kurtulmak için bazı yöntemler denenir. Denediğiniz yöntemlerin doğru olduğunu düşünüyorsanız okumaya devam edin…

1- Burun Bantları ile Siyah Nokta Temizleme Derinlemesine Temizlik Sağlamaz

siyah-nokta-temizleme

Siyah nokta temizleme konusunda en sık tercih edilen yöntemlerin başında burun bantları gelmektedir. Yüzeysel siyah noktalarınız varsa bu bantlar işe yarabilir. Ancak bu görüş de özneldir ve kişiden kişiye göre değişebilir. Genelde siyah burun bandı üzerinde gördüğünüz yağlar yüzeysel temizlemeye neden olur. Derinlerdeki siyah noktaları asla tamamen temizlemez.

2- Bununla da Kalmıyor Burun Bantları Kıl Artışına Neden Oluyor

siyah-nokta-temizleme

Uzun süreli kullanımda fark edilebilecek durumlardan birisi de kıllanmada oluşan artışlar… Burun bandı nasıl kıllanma yapar diye şaşırabilirsiniz. Ancak siyah nokta temizleme için medet umulan bantların çekiş gücü çok fazladır. Burun üzerinde bulunan tüyleri çektiğinden çoğu zaman canınız acır. Ağda yaparcasına çektiğiniz kılların zamanla daha gür çıktığını görebilirsiniz.

3- Tel Toka ile Siyah Nokta Temizlemek Cilt Bariyerinizi Çizer

En yaygın siyah noktadan kurtulma yollarından birisi de tel tokalar gibi gösterilir. Tel tokanın sert yapısından dolayı sıkıştırma yöntemi ile gözenek içindeki yağ ve kir dışarı atılır. Ancak bu yüzeysel gözle görebildiğiniz kısımdır. Siz bir de derinlemesine cildinizi görebilseydiniz asla bu yöntemi denemezdiniz!

siyah-nokta-temizleme

Tel tokaların üretim amacı saçta kullanılması üzerinedir. Bu yüzden ciltte bir cilt bakımı aracı olarak kullanmak büyük yanlıştır. Siyah nokta temizleme en kısa sürede yapılabilmesi amacıyla denenebilir. Fakat uzun vadede cildinizi çizebileceğinizi unutmamalısınız. Cilt görünmeyen üç katmandan oluşur. En hassas katman olan ve temas ettiğiniz alanı tel tokayla sıkıştırırken çizebilir, erkenden yorabilirsiniz.

4- Kadın Erkek Siyah Nokta Temizleme Yöntemleri Değişmez!

siyah-nokta-temizleme
Siyah Nokta Temizleme için Doğru Bilinen Yanlışlar!

Cilt bakımının giderek yaygınlaştığı günlerde erkek ve kadın için ayrı ürünler çıkarılmaktadır. Erkek ve kadın arasında güzellik merkezlerinde ya da evde siyah nokta temizleme yöntemleri değişiklik göstermez. Siyah noktanın oluşma amacı ortaktır. Hatta kadınların çoğu zaman cildi erkeklere göre daha yağlıdır. Ancak sonuçta siyah noktadan kurtulabilmek için ortak yöntemler kullanılmaktadır.

5- Kolonya ile Siyah Nokta Temizleme Cilt Yapısını Bozar

siyah-nokta-temizleme

Kolonya başlı başına bir alkolü içerir ve bu alkol çoğu zaman cildiniz için zararlıdır. Alkollü ürünlerin ciltte kullanılması uzmanlar tarafından önerilmezken kolonya ile siyah nokta temizlemek çok yanlıştır. Siyah nokta temizliği için kolonya kullanımı uzun vadede cilt yapısını bozacaktır. Cildin neminin azalmasına, pul pul dökülmesine ve homojenliğini kaybetmesine neden olur.

6- Evde Siyah Nokta Temizleme Aleti Kılcal Damarlara Zarar Veriyor!

Burundaki siyah noktalar Ekşi Sözlük, Kadınlar Kulübü gibi farklı platformlara konu oluyor. Bu platformlar başta olmak üzere sosyal medya üzerinde influencerlar tarafından siyah nokta temizleme aleti önerilmektedir. Halbuki bu ürünlerin güvenirliği asla kesin olarak kanıtlanmamıştır. Ancak size verebileceği zararlar konusunda uzmanlar net olarak uyarılarda bulunmaktadır.

siyah-nokta-temizleme

Bahsedilen siyah nokta aletleri genelde vakumlama özelliği ile çalışır. Siyah noktaları çekerek, vakumlayarak içinin boşalmasını sağlıyor. Halbuki bu aletlerin dengesiz ve ayarlanamayan çekim gücü kılcal damarlara zarar veriyor. Özellikle açık tenli kişilerde kılcal damarların ortaya çıkmasına ve cilt bariyerinin korunmasız hale gelmesine neden olmaktadır.

