featured

Türkiye’nin İlk Orta Menzilli Gemisavar Füze Motoru Test Edildi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eskişehir TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. yani TEİ tesislerinde ilk denemeleri yapılan Türkiye’nin ilk orta menzilli gemisavar füze motoru  TEI-TJ300 testi başarı ile geçti. 

Türkiye’nin TEİ tarafından geliştirilen gemisavar füze motoru TEI-J300 testine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katılım gösterdi. Füze motorunun geliştirilmesinde iş ortaklığı yapan TÜBİTAK, TEİ ve ROKETSAN, yerli füze motoru teknolojisinin kara, hava ve deniz savunma sistemlerinde orta menzilli gemi savar olarak kullanılacağını belirttiler. 

Testi Varank Yaptı

YouTube video

Türkiye için önemli bir savunma teknolojisi gelişmesi olan TEI-J300 testini bizzat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gerçekleştirdi.

 “Bugün TÜBİTAK desteğiyle geliştirilmiş turbo jet motorun ateşlemesini gerçekleştirdik. Bu motorlar orta menzilli gemisavar füzelerinde kullanılmak üzere tasarlandılar. Fakat farklı platformlarda da kullanılabilecek.” 

şeklindeki konuşması ise projenin önemini dile getiren Bakan, ilk prototip için çok çok başarılı bir çalışma olduğunu ve prototipin tam puan aldığını ifade etti. 

TEI-TJ300 Teknik Özellikleri

Türkiye’nin ilk orta menzilli gemisavar füze motoru olan TEI-TJ300 teknik özellikleri oldukça dikkat çekici görünüyor. 1300 Newton itme gücü ile dar bir çapta güç uygulayan füze motoru, 5 bin fitlik bir mesafede ses hızının yaklaşık olarak yüzde 90’ı kadar hızda çalışma kapasitesine sahip. 1300 Newton itme gücüne saniyeler içinde ulaşabilen TEI-TJ300 aynı zamanda kanal altı rüzgar gücü ile çalışabiliyor. 

Mahmut Akşit ” Dünyada Tek” 

TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, füze motoru ile ilgili yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi:

“Dar bir çapta 1300 newton itki üretiyor. Ciddi bir itki gücü bu sınıfta. Böyle bir itkiyi bu çapta verebilen başka bir motor yok. Özel olarak ROKETSAN’ın bir uygulaması için geliştirdik. Deney düzeneğinin hepsi TEI tarafından geliştirildi. Bütün kontrol düzeneği de TEI tarafından geliştirildi.” 

Türkiye nin orta menzilli ilk yerli füze motoru test edildi. İlk hava solumalı füze motoru olması ile de bilinen jet motorun ateşlemesini gerçekleştirdikten sonra tj300 hakkında oldukça olumlu yorumlar yapıldı. Projenin ülke savunması için büyük öneme sahip olduğunu dile getiren yetkililer röportaj verdikleri haber kanallarında son dakika olarak yayınlandılar. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!