featured
  1. Haberler
  2. Gezi
  3. Sydney Opera Binası Mimari Yapısı ve İhtişamlı Çatısı

Sydney Opera Binası Mimari Yapısı ve İhtişamlı Çatısı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sydney Opera Binası mimari yapısı ile Avustralya kıtası denildiğinde belki de akla gelen ilk yapı olmayı başarmaktadır. Eşsiz mimari yapısı ve ikonik çatı dizaynı ile dikkatleri çekiyor. Dünya çapında en çok bilinen yapılar arasında yerini alıyor.

2007 yılında UNESCO tarafından da Dünya Mirası Listesine alınmış durumda. Gelin şimdi Avustralya’nın en büyük kenti olan Sydney ile özdeşleşmiş hale gelen ve 20. Yüzyılın en nadide eserlerinden biri olan bu yapıya daha yakından bakalım…

Sydney Opera Binası Yapımı

YouTube video

Sydney Opera Evi olarak da bilinen bu yapının tasarım çalışmaları 1956 yılına dek uzanır. O dönem, Sydney kentinde senfoni orkestraları konserleri ve opera etkinlikleri amacıyla kullanılacak bir yapı için tasarım yarışması açılır. Bu yarışmaya 32 farklı ülkeden toplamda 233 katılım olur.

Yarışmaya katılanlardan biri olan Danimarkalı mimar Joern  Utzon’un yaptığı çizimler ise yarışma jürisi tarafından oldukça beğenilir. Dünya çapında bir eser ortaya koymayı amaçlayan Avustralya hükümet yetkilileri tarafından Utzon’un bu ön tasarımı Opera Evi’nin konsepti olarak kabul edilir.

Bu eşsiz eserin yapımı ise 1959 yılında başlar. Oldukça önem verilen bu yapının yeri içinde son derece özenli bir seçim yapılır. Sydney Limanı’nın en özel noktalarından birine yerleştirilecek bu bina için daha önce aynı yerde bulunan Tramvay deposu yıkılır. Joern  Utzon tarafından tasarım çalışmaları devam ederken ilk etapta yapının, Sydney Limanı’na bakan podyumunun inşasına başlanır.

İkonik Çatı Tasarımı

Utzon’un bu yapı için hayal ettiği çatı tasarımı ise Sydney Opera Binası nın bu denli ünlü olmasında büyük önem sahibidir. Yaklaşık 11 yıl içinde tamamlanabilen bu çatı tasarımında her biri mavi okyanustan yükselen beyaz yelken temasına sahip kabuklar kullanılmıştır. İsveç’ten yalnızca bu yapı için getirtilen özel beyaz seramiklerin kullanıldığı çatı, günümüzde de en çok ilgi gören mimari tasarımlardan biri olarak yoğun beğeni toplar.

Oldukça estetik bir tasarıma sahip bu opera evinin mimarisi, Danimarkalı ünlü mimar Joern  Utzon’a 2003 yılı Pritzker Mimarlık Ödülünü de kazandırmıştır.

Sydney Opera Binası Salonları

Dünyanın en güzel yapıları arasında sayılan Sydney Opera Evi, beş ayrı gösteri salonuna sahiptir. Konser Salonu (Concert Hall) 2679 koltuk ile yapının en büyük salonudur. Yine Opera Tiyatrosu (Opera Theatre) 1547 koltuk kapasitesine sahiptir. Bu iki büyük salon yanında binada ayrıca;

544 koltuk kapasiteli Drama Tiyatrosu (Drama Theatre),364 koltuklu Stüdyo Tiyatrosu (Studio Theatre)Ve 398 koltuğa sahip Playhouse salonları da bulunur.

Bu salonlar dışında bin odası olan bu eşsiz yapının içerisinde ayrıca;

YouTube video
Beş adet prova stüdyosu,Altmış adet soyunma odası,Dört ayrı lokanta,Bir kütüphaneVe altı adet bar da yer alır.

Yine hatıra dükkanlarının da içinde kendine yer bulduğu bu görkemli yapı, gece ışıklandırmaları ile de mükemmel görüntülerin ortaya çıkmasını sağlar.

Sydney Opera Binası Açılışı

Bu bina, Opera House, Opera Avustralya, Sydney Tiyatro Şirketi ve Sydney Senfonisi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Yine dünya üzerindeki birçok ünlü senfoniyi, turne tiyatrosunu, bale ve müzik prodüksiyonlarını konuk etmesiyle bilinir.

YouTube video

Sydney Limanı’ndaki Bennelong Noktası’nda yer alan bu efsanevi Sydney Opera House, 20 Ekim 1973 günü kapılarını halka açmıştır. Milyonlarca insanın katıldığı büyük bir organizasyon ile Kraliçe II. Elizabeth tarafından resmi olarak açılmıştır. 9 Numaralı Beethoven Senfonisi’nin gösteri yaptığı bu açılış, yapılan televizyon yayınları ile çok geniş kitleler tarafından da izlenmiştir.

Sydney Opera Binası, dünyanın en önemli yapılarından biri olarak kabul edilir ve benzersiz bir mimariye sahiptir. Her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği bir yapı olarak ihtişamını korumakta ve bulunduğu kıtanın simge eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!