featured

Tarihin En Uzak Zamanlarından Günümüze Gelen Hazine Zeytin ve Zeytinyağı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zeytin, insanlık tarihinin bilinen en eski gıdalarından biridir. Öyle ki, bütün kutsal kitaplarda adı geçen, efsanelere konu olan bir meyve. Hatta, çok eski çağlarda, mitolojik tanrıların çocuklarının zeytin ağaçlarının altında doğduğuna dair bir inanışın hakim olduğu bile düşünülmektedir.

Tarihteki İlk Zeytin Ağacı ve Zeytinyağı İzleri

Zeytin ağacı , günümüzde bilinenin aksine, tarihi araştırmalara ve arkeolojik çalışmalara bakılarak, dünyanın pek çok farklı bölgesinde ve farklı ikliminde karşımıza çıkıyor. Ege denizindeki Santorini Adasında, yaklaşık 39.000 yıl öncesinden kaldığı düşünülen zeytin yaprağı fosilleri bulunmuştur. Kuzey Afrika’nın Sahra Bölgesinde ise, M.Ö 10 binli yıllardan kaldığı tahmin edilen zeytinyağı bulgularına rastlanmıştır. Suriye sınırlarında, İsrail’in kuzeyinde de zeytin ağacı yetiştiriciliği ile bağlantılı pek çok bilgi toplanmıştır. Buradan hareketle, günümüzde, zeytin ağacının yetiştirildiği bölgeler olarak bildiğimiz, Ege ve Akdeniz iklimleri dışında da, tarihsel süreçte pek çok farklı yerde zeytin ve zeytinyağı üretimi yapıldığı yönünde bilgiler elde etmiş oluyoruz.

Bu kıymetli meyve, tarihsel dönemde, ticaretin gelişmesi ve yayılmasıyla birlikte dünyanın her yerine ulaşmış ve faydaları yüzyıllardır insanlığın ortak değerlerinden biri olarak günümüze kadar gelmiştir.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte, üretim teknikleri değişmiş olmasına rağmen, zeytin bu günde sofralarımızın vazgeçilmez bir parçası, sağlıklı yaşamın en lezzetli iksirlerinden biri ve dünyaca kabul görmüş bir yemek kültürüdür..

Saymakla Bitmeyen Zeytinyağı Faydaları 

Kalp – Damar Hastalıklarını Önler

Zeytinyağının faydaları nelerdir sorusunun onlarca cevabı bulunmaktadır. Yetiştiriciliğinin ve tüketiminin en çok yapıldığı Akdeniz Bölgesinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki; bu coğrafyanın insanlarında kalp damar hastalıkları ve kolesterole bağlı hastalıklar ve ölümler çok azdır.

Hastalıkların Tedavisinde Faydalıdır

Başta kolon kanseri ve meme kanseri olmak üzere, mide ve sindirim problemleri, diyabet, yüksek kolesterol tedavisi, kalp hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa olumlu etkileri olan zeytinyağı, ayrıca metabolizmayı hızlandıran ve kilo kaybına yardımcı olan besinlerden biridir. Uzmanlar günde ortalama iki yemek kaşığı kadar zeytinyağı tüketmenin vücut için doğal bir dengeleyici unsur olduğunun altını çizmektedir.

Antioksidan İçeriklidir

Bünyesinde bulunan tekli doymamış yağlar sayesinde, diğer bitkisel yağların aksine kilo alımını engellerken, yüksek oranda antioksidan içerir. Böylece zeytinyağı zayıflama sürecinde kişiye iyi gelir. 

Sindirimi Kolaylaştırır

Bağırsak florasını temizler ve sindirimi kolaylaştırıp hızlandırma özelliğinden dolayı bilinen en güvenilir tıbbi yağlar arasındadır.

Cildi Güzelleştirir

Zeytinyağında bulunan E vitamini sayesinde, değerli bir cilt dostudur. Cildi, güneş ve rüzgâr gibi dış etkenlerden koruyarak nemli kalmasına yardımcı olur. Cilt kanserine karşı koruyucu özelliktedir. Eskiden beri bilinen ve ev yapımı olmasına dikkat edilerek kullanılan zeytinyağlı sabun, ciltte yaşlanmaya karşı etkili bir temizlik ve kozmetik ürünüdür.

Kolesterol Dostudur

Yüksek oranda antioksidan içeren zeytinyağı, özellikle kötü huylu kolesterolün dengelenmesinde ve dolayısıyla kalp hastalıkları riskinin azalmasında önemli bir rol oynar. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; kötü huylu kolesterolle mücadele eden bu mucizevi yağ, aynı zamanda iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü de yükseltmektedir.İltihaplı durumlarda da güvenle kullanılabilir bir özelliktedir, zencefil ile karıştırıldığında iltihaplı diş etlerine ve vücuttaki ağrılı bölgelere şifa olduğu bilinmektedir.

Bağırsak Kanserini Önler

Hücre duvarının oluşmasında etkili olan polifenolleri içeren yapısı sayesinde, güçlü bir hücre yapısına sahip olmamızı ve dolayısıyla yaşlanma ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmamızı sağlar. Oxford Üniversitesi kanser araştırmaları merkezi, zeytinyağının asidik özellikleri sayesinde, özellikle bağırsak kanserinin başlamasına engel olabilecek özelliklerini tespit etmiştir.

 Zeytinyağının faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da sıkça dile getirilen bir bilgidir. Zeytinyağının faydaları ve kullanımı hakkında bilgi paylaştığımız bu yazımızda zeytinyağının faydaları cilde , zeytinyağının faydaları saça , zeytinyağının mideye faydalarızeytinyağının bacaklara faydalarızeytinyağının faydaları canan karatay ve zeytinyağının faydaları saraçoğlu yorumlarında da bahsedildiği gibi her besinde olduğu gibi fazla tüketim  çok sağlık demek değildir. 

Sağlığımıza faydaları yüzyıllardır bilinen sızma zeytinyağı, hem kültürel bir özellik olarak hem de bir sağlık elçisi olarak hayatımızda ve sofralarımızda hep baş köşede şüphesiz. Ancak, unutulmamalıdır ki; her şeyde olduğu gibi zeytinyağı da gereğinden fazla ve bilinçsiz bir şekilde tüketildiğinde yarardan çok zarar verir. Özellikle uzun süreli olarak içilerek tüketmek, sindirim sistemi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!