featured

Subay Nasıl Olunur? Subay Olma Şartları Nelerdir? Kadın Subay Nasıl Olunur? Subay Maaşları 2020

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çoğu erkeğin hayali asker olmak ve vatan için çalışmaktır. Bunu hayal eden kişilerin büyük bir çoğunluğu da meslek olarak subaylığı tercih etmektedir. Bu noktada subay nasıl olunur sorusunun yanıtı araştırılmaktadır. Çünkü subaylık sayesinde ülkeye askeri alanda hizmet edilebilmektedir. Üstelik bu hizmet yalnızca erkekler için değil; kadınlar için de geçerli olmaktadır. İşte subay nasıl olunur? Subay maaşı ne kadardır? Subay olma şartları nelerdir sorularının cevapları…

Subay Nasıl Olunur? Subay Olma Şartları Nelerdir?

Çoğu ergen ve aileleri subay nasıl olunur diye araştırma yapmaktadır. Çünkü subay olabilmek için erken yaşta da müracaat gerçekleştirilebilmektedir. Subay olunabilmesi için kişilerde aranmakta olan ilk şart; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. TC vatandaşı olan her genç, subay olabilme hakkına da sahiptir.

Subay nasıl olunur 2020 araştırması yapıldığında aranan tek şartın TC vatandaşı olmadığı görülmektedir. Belirlenmiş olan diğer şartları da taşıyan kişiler subay olabilmektedir. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde personel olarak görev alabilmenin birbirinden farklı şartları bulunmaktadır. Subay nasıl olunur sorusunun üç farklı yanıtı bulunmaktadır çünkü iki farklı dönemde subaylık başvurusu yapılabilmektedir. Dolayısıyla subay olma şartları da farklılık göstermektedir.

1.  Lise Mezunu Subay Nasıl Olunur?

Subay olabilmenin ilk yöntemi; lise döneminde askeri lise sınavı girişi yapmak ve burada başarı göstermektir. Liseye giriş döneminde yapılan askeri lise sınavına katılım sağlayan gençler subay olabilme şansını yakalamaktadır. Lise mezunu olmuş olan askeri okul mezunları, mezuniyetleriyle birlikte Kuvvet Komutanlığı’ndan herhangi birine başvuru gerçekleştirebilmektedir.

2.  Üniversite Sınavına Girilerek Nasıl Subay Olunur?

Nasıl subay olunur sorusunun diğer yanıtı da üniversite sınavına girmektir. Üniversite sınavına giren yani YKS girişi yapan gençler taban puanı geçmeleri durumunda subay olabilmek için başvuru gerçekleştirebilmekte ve harp okullarında eğitim alabilmektedir. Ancak bu yöntemi tercih edecek olan gençlerin maksimum 20 yaşında olması gerekmektedir. Üniversite sınavına girilerek başarı sağlandığında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na başvuru yapılarak subay olunabilmektedir. Bunun dışında lisans mezunlarının da subay olabilme şansı bulunmaktadır.

3.  4 Yıllık Üniversite Mezunu Nasıl Subay Olur?

Subay nasıl olunur 2020 yılında merak edilen ve araştırılan konular arasına girmiştir. Lisans mezunları için subay olabilmeleri adına özel bir sınav yapılmaktadır. Ancak öncelikle bu kişilerin TSK’nın belirlediği fiziki yeterliliklere sahip olması gerekmektedir. Bunun için kadınlarda ve erkeklerde ayrı ayrı belirtilmiş olan boy ve kilo şartları bulunmaktadır.

Lisans mezunları için yapılan subaylık sınavı içinde başarı sağlayan kişiler maksimum 27 yaşında olmalıdır. Yalnızca 27 yaşına kadar subaylık başvurusu yapılabilmektedir. Yüksek lisans mezunu olan kişilerin de maksimum başvuru yapabilecekleri yaş ise 32’dir. Dolayısıyla subay nasıl olunur sorusuna yanıt olarak yaş da önemli bir unsur olmaktadır.

