featured

Telefonun Tarihi | Graham Bell’in Telefonundan Akıllı Cep Telefonlarına…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Telefonun tarihi Alexander Graham Bell ile başlıyor. Annesi işitme engelli olan Graham Bell neredeyse ömrünün adadı. Dedesinin babasının yolundan giden Bell, hayatını işitme engellilere adayan çalışmalara imza attı. Bu çalışmalarının arasından belki de en önemlisi telefonu icat edişi… Graham, işitme engellilerin sessizliğini ortadan kaldırmak için elektrik mühendis olan arkadaşı Thomas Watson ile birlikle ilk telefonu Amerika’da icat etti. Yani, dünyadaki ilk telefon Graham Bell’e ait ve

Telefonun Geçmişten Günümüze Gelişimi | Telefonun Tarihi

Telefonun icadı kısaca Graham Bell ve elektrik mühendisi arkadaşı Thomas Watson’a dayanıyor. Telefonu kim icat etti sorusunun yanıtı Graham Bell’dir ancak kendisine yardım eden kişi de arkadaşı Watson’dır. Bell’in telefonun icat edişi sonrasında da telefonun tarihi başlamıştır. O günden bu güne kadar telefon gelişmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Genel olarak telefonun tarihi incelemesi yapacak olursak gelişimi şu maddelerle özetleyebiliriz:

Ahizeli telefonlarRadyo dalgalı telefonlarTuşlu telefonlarCep telefonları

1 – Ahizeli Telefonlar

Telefonun tarihi incelenecek olursa; telefonun icadından sonra piyasaya sürülen ahizeli telefonlar ilk sırada yer alıyor. Bell’in geliştirdiği telefonun sonrasında piyasaya sunulan ahizeli telefonlarda dinlemek ve konuşmak için iki farklı mekanizma yer alıyordu. Bu nedenle de telefonun tarihi için en nemli buluşlardan bir tanesi; bu iki mekanizmanın gerekliliğini ortadan kaldıran mikrofonun geliştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor.

2 – Radyo Dalgalı Telefonlar / Telsiz

Ahizeli telefonlardan sonra sesin, radyo dalgaları tarafından iletilmesiyle radyo dalgalı telefonlar piyasaya sunulmuştur. Bir mucit olan Marconi, radyo dalgalarını kullanarak böyle bir sistemin geliştirilmesini sağladı. Bu sayede de telefon tüm dünyaya yayılmış ve denizaşırı görüşmelerin yapılabilmesi mümkün kılınmıştır. Yani, karadan ya da denizden ilk kez telefon görüşmesinin yapılması, Marconi sayesinde mümkün olmuş, radyo dalgalı telefonlar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bu cihaza verilen isim de telsiz olmuştur. Dolayısı ile telsiz telefonların üretimine de başlanmıştır.

3 – Tuşlu Telefonlar

Telefonun tarihi incelemesi yapıldığında, çevirmeli telefonlardan sonra tuşlu telefonlar karşımıza çıkıyor. Teknolojinin gelişmesi sayesinde üretilen tuşlu telefonlar, telefon teknolojisinin de popülerleşmesine neden oldu. 1960’lı yıllarda piyasaya sunulan tuşlu telefonlar, o dönemlerde elektronik alanında kaydedilen gelişmelerin sayesinde üretilebilmiştir. Evlerde kullanılmakta olan elektronik telefonların sonrasında da ilk ekranlı ev telefonları üretilmiştir. Telefonun tarihinde, bu telefonlar da cep telefonlarının icat edilmesi nedeniyle önemini giderek kaybetmiştir.

4 – Telefonun Tarihi : Cep Telefonları

Dünyadaki ilk cep telefonu Motorola firması tarafından 1983 senesinde üretilmiştir. Cep telefon ne zaman icat edildi sorusunun yanıtı da; 1983’tür. Dünyadaki ilk cep telefonu kim icat etti sorusunun yanıtı ise Martin Cooper olarak bilinmektedir. Bu telefonun adı ise DynaTAC 8000X’tir. Üretilen bu ilk cep telefonunun ağırlığı ise 850 gramdır. İcat edilen bu telefon ile aralıksız olarak 35 dakika boyunca konuşulabilirdi. DynaTAC 8000X cep telefonunun şarj olma süresi ise 10 saatti. Ayrıca bu ilk cep telefonunun bilinen özelliklerinden bir tanesi de; tuşlu olmasıydı.

1989 senesinde ise Motorola markası çatısı altında ikinci cep telefonu piyasaya sürüldü. Bu cep telefonuna ise MicroTAC 9800X adı verildi. İkinci cep telefonun ağırlığı 350 gramdı ve iki kapağı bulunuyordu. Ayrıca bu cep telefonun ekranı da bulunmaktaydı.

Cep Telefonunda Motorola’ya İlk Rakip Nokia

Telefonun tarihi söz konusu olunca cep telefonları bir devrim yapmıştır. Çünkü git gide cep telefonunun popülerlik kazanmasıyla normal telefonlar önemini iyice kaybetmeye başlamıştır. İlk cep telefonunun üretici olan Motorola’nın ilk rakibi ise Nokia olmuştur.

Telefonun Tarihi ve 3G Teknolojisi

5g teknolojisi günümüzde konuşulmaktayken bu teknolojinin ilki olan 3G’den bahsetmemek elbette ki olmaz. 3G teknolojisi ilk olarak 1998 senesinde Japonya’da kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknoloji daha sonra da tarihler 2003’ü gösterdiğinde Avrupa’da kullanılmıştır. 3G teknolojisi Türkiye’ye ise 2009 senesinde gelmiştir.

İlk Akıllı Telefon

Telefonun tarihi gelişiminde şu an son noktada; akıllı telefonlar dönemindeyiz. Her geçen gün akıllı telefon teknolojisinde yeni gelişmeler kaydediliyor ancak bu alandaki ilk telefon yani ilk akıllı telefon yine ilklerin markası Motorola tarafından piyasaya sunulmuştur. Simon isimli ilk akıllı telefon, dokunmatik özelliğine sahipti ancak günümüzdeki akıllı telefonlarla kıyaslanamayacak kadar gelişmemişti. Bu anlamda ilk akıllı telefon Apple tarafından üretilen Iphone 1 diyebiliriz.

Telefonu Açtığımızda Neden Alo Diyoruz ?

Graham Bell telefonu icat ettiğinde ilk hattı da sevgilisinin evine çekti. Dolayısı ile ilk telefon görüşmesi de Bell ile sevgilisi arasında yapıldı. Bu nedenle de Graham Bell’in telefonu her çaldığında arayan Allessandra Lolita Oswaldo oluyordu. Anlaşılacağı üzere; Graham Bell’in sevgilisinin ismi kısaltması ‘ALO’ olarak karşımıza çıkıyor. Bell de telefonu her açtığında sevgilisinin adının kısaltmasını kullanıyordu. İlk başlarda Ale Lolos kısaltmasını kullanan Bell daha sonra daha da kısaltarak bunu ALO haline getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!