Tübitak ve T3 Vakfı Ortak Projesi: Deneyap
Tübitak ve T3 Vakfı Ortak Projesi: Deneyap

Tübitak ve T3 Vakfı Ortak Projesi: Deneyap

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evlerimizde kullandığımız pek çok aletin akıllı bir cihaz haline geldiği, pek çok şeyi bir tuşla halledebildiğimiz şu günlerde teknolojik alt yapımıza gerçek yatırımlar yapılması son derece mantıklı görünüyor. İşte milli teknoloji hamlelerinden biri olan Deneyap Teknoloji Atölyeleri tam böyle bir proje. Buyurun diğer detayları birlikte inceleyelim:

Teknolojinin son yıllarda görülen ciddi gelişimi, teknolojinin hayatımızın neredeyse her alanına bir şekilde girmiş olması artık ülkemizin de teknoloji alanındaki gelişmelere kayıtsız kalamayacağı anlamına geliyor.

Deneyap Türkiye; T.C Sanayi Bakanlığı, TÜBİTAK, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve T3 yani Türkiye Teknoloji Vakfı kurumları arasında gerçekleştirilen işbirliği ile Cumhurbaşkanlığının başlattığı ilk 100 günlük İcraat Programı kapsamında, Türkiye’de bulunan bütün illerde kurulmuş bir Teknoloji Atölyesidir. Ülkemizde teknolojiyi ileri bir noktaya taşımak için önemli çalışmalar yapan dört büyük kurumun destekleriyle hayat bulmuş bu proje çocuklarımızı teknoloji alanında eğitim almasını hedefliyor ve bunu eğitim programı için de herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Bu proje ülkemizde özellikle son yıllarda büyütülmesi amaçlanan Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli bir kolunu oluşturacak çocuklarımızın geleceğin üretici, düşünen ve sorunlara teknolojik çözümler bulabilen bilim insanları olduğunun bilincini taşıyor. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden geleceğin girişimcileri, araştırmacıları, bilim insanları yetişebileceğinin bilincinde olarak bu alanlarda yeteneği ve merakı olan genç bireylerin, sahip oldukları bu yetenekleri ve ilgiyi doğru yönlendirebilmelerine imkan sağlanıyor.

Tübitak ve T3 Vakfı Ortak Projesi: Deneyap
Tübitak ve T3 Vakfı Ortak Projesi: Deneyap

Deneyap Teknoloji Atölyeleri hangi illerde faaliyet gösteriyor?

2019 yılının Temmuz ayında ilk faz çalışması başlatılan bu proje zaman içerisinde Türkiye’deki 81 ilde yer almayı ve faaliyetlerini yürütmeyi başarmıştır.

1. Faz Deneyap Teknoloji Atölyeleri Çalışması Hangi İllerde

Alanya,
Adana,
Edirne,
Manisa,
Ankara,
İzmir,
Muğla,
Konya,
Erzurum,
Hakkari,
Trabzon
Eskişehir

2. Faz Deneyap Teknoloji Atölyeleri Çalışması Hangi İllerde

Antalya,
Afyonkarahisar,
Ağrı,
Adıyaman,
Gaziantep,
Çorum,
Isparta,
Kastamonu,
Çanakkale,
Elazığ,
Rize,
Malatya,
Kahramanmaraş,
Sakarya,
Şanlıurfa,
Yozgat,
Samsun
Tokat

3. Faz Deneyap Teknoloji Atölyeleri Çalışması Hangi İllerde

Ankara,
Bursa,
Diyarbakır,
Giresun,
Mersin,
Aydın,
Bingöl,
Balıkesir,
Hatay,
Kilis,
Mardin,
İstanbul,
Tekirdağ,
Kayseri,
Batman,
Denizli,
Erzincan,
Kırıkkale,
Kütahya,
Ordu,
Kocaeli,
Şırnak,
Van
Sivas

İlleri 27 farklı ilde 36 adet Deneyap Teknoloji Atölyeleri çalışmalarını aktif bir halde yürütmektedir. Yani toplamda 100 adet Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile Türkiye’nin her yerinde yaşayan öğrenciye eğitim sağlanmaktadır.

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde hangi dersler verilmektedir?

Geleceğin Yıldızları projesi kapsamına dahil olan lise ve ortaokul seviyesindeki genç bireylerin Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde teknoloji ile iç içe geçmiş birçok alanda dersler verilmektedir. Bu atölyelerde bulunmaya hak kazanan öğrenciler 24 ay boyunca

  • Tasarım Üretim,
  • Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti,
  • Enerji Teknolojileri,
  • Siber Güvenlik,
  • Robotik ve Kodlama,
  • Yazılım Teknolojileri,
  • Havacılık ve Uzay Teknolojileri,
  • İleri Robotik,
  • Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi,
  • Mobil Uygulama ve Yapay Zeka

Alanlarında uygulamalı eğitimler alıyor. Öğrenciler 12-13’er hafta süren bu dersleri alanında uzman iki eğitmen tarafından alıyor. Bir mühendis, bir öğretmen eşliğinde sürdürülen ve proje şenlikleriyle sonlandırılan bu atölyeler sonrasında 12 ay boyunca ekip arkadaşlarıyla projelerine devam edebilecek ve Teknofest gibi büyük festivallerde yer alabilecek.

Tübitak ve T3 Vakfı Ortak Projesi: Deneyap
Tübitak ve T3 Vakfı Ortak Projesi: Deneyap

Deneyap Atölyeleri’ne kimler başvurabiliyor?

Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde “Ortaokul” ve “Lise” olmak üzere 2 seviye bulunmaktadır. Toplamda 3 yıl sürecek eğitim programı için 9. Sınıf, Lise Hazırlık Sınıfı, 5. Sınıf ve 4. Sınıf seviyesindeki öğrenciler başvuru yapabiliyor. Bu yaş grubu dışında yer alan öğrencilerin başvuruları kabul edilmiyor.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri’ne başvuru süreci nasıl ilerliyor?

Geniş bir eğitim programına sahip olan Deneyap Teknoloji Atölyeleri için öğrenciler 2 yıl sürecek bu eğitim süreci için kapsamlı ve detaylı bir sınav sürecine tabi tutmaktadır. İlk olarak elektronik ortamda gerçekleştirilen bir e-sınava tabi tutulan öğrenciler, belli bir başarı oranının üstüne çıkmayı başardığında ikinci aşamaya geçmeye hak kazanır.

100 dakika süren e-sınavda Fen, Matematik, Genel Kültür ve Algoritma alanlarında toplam 40 tane soru bulunmaktadır.  İkinci aşama olan uygulama sınavında öğrencilerin kendilerine sunulan çeşitli malzemeleri ve aletleri kullanarak oluşturacakları özgün tasarımları belirli bir süre içerisinde yapmaları beklenmektedir.

Uygulama sınavı sonunda kendi projelerini anlatabilmek için bir sunum yapmaları beklenen öğrencinin yenilikçi yaklaşabilme yeteneği, özgün düşünme becerisi jüriler tarafından değerlendirilir. Sınav sürecine %30 etki yapan uygulama sınavının ardından belirlenen şartlara uygun adaylar Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde eğitim almaya hak kazanır.

Başvuru için: https://www.deneyapturkiye.org/

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!