7- Limon ile Siyah Noktalardan Kurtulurken Cildinizi Yakmayın

Evde siyah noktadan kısa sürede kurtulun başlıkları altında denk geleceğiniz en yaygın kullanım malzemelerinden birisi de limon. Limon içerdiği yüksek asitten dolayı bırakın siyah nokta için kullanmayı cildinize dokundurmamanız gereken bir ürün. Kişisel kullanımda asit oranını ayarlayamayacağınızdan zarar verme olasılığı çok yüksektir.

siyah-nokta-temizleme

Asit miktarının fazla olduğu limonu cildinize sürüp bir de üzerine uzun süre bekletirseniz cildinizde yanık gibi izler oluştuğunu göreceksiniz. ‘Ama daha önce ben kullandım bir şey olmadı!’ demeyin. Zaten bu uygulama ilk denemede olumsuzluk yaratacak diye bir kural yok. Uzun süreli kullanımda alt cilt tabakasına zarar vererek zamanla gözle görülür hale gelmektedir.

8- Karbonat Yemek için Vardır Cildiniz için Değil!

siyah-nokta-temizleme

Karbonat gerek siyah nokta temizliği gerekse sivilceler için tercih edilmektedir. Ancak başlıkta da belirtildiği üzere karbonat yemeniz için üretilmiş bir malzemedir. Karbonat ile birlikte hele bir de limon gibi asidi yüksek malzemeleri birleştirirseniz vay cildinizin haline! Bir uygulamadan sonra müthiş gerginlik ve iyi hissedebilirsiniz. Ancak cildinizde bu derece gerginlik nemsizliğe bu nemsizlikte siyah nokta ve sivilceye neden olur.

Bahsedilen tüm bu sebeplerden dolayı karbonatı olduğu yere geri bırakmalısınız… Cildinize bu kötülüğü yapmak istemiyorsanız asla kullanmamalısınız!

9- Kabak Lifli Sabun ile Cildinizde Gözle Görülmeyen Çizilmeler Yaratırsınız!

siyah-nokta-temizleme

Son zamanların en popüler ürünlerinden birisi kabak lifli sabunlardır. Sosyal medyada o kadar övülüyor ki satın almamak neredeyse imkânsız! Halbuki kabak lifli sabunlar sandığınız kadar masum da değil. Lifli yapısı her ne kadar su ile temasta yumuşasa da cildiniz bu ürünü kaldıracak kadar dirençli değil. Lifleri sürekli cilde sürmeniz ile birlikte çizilmeleri meydana getirirsiniz. Yüzünüz dışında vücudunuzda kullanmak daha doğru olacaktır.

10- Diş Macunundaki Kimyasallar Cilt Homojenliğini Bozuyor

siyah-nokta-temizleme

Siyah nokta temizleme diş macunu ile mümkün diyenlere inanmayın. Her ne kadar ağız içinde kullanılmaya uygun, insana zararsız olsa da tercih edilmemesi gereken bir ürün. Zira bu tarz ürünlerin üretim amacı siyah nokta temizleme değil diş temizliğidir. İçeriğindeki maddeler cildinizin homojenliğini bozarak neminin tamamen yok olmasına neden oluyor. Asla denememeniz gereken bir malzemedir.

Peki Siyah Nokta Temizliği Nasıl Yapılmalı?

siyah-nokta-temizleme

Siyah nokta neden olur sorusuna verilen cevaplar aşağı yukarı bellidir. Ciltteki kirler, yağlanma, yanlış cilt bakımı ve beslenme… Tüm nedenleri bilmek aslında siyah nokta temizleme konusunda sizlere yol gösterici olacaktır. Siyah nokta nasıl sıkılır yerine doğru bir temizleme rutini oluşturmanız gerekir. Siyah nokta temizleme yöntemleri arasında şunlar bulunur:

  • Cildinizi her sabah ve her akşam temizlemelisiniz.
  • Yağ bazlı ve su bazlı ürünlerle çift aşamalı cilt temizliği yapmalısınız.
  • Haftada 1 gün kil maskesi uygulamalısınız.
  • Haftada en az 1 ya da 2 kere yastık kılıfınızı değiştirmelisiniz.
  • Havlu yerine banyoda kağıt havlu kullanmalısınız.
  • Cildinizin sık temas ettiği telefonunuzu sık sık temizlemelisiniz.
  • Yağlı yiyeceklerden özellikle abur cubur ve fast food yemeklerinden uzak durmalısınız.
  • 20 yaşın üstündeyseniz tonik kullanarak siyah noktaları temizlemelisiniz.
  • Cildinizi nemlendirmeyi unutmamalısınız.
  • 25 yaş üstündeyseniz AHA BHA tonik ve  serumları kullanarak siyah nokta ve sivilceleri kurutabilirsiniz.
  • Geçmeyen ve inatçı siyah noktalar için profesyonel bir danışma yardımı alabilirsiniz. (Cildiye doktoruna başvurun)

 

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!