45 Soruda Spiral Taktırmak Hakkında Herşey!

45 Soruda Spiral Taktırmak Hakkında Herşey!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğum kontrolü için spiral taktırmak en etkili yöntemlerden biri… Gebelikten korunmak için rahim içi araç olan spiraller oldukça yüksek koruma sağlıyor. Biz de bu yazımızda spiral taktırmak isteyen kadınlara özel olarak en merak edilen sorulara yanıt verdik… İşte, spiral taktırmak ile ilgili en merak edilen soruların cevapları ve bilinmesi gerekenler…

Bu yazıda neler var?

1- Spiral Nedir?

Spiral nedir; doğum kontrol yöntemlerinden biridir. T şeklinde, bakır ve plastikten yapılan bir rahim içi araçtır ve gebeliğe karşı yüksek koruma sağlar. Spirallerin etkililiği 5 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Doğum kontrolü açısından spirallerin koruyuculuk oranı yüzde 99’dur. Spiral, rahim içi araç (RİA) olarak da adlandırılır.

2- Spiral Taktırmak Gebelikten Nasıl Korur?

Rahim içi araç spiral taktırmak, spermlerin yumurtaya ulaşmasını önleyerek sağlar. Bakır spiral ya da hormonlu spiral, spermin yumurtaya ulaşmasını ve döllenmenin gerçekleşmesini engeller. Döllenme gerçekleşse bile spiral sayesinde rahim iç duvarının yapısını bozar ve döllenmiş yumurtanın yerleşmesine yani gebeliğe engel olur.

45 Soruda Spiral Taktırmak Hakkında Herşey!

3- Spiral Çeşitleri Nelerdir?

Rahim içi araç olarak çoğunlukla gebelikten koruma, kimi zaman da tedavi amaçlı kullanılan spiral çeşitleri bulunmaktadır. Spiral çeşitleri şu şekildedir:

  1. Bakır Spiral (Normal Spiral)
  2. Hormonlu Spiral (İlaçlı Spiral, Minera Spiral)

4- Normal Spiral-Bakır Spiral Nedir?

Bakır spiral, halk arasında bilinen bir adıyla normal spiral; malzemesi plastik ve bakır olan rahim içi araçtır. Etrafı bakır telle sarılı olan normal spiral, gebeliğin önlenmesinde yüzde 98 etkilidir. 5-10 yıl boyunca kullanılabilir.

5- Hormonlu Spiral Nedir?

Hormonlu spiral, bakır spiralden koruyuculuğu daha fazla olan bir rahim içi araçtır. Doğum kontrolünü sağlamak dışında anormal vajinal kanaması olan, regl kanaması fazla olan kadınlara tedavi amacıyla da takılır.

Hormonlu spiral bakır spiralden farklı olarak içerisinde progesteron hormonu bulunur ve rahim içinde az miktarda progesteron hormonunun salgılanmasını sağlayarak gebeliği önler. Bakır spiralde yüzde 98 olan gebelikten koruyuculuk, hormonlu spiralde %100’e yakındır.

Hormonlu spiral halk arasında ilaçlı spiral ya da Minera spiral olarak bilinmektedir. Minera, bu progesteron hormonlu spiralin ticari adıdır.

İlginizi Çekebilir: Hormonlu Spiral Nedir | Hormonlu Spiral Yan Etkileri Var mı?

6- Bakır Spiral Faydaları Nelerdir?

Bakır spiralin takılma amacı; doğum kontrolünü sağlamaktır. Yeni doğum yapmış, diğer doğum kontrol yöntemlerini çeşitli nedenlerle uygulayamayan ya da daha yüksek koruma isteyen kişiler için uygundur.

7- Bakır Spiral Zararları Nelerdir?

Bakır spiral zararları olabilen bir rahim içi araçtır. Çünkü bakır spiral taktırmak regl kanamasının miktarını artırabilir ve adet sancılarına da yol açabilir. Ancak bu durum, basit ağrı kesiciler ile nüne geçilebilecek bir durumdur.

45 Soruda Spiral Taktırmak Hakkında Herşey!

8- Hormonlu Spiral Faydaları Nelerdir?

Bakır spiral kullanamayan kişiler için hormonlu spiral faydaları olan bir rahim içi araçtır. Bakır spiral, adet kanamalarının miktarını artıraıp adet sancılarına neden olabilirken hormonlu spiral adet kanaması miktarını azaltır.

Bu nedenle hormonlu spiral taktırmak sadece gebelikten korunmak için tercih edilmez; tedavi amaçlı olarak da tercih edilebilir. Örneğin; adet kanaması fazla ve yoğun olan kişiler de Minera spiral taktırmayı tercih edebilir.

9- Hormonlu Spiral Zararları Nelerdir?

Hormonlu spiral zararları bakır spiralden daha fazladır. İlaçlı spiral takıldıktan sonra kramp ve rahatsızlık hissi hissedilebilir. İşlem sonrası az miktarda kanama yaşanabilir. Belde, alt karında, eklemlerde ağrı şikayetleri gelişebilir. Bunlar ile birlikte sivilce miktarında artış yaşanabilir ve memelerde hassasiyet meydana gelebilir.

10- Bakır Spiral Kimler İçin Uygundur?

Bakır spiral; adet kanaması az, regl dönemi kısa süren kişilere uygundur. Bu koşulları sağlayan yeni doğum yapmış kişiler, emziren anneler gebelikten korunmak için normal spiral tercih edebilir.

11- Hormonlu Spiral Kimler İçin Uygundur?

Hormonlu spiral; adet kanaması miktarı fazla ve regl dönemi uzun süren kadınlar için uygundur. Ayrıca bakır spiral kullanamayan kişiler için de iyi bir alternatiftir. Gebelikten yüksek koruma sağlar.

45 Soruda Spiral Taktırmak Hakkında Herşey!

12- Bakır Spiral Kimlere Takılmaz?

Bakır spiral taktırmak oldukça kolaydır bir işlemdir ancak her kadına uygun değildir. Öncelikle; bakır alerjisi olan kişilere uygulanmaz. Bununla birlikte regl dönemi uzun süren kadınlara da tavsiye edilmez çünkü bakır spiral, regl yoğunluğunu ve süresini uzatma ihtimali olan bir rahim içi araçtır. Diğer bakır spiral takılamayacak kişiler ise şu şekildedir:

  • Yakın geçmişte pelvik enfeksiyon geçirenler
  • Rahim kanseri olanlar
  • Rahim ağzı kanseri olanlar
  • Meme kanseri olanlar
  • Olağan dışı vajinal kanaması olanlar
  • Hamilelik şüphesi olanlar
  • Bakır alerjisi olanlar
  • Wilson hastalığı olanlar

13- Hormonlu Spiral Kimlere Takılmaz?

Hormonlu spiral taktırmak da oldukça kolaydır ancak herkese uygun değildir. İçeriğinde progesteron olduğu için bu hormona karşı alerjisi olanlara uygulanmaz. Ayrıca pelvik enfeksiyonu olanlar, sık vajinal enfeksiyon hastalıkları geçirenler, kanser hastaları, progesteron hormonu alerjisi olanlar için de ilaçlı spiral uygun değildir.

14- Normal Spiral Hormonlu Spiral Arasındaki Fark Nedir?

Normal spiral gebelikten korunmak için, hormonlu spiral ise hem gebelikten korunmak için hem de tedavi amacıyla kullanılır. İkisi arasındaki en büyük fark; bakır spiralin yüzde 98, hormonlu spiralin ise %100’e yakın gebelikten koruma sağlamasıdır.

Bakır spiral; regl gününü uzatıp, adet kanaması miktarını artırabilirken; hormonlu spiral tam tersi şekilde regl kanamasının yoğunluğunu ve gününü azaltır. Ayrıca bakır spiral fiyatı ile hormonlu spiral fiyatı arasında da fark vardır. Hormonlu spiral fiyatı, bakır spiral fiyatından daha fazladır.

15- Spiral Kilo Aldırır mı?

Spiral uygulaması kilo alınmasına ya da kilo verilmesine etki etmez. Ancak spiral taktırmak ödeme neden olabilir. Bu nedenle 1-2 kilo gibi fazlalık söz konusu olabilir.

Spiral taktırdıktan sonra kilo aldığını ifade eden kadınlar vardır ve bu nedenle halk arasında spiral taktırmak kilo aldırır düşüncesi hakimdir. Fakat spiral taktırmanın böyle bir yan etkisi bulunmamaktadır.

İlginizi Çekebilir: 5 Başlıkta Cevapladık: Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı?

16- Spiral Adeti Tamamen Keser mi?

Bakır spiral adeti kesmez aksine; fazlalaştırıp uzatabilir. Hormonlu spiral taktırmak ise adetin kesilmesine neden olabilir. Çünkü Minera spiral içindeki progesteron hormonu sayesinde rahim içindeki doku azabilir. Dolayısı ile regl döneminde dışarı atılan doku azalabilir ya da kesilebilir.

17- Hormonlu Spiral Taktırmak Menopoza Neden Olur mu?

Hormonlu spiral taktırmak adet kanamasının azalmasına ya da kesilmesine neden olabilir ancak bu menopoza girmeye neden olmaz.

18- Spiral Nasıl Takılır?

Öncelikle rahim ağzına bir tüp yerleştirilir ve T şeklindeki, yaklaşık 3 cm uzunluğundaki spiral rahim içine bu tüp aracılığı ile yerleştirilir. Spiralin rahim içine yerleştirilmesinden sonra da spirallerin ucundan çıkan ipler, rahim ağzının yaklaşık 1-2 cm kadar aşağısına denk gelecek şekilde kesilir. Spiralin ipinin bu şekilde bırakılmasının nedeni ise; kişinin spiralin durumunu kontrol edebilmesidir.

45 Soruda Spiral Taktırmak Hakkında Herşey!

19- Spiral Ne Zaman Takılır?

Spiral taktırmak için en uygun zaman regl dönemidir. Çünkü bu dönemde rahim ağzı açıktır; daha geniştir. Bu sayede spiralin rahim ağzına takılması daha kolay gerçekleşir.

20- Spiral Adetin Kaçıncı Günü Takılır?

Spiral adetin başlamasından itibaren 7 gün içinde takılmalıdır. Regl günü durumuna göre spiral adetin kaçıncı günü takılır sorusunun kesin cevabı jinekologlar tarafından muayene sonrası belirlenir.

21- Spiral Taktırmak için Adetli Olmak Şart mı?

Spiral taktırmak için adetli olmak şart değildir. Ancak adet döneminde takılması, işlemin daha kolay gerçekleşmesini sağlar. Adet döneminde değilken; gebelik şüphesi olan kişilere gebelik testi yapıldıktan sonra da takılabilir.

22- Spiral Takıldıktan Sonra Kanama Olur mu?

Spiral takıldıktan sonra az miktarda kanama ya da lekelenme yaşanması normaldir. Özellikle hormonlu spiral takıldıktan sonra 3-6 ay arasında adet düzensizlikleri olabilir, ara kanamalar yaşanabilir. Bakır spiral takıldıktan sonra da adet kanamasının artması normaldir.

23- Spiral Takılırken Acı Verir mi?

Spiral taktırmak acı ve ağrı veren bir işlem değildir. Ancak bazı hastalarda rahatsızlık hissine ya da krampa neden olabilir. Bu işlemde anesteziye gerek duyulmaz. Spiral çıkarttırmak da taktırmak da genellikle 3-5 dakika kadar süren acısız ve ağrısız bir işlemdir.

24- Spiralin Kaydığı Nasıl Anlaşılır?

Etkili bir doğum kontrol yöntemi olan spiral, takıldıktan sonra kayabilir ve yerinden oynayabilir. Bu durumda gebeliğe karşı koruyuculuğu olmaz. Çoğu zaman da spiralin kaydığı, kişi tarafından fark edilebilir. Spiralin ipi de bu nedenle kişinin kendisinin kontrol edebilmesi amacıyla bırakılır.

Eğer spiral takıldıktan sonra regl dönemi normalden fazla sürüyorsa, regl dışında vajinal kanama yaşanıyorsa ve ani bir şekilde şiddetli kasık ağrısı ortaya çıkıyorsa jinekolojik muayeneye gidilmelidir. Çünkü spiralin yerinde kayması söz konusu olabilir.

25- Spiral Erkek Tarafından Hissedilir mi?

Spiral erkek tarafından da kadın tarafından da cinsel ilişki esnasında hissedilmez. Çünkü spiral vajinaya değil, rahim içine yerleştirilir. Ancak spiralin ipleri kadınlar tarafından hissedilebilir ve kontrol sağlanabilir. Eğer spiralin ipi hissedilmiyorsa, spiral kayması söz konusu olabilir ve bu durum doktor muayenesi gerektirir.

45 Soruda Spiral Taktırmak Hakkında Herşey!

26- Spiral Penise Batar mı?

Spiral penise batmaz. Çünkü penis yalnızca vajinaya girebilmekte; rahme ulaşamamaktadır. Spiral de rahim içine yerleştirildiği için kesinlikle penise batmaz, penis tarafından hissedilemez.

27- Spiral Takıldıktan Sonra Korunmaya Gerek Var mı?

Bakır spiral %98, hormonlu spiral ise %100’e yakın gebelikten koruma sağlamaktadır. Ancak yüzde 2 olsa da korumama riski söz konusudur. Ayrıca spiral kayması durumunda, spiralin koruyuculuğu da kalmamaktadır. Spiral kullanırken hamile kalanlar da vardır ve bunların çoğunluğu spiralin kayması nedeni ile gerçekleşir. Bu sebeple kesinlikle hamilelik planlamayanlar için spiral ile birlikte kondom ile cinsel ilişki önerilir.

28- Spiral Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korur mu?

Spiral sadece gebeliğe karşı koruma sağlar; cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyuculuğu yoktur. Bu sebeple cinsel hastalıklardan korunmak için korunma yöntemleri tercih edilmelidir.

29- Spiral Cinsel İlişki Sırasında Kayar mı?

Spiral cinsel ilişki esnasında kayabilir ancak bunun gerçekleşme ihtimali düşüktür. Cinsel ilişki esnasında rahimde kasılmalar gerçekleşir. Bu kasılmaların neticesinde de rahim ağzı geniş olan kişilerde spiral kayması gerçekleşebilir.

30- Spiral Cinsel İlişkiyi Etkiler mi?

Spiral hem kadın hem de erkek tarafından cinsel ilişki esnasında hissedilmediği için cinsel ilişkiyi etkilemez.

31- Spiral Takıldıktan Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir?

Genel olarak spiral takıldıktan bir hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesi tavsiye edilir. Zaten spiral taktırmak genellikle regl döneminde tercih edilir.

32- Spiral Varken Cinsel İlişki Nasıl Olmalı?

Spiral varken cinsel ilişkide kısıtlayıcı bir durum söz konusu olmaz. Tek dikkat edilmesi gereken; spiral taktırdıktan sonra bir hafta cinsel perhiz yapılmasıdır.

33- Spiral Varken Hangi Pozisyonlar Tehlikeli?

Spiral varken tehlikeli olabilecek herhangi bir pozisyon yoktur.

34- Spiral Varken Erkek İçine Boşalabilir mi?

Spiral varken erkek içine boşalabilir çünkü gebeliğin gerçekleşmesi pek mümkün değildir.

45 Soruda Spiral Taktırmak Hakkında Herşey!

35- Spiral Varken İçine Boşalırsa Ne Olur?

Spiral varken içine boşalırsa, eğer spiral yerinden kaymadıysa herhangi bir şey olmaz ve spermin yumurtaya ulaşması, yumurtayı döllemesi ve gebeliğin gerçekleşmesi mümkün olmaz.

36- Hormonlu Spiral Cinsel İsteksizlik Yapar mı?

Normal spiral ya da hormonlu cinsel isteksizlik yapmaz, cinselliği etkilemez. Hormonlu spiraldeki progesteron hormonu kana karışmaz; rahim içine lokal olarak etki eder.

37- Spiral Zevk Almayı Engeller mi?

Spiral erkekte de kadında da cinsel ilişki esnasında hissedilmez ve zevk almayı kesinlikle engellemez. Çünkü spiral rahim içi araç olarak yerleştirilir, vajinada hissedilmez.

38- Spiral Taktırmak için Hangi Bölüme Gidilir?

Spiral taktırmak için gidilmesi gereken bölüm; kadın doğum, kadın hastalıkları ya da jinekoloji bölümleridir. Spiral taktırmak için Jinekologlar hizmet vermektedir.

39- Spiral Evde Takılabilir mi, Çıkartılabilir mi?

Spiral taktırmak da çıkarttırmak da yalnızca jinekologların gerçekleştirebileceği bir işlemdir. Kesinlikle evde çıkartılmaya çalışılmamalıdır.

40- Spiral Taktırmak Sivilce Yapar mı?

Hormonlu spiral taktırmak özellikle akneye meyilli ciltlerde akne artışına neden olabilmektedir.

41- Spiral Ücreti Ne Kadar?

Spiral ücreti, spiral türüne göre değişir. Bakır spiral fiyatı, hormonlu spiral fiyatına göre daha ucuzdur. Bu işlem, evde değil; hastanelerde gerçekleştirilebilmektedir. Örneğin; hormonlu spiral taktırmak özel bir hastanede 3.000-3.500 TL arasında değişmektedir.

45 Soruda Spiral Taktırmak Hakkında Herşey!

42- Spiral Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Spiral takıldıktan sonra genital bölge temizliğine dikkat edilmesi, vajinal temizlik sağlanmalıdır. Çünkü spiral varken sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonlar yaşaması istenmez. Bunun dışında yılda en az 1 kez doktor kontrolüne gidilmeli ve spiralin durumu öğrenilmelidir. Ayrıca spiralin uç kısmındaki ipler kontrol edilerek spiralin kayıp kaymadığı anlaşılmalıdır.

43- Devlet Hastanesinde Spiral Taktırmak Mümkün mü?

Devlet hastanesinde spiral taktırmak da çıkarttırmak da ücretsiz bir şekilde mümkündür. Gerekli görüldüğü durumlarda kişilere, bakır uçlu spiral ücretsiz olarak devlet hastanelerinde takılabilir.

44- Hormonlu Spiral Devlet Hastanesinde Taktırılabilir mi?

Hormonlu spiral taktırmak için devlet hastaneleri hizmet vermemektedir. Bunun için özel hastanelerden hizmet alınabilir. Bu da ortalama olarak 3.000 TL’ye gerçekleştirilmektedir.

45- En İyi Spiral Hangisi?

En iyi spiral gebeliğe karşı en yüksek korumayı sağladığı için hormonlu spiraldir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!