Subay Olma Şartları Nelerdir?

Yazımızın başında da yer aldığı gibi subay nasıl olunur sorusu, üç farklı şekilde yanıt bulmaktadır. Subay olma şartları da başvuru yapılacak olma zamanına göre farklılık göstermektedir. Genel olarak aranan şartlar ise şunlardır:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakTSK’nın belirlediği fiziki yeterliliğe sahip olmakSubaylık sınavında başarı sağlamakYaş şartlarına uygunluk göstermekSubaylığa engel olacak sağlık sorununa sahip olmamakGüvenlik soruşturmasından başarıyla geçmekAli sicil kaydının temiz olması

Subay Nasıl Olunur Maaşları? Subay Maaşı Ne Kadar?

Subay nasıl olunur sorusunun yanıtı kadar subay maaşları da merak edilmektedir. 2020 yılında ortalama olarak en düşük subay maaşı 5.000 TL’dir. Ancak subay maaşları, sahip olunan rütbeye ve kıdeme göre farklılaşabilmektedir. Ayrıca tazminatlar da bu etkenler çerçevesinde değişikliğe uğramaktadır.

Kadın Subay Nasıl Olunur?

Kadın subay nasıl olunur sorusunun yanıtı da oldukça merak edilmektedir. Çünkü ülkemizde subay ve astsubay olmak isteyen pek çok kadın bulunmaktadır. Kadın subay olmak için tercih edilebilecek iki yöntem bulunmaktadır. Kadın subay olmak isteyenlerin ilk seçeneği; askeri lisede eğitim görmek, ikincisi ise lise eğitimi sonrasında üniversite sınavına girerek Milli Savunma Üniversitesi’ni kazanmaktır.

Subay olmak için askeri liseye giriş yapacak olan kadınların öncelikle sınavda başarı göstermesi, fiziki yeterlilik sağlaması ve mülakattan geçmesi gereklidir. Subay nasıl olunur kaç puanla sorusunun bu aşamadaki yanıtı; 70’tir. Sınavda başarı sağlanmasının ardından fiziki yeterliliğe alınan kadınlar, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sözlü mülakata alınır.

Askeri lise sınavlarına, fiziki yeterliliği olmayan kişiler başvurmamalıdır. Tüm aşamaların başarıyla sonuçlanması sorasında askeri okulda eğitim görmeye hak kazanılır. Subay olarak görev almak için Milli Savunma Üniversitesi’nde eğitim alacak olan kadınların ise öncelikle üniversite sınavını kazanması gerekmektedir. Bu sınavda barajı aşmış olan kişiler başvuru yapabilmektedir. Sınavın kazanılmasından sonra burada da fiziki yeterlilik ve mülakat şartı aranmaktadır.

Kadın Subay ve Astsubay Olma Şartları 2020 Nelerdir? Subay Nasıl Olunur Boy ve Kilo

Subay alımı TSK bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Özellikle lise ve üniversite öğrencileri subay nasıl olunur diye araştırmalarını yapmaktadır. Kadınların da subay ve astsubay olabilmesi için aranan şartlar şunlardır:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak27 yaşını veya 32 yaşını tamamlamamış olmakTSK tarafından belirlenmiş olan Sağlık Yeteneği Yönetmeliği2ne uyum sağlamakSilah kullanmaya engel olacak herhangi bir durum bulunmamakGüvenlik soruşturmasını sorunsuz olarak geçirmekAdli sicil kaydının temiz olmasıEvlilik söz konusu ise eşin de adli sicil kaydının temiz olmasıUyuşturucu ve alkol bağımlılığının bulunmamasıTerör örgütü veya siyasal partiyle ilişkinin olmamasıKamu haklarından mahrum kalınmamış olması64 cm’den uzun boya sahip olmakKonuşma bozukluğunun olmaması, diş, ağız ve çene yapısının düzgün olmasıVücutta dövme, iz ve yara izi bulunmaması

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!