Stres Nedir ? Stresle Nasıl Başa Çıkılır?
Stres Nedir ? Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Stres Nedir ? Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stres kelimesi ilk olarak 17. yüzyılda felaket, müsibet, dert, keder anlamında kullanılmıştır. Stres aslında olumsuz bir kelime gibi dursa da vücudu koruyan savunma mekanizmalarından biridir. Az seviyedeki stresin motivasyon sağladığı da söylenir. Stres normal bir duygudur bir insanda hiç yaşanmamış olmaması mümkün değildir.

Bir topluluk içinde yaşıyor ve insanlar etkileşim içerisindesiniz ve müdahele etmeniz gereken durumlar mutlaka olur. Bu nedenle bu hepimizin yaşadığı bir duygu olarak kabul edebiliriz. İnsan tehlikeli bir durumla karşılaştığında vücut alarm olur ve beyne bazı sinyaller gönderir. Vücut bu alarma karşı don, kaç, savaş cevaplarından birini verir. Uzun vadede ve sürekli olması tehlike yaratır. Kardiyovasküler hastalıklara neden olur.

Stres Çeşitleri

Bir de kronik stres vardır. Kronik stres belirli bir yaşın üzerinde ve en az bir yıl aynı şekilde devam ediyor olmalıdır. İstatsitikler, kadınların özellikle evli kadınların %30 daha stresli olduğu görülüyor. Bazı kişiler yaşadıkları olaylardan daha çabuk ve çok daha fazla olumsuz etkilenirler.

Stresin nedenleri farklı şekillerde olabilir: Ölüm, boşanma, işten çıkarılmak, hastalık , kadınlarda düşük yapmak gibi birçok olumsuz durum stres nedeni olabilirken ev değişikliği, hamilelik, tatil gibi kulağa hoş gelen başlıklar da strese neden olabilmektedir.

Strese Ne İyi Gelir?

Öncelikle bu durumun normal olduğunu kabul edin ve kendinizi tanıyan biri olarak size neyin iyi geldiğini bilmeniz önemli. Düzenli spor ve egzersiz kasların gevşemesine neden olur. Nefes egzersizleri de faydalı olacaktır. Düzenli uyku ve güne erken başlamak size enerji verecektir.

Beden sağlığınız için vücudunuza da iyi bakmalısınız. Öğünlerinizi atlamadan protein, karbonhidrat, vitamin ,mineral dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.

Rahatsız olduğunuz durumları, size stres yaratan konuları güvendiğiniz yakınlarınız ile paylaşabilirsiniz. Bu da bir tür terapi, rahatlama yöntemidir. Yoga ve meditasyon sizin de rahatlamanıza yardımcı olur. Hobiler , yeni ilgi alanları, yeni arkadaşlıklar, yeni aktiviteler yapabilirsiniz.

Mükemmeliyetçi insanlar strese daha meyillidir. En iyisini yapmaya çalışmak, hep başarmaya çalışmak gibi düşünceler strese sokar. İşler istediği gibi gitmediğinde yine stresli hissederler.

Stres seviyeniz ciddi ve yukarıda bahsedilen teknikler de stresin etkisini azaltmıyorsa bir uzmana gidip yardım almanızı tavsiye ederiